Καταστολή
Κάτω τα χέρια από το "Εμπρός"!

Φωτό: FB Ελεύθερο Εμπρός Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην νέα αστυνομική επίθεση στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός. Στις 19/5, κατά τις 7:30, έγινε μετά από εισαγγελική παραγγελία, επέμβαση εκκένωσης και σφράγισης του Εμπρός, με την παρουσία της αστυνομίας και εκπροσώπων της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου). Έγινε τσιμέντωμα στις πόρτες και τα παράθυρα καθώς και στη ράμπα αναπήρων.

Όπως αναφέρει η Ανοιχτή Συνέλευση του Εμπρός στην ανακοίνωσή της: “Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.

Από το 2011, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις. Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.”

Άμεσα η “Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας” έβγαλε ανακοίνωση με την οποία θυμίζει ότι “το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με ομόφωνη απόφαση του είχε εκφραστεί ΘΕΤΙΚΑ για το πρωτοπόρο αυτό πείραμα! Απόπειρες σφραγίσματος της Αστυνομίας κατέθεσαν καθώς ακόμη και τα δικαστήρια αθώωσαν δύο καλλιτέχνες που παραπέμφθηκαν για την χρησιμοποίηση του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ. Σε αυτές τις δίκες μάρτυρες υπεράσπισης ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου και η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου.” Ενώ επιπλέον τονίζει ότι “στις δύσκολες περιόδου ανόδου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ οργανώθηκε το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών ενώ στις 19 Γενάρη 2013, οι εκδηλώσεις Αθήνα - Πόλη αντιφασιστική ξεκίνησαν με παράσταση παιδικού θεάτρου από το συγκεκριμένο χώρο και ενώθηκαν με χιλιάδες διαδηλωτές, δύο μέρες μετά την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν.”

Ανακοινώσεις στήριξης του Εμπρός έβγαλαν η ΠΟΘΑ και το ΣΕΗ. Τονίζουν ότι η επιχείρηση αυτή είναι μια ακόμη προσπάθεια της κρατικής καταστολής να σιγάσει τις ελεύθερες φωνές, ενώ επισημαίνουν ότι το τσιμέντωμα του κτιρίου, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το 1989, είναι παράνομο.

Στην ανακοίνωσή του το ΣΕΗ υπογραμμίζει: “Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό και την συνεχιζόμενη καταστολή από την κυβέρνηση, με την επιχείρηση εκκένωσης του θεάτρου "Εμπρός" στου Ψυρρή. Η στάση αυτή έρχεται να προστεθεί στη συνολική ένσταση της καταστολής, στην οποία αξιοποιείται η περίοδος πανδημίας. Ταυτόχρονα, η ολοένα αυξανόμενη στέρηση από ελεύθερους χώρους πολιτισμού, για πρόβες, για παραστάσεις, συναυλίες, συνολικά για τη νεολαία και όλην την κοινωνία, είναι μια συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης.

Διεκδικούμε την παραχώρηση δημοσίων χώρων, υποδομών για τις πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας, ενάντια σε κάθε σχέδιο εμπορευματοποίησης και μόνο ανταποδοτικής λειτουργίας της Τέχνης. Διεκδικούμε ο χώρος του ΕΜΠΡΟΣ να παραμείνει ένας ανοιχτός πολιτιστικός χώρος. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να μετουσιώνουμε τις παραστατικές τέχνες και να τις μετατρέπουμε σε εργαλεία απελευθέρωσης από το κυρίαρχο καθεστώς της επιβολής και της απάθειας, δημιουργώντας περιεχόμενο προσβάσιμο σε όλες και όλους.”

Σήμερα Πέμπτη 20/5, στις 5μμ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση έξω από το κτίριο του Εμπρός για την υπεράσπιση και συνέχιση του εγχειρήματος.