Γράμματα και σχόλια
ΟΧΙ στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Βορίδη

24/10/19, Απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συγκέντρωση καλεσμένη από δεκάδες δημοτικές κινήσεις γινόταν ενάντια στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Βορίδη για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση έξω από την Βουλή την 1η Ιούνη -τη μέρα της εισαγωγής του στην Ολομέλεια και την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο. Σημειώνουμε ότι μια εβδομάδα νωρίτερα απέτυχε η απόπειρα της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που στηρίχθηκε από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Βελόπουλο αλλά δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα 2/3.  

«Η ψήφιση από τον ακροδεξιό Βορίδη του νόμου για την Τ.Α. και τις εκλογές είναι μια επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και αφορά το εργατικό κίνημα και την Αριστερά, τόσο με το πλαφόν-αποκλεισμό και με την κατάργηση κοινοτήτων όσο και με την ανάδειξη Δημάρχου-μάνατζερ με προίκα τα 3/5 των μειωμένων εδρών των συμβουλίων» ανέφεραν ο δημοτικός και οι κοινοτικοί σύμβουλοι της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας στο  κάλεσμα για ενωτική κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. «Αφορά και τους ίδιους τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση η ανάδειξη ανεξέλεγκτων Δημάρχων, με υποβαθμισμένη τη δυνατότητα ελέγχου από τα δημοτικά συμβούλια καθώς οι επιτροπές οικονομικών και ποιότητας ζωής έχουν αυξημένες αρμοδιότητες. Γι’ αυτό και η σύγκρουση με την παραπέρα αυταρχικοποίηση που επέρχεται με το νόμο Βορίδη αφορά ένα ευρύτερο φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων από την παρουσία αριστερών, ριζοσπαστικών αντικαπιταλιστικών κινήσεων και με αυτό το τρόπο χρειάζεται να δοθεί αυτή η μάχη. Να επιδιώξουμε στήριξη της κινητοποίησης από την ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα… Να απευθύνουμε το κάλεσμα σε κινήσεις και συλλογικότητες που δίνουν μάχες στις γειτονιές σε σύγκρουση με τα φαραωνικά και καταστροφικά σχέδια αναπλάσεων για χάρη της τουριστικής βιομηχανίας και του real estate, την άρνηση καύσης των σκουπιδιών, την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, τις κινήσεις δικηγόρων καθώς και τις κοινότητες μεταναστών για τον πλήρη αποκλεισμό τους από την εκλογική διαδικασία».

Αποκλεισμοί

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται: Όριο εισόδου 3% και μείωση των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, που οδηγεί σε αποκλεισμό δυνάμεων από τα συμβούλια και πρακτικά ανεβάζει το όριο εισόδου σε μια σειρά δήμων ακόμα και στο διπλάσιο του 3%. 

Το 60% των εδρών λαμβάνει η παράταξη που αναδεικνύει τον περιφερειάρχη ή το δήμαρχο. 

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις καταργείται η αναλογική εκπροσώπηση εντός του δημοτικού/ περιφερειακού/ κοινοτικού συμβουλίου, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα των πολιτών να πληροφορούνται, να ακούγονται και να παρεμβαίνουν. 

Επαναφορά της 5ετούς θητείας που ενισχύει τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές έναντι των δημοκρατικών διαδικασιών και των αντιπολιτευτικών φωνών.

Αύξηση του κόστους παράβολων, σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 50%, για να ενισχυθούν οι αποκλεισμοί μέσω της οικονομικής αφαίμαξης. 

Η υποχρέωση ελάχιστου αριθμού υποψηφίων ίσων με τις έδρες του δημοτικού συμβουλίου, επεκτείνεται και για τα συμβούλια κοινοτήτων, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα τον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό μικρών ψηφοδελτίων ή ανεξάρτητων υποψηφίων.

Με την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης των δημοτικών κοινοτήτων όπου υπάρχουν και της δυνατότητας αυτόνομων συνδυασμών να συμμετέχουν μόνο σε αυτές, επιδιώκουν τον πλήρη έλεγχο από τα κόμματα και τους μεγάλους συνδυασμούς των κοινοτικών συμβούλων, μειώνοντας και στο κοινοτικό επίπεδο τη δυνατότητα αυτόνομης έκφρασης πολιτών και τοπικών συλλογικοτήτων. 

«Πρόκειται για ένα αντιδημοκρατικό σύστημα εκλογής Δήμων και Περιφερειών που ουσιαστικά καταργεί κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας με στόχο την ακόμα ισχυρότερη σταθεροποίηση των πλειοψηφιών στα συμβούλια. Εισάγει μεγάλα εμπόδια για κάθε διαφορετική φωνή και ανατρεπτική-κινηματική παρέμβαση, διευκολύνει τον αποκλεισμό συνδυασμών ειδικά για τις ανεξάρτητες, ριζοσπαστικές και αντικαπιταλιστικές αριστερές παρατάξεις, που στηρίζονται μόνο στις δυνάμεις μελών και φίλων τους και όχι σε οικονομικά συμφέροντα και καθεστωτικά κόμματα» αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι 51 περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις που κάλεσαν στη συγκέντρωση την Τρίτη 1 Ιούνη.