Γράμματα και σχόλια
Ραφήνα: Έργα χορηγών...

H τρύπα που άνοιξε στην ψευδοροφή από την οποία έπεσε η καθηγήτρια. Φωτό: atticavoice.gr

Τον καιρό της μεγάλης σπατάλης σε μπάτσους και πολεμικούς εξοπλισμούς τα σχολεία καταρρέουν. Σε αυτό τον τίτλο συμπυκνώνεται η ουσία του τραγικού περιστατικού στο Λύκειο της Ραφήνας, όπου την Παρασκευή 21/5, «εκπαιδευτικός η οποία προσπάθησε να μαζέψει αντικείμενο το οποίο είχαν τοποθετήσει μαθητές στην πάνω επιφάνεια αναρτημένης ψευδοροφής, βρέθηκε στο κενό και έπεσε στον από κάτω όροφο» αναφέρει ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδας atticavoice. 

Το περιστατικό μάλιστα αποκαλύπτει το πού καταλήγει η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για κάλυψη των εξόδων των σχολείων, όχι από το κράτος αλλά από ιδιώτες χορηγούς. Το συγκεκριμένο σχολείο ανακαινίστηκε πρόσφατα από τον Όμιλο Μυτιληναίος, γεγονός που είχε διαφημιστεί κιόλας από τον δήμο και το υπουργείο.

Η ανακαίνιση του Μυτιληναίου σήμαινε τελικά καταρρέουσες ψευδοροοφές, ενώ όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ που γνωστοποίησε το περιστατικό, το σχολείο σήμερα παρουσιάζει μια εικόνα κατά την οποία: «Διάδρομοι μετατράπηκαν σε λίγη ώρα και με πολλή ανοχή και αντοχή από τη σχολική κοινότητα, σε “αίθουσες διδασκαλίας”. Ελεύθεροι χώροι, πρώην κυλικεία, σκάλες και λειτουργικοί χώροι που προστέθηκαν στις αποκαλούμενες “αίθουσες διδασκαλίας”, αποτελούν πρώτης τάξεως προϋποθέσεις για την εξάλειψη και τον εκμηδενισμό οποιασδήποτε προσπάθειας εφαρμογής κανόνων “Ασφάλειας και Υγείας” στο Λύκειο της Ραφήνας, ακόμα και στην ιδεατή περίπτωση που θα γινόταν από κάποιον υπεύθυνο, μία τέτοια απόπειρα εφαρμογής μέτρων ασφαλείας».