Περιβάλλον
Ηράκλειο Αττικής: Το πάρκο ΦΙΞ ανήκει στους κατοίκους

«Όχι στα σχέδια της δημοτικής αρχής για το πάρκο Φιξ. Καμιά εμπορευματοποίηση του πάρκου. Το πάρκο ΦΙΞ ανήκει στους κατοίκους του Ηρακλείου και των όμορων δήμων. Απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση. Δεν χρωστάμε τίποτα στους κληρονόμους ΦΙΞ». Αυτά αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωση η Κόκκινη Ρωγμή- αγώνας-ρήξη-ανατροπή στο Ηράκλειο Αττικής. Όπως σημειώνει: 

«Στα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια, η Δημοτική Αρχή του κ. Μπάμπαλου έφερε προς συζήτηση και ψηφοφορία την αγορά από τον Δήμο του κτήματος ΦΙΞ από τους κληρονόμους Φιξ. Η αγορά θα γίνει με δάνειο 5 εκατομμυρίων (!) από τις τράπεζες. Δάνειο που δεν θα το πληρώσει, φυσικά, η Δημοτική Αρχή από τη τσέπη της αλλά όλες και όλοι εμείς, για 12 χρόνια, μέσα από τα (ήδη πανάκριβα) δημοτικά τέλη. Με αυτή την (απαράδεκτη) θέση του Δημάρχου συμφώνησε (χωρίς ντροπή) και το Δίκτυο Πολιτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις ζήτησαν η αγορά του Κτήματος Φιξ να μην γίνει από το Δήμο αλλά από το Κράτος. 

Όμως, η αγορά του Πάρκου Φιξ, είτε από το Δήμο είτε από το Κράτος, είναι ένα σκάνδαλο γιατί έτσι αποδέχονται ότι το Κτήμα Φιξ ανήκει στους κληρονόμους Φιξ επειδή έτσι είχε αποφανθεί το 1985 το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων λόγω...χρησικτησίας (!). Στην πραγματικότητα όλες οι κυβερνήσεις κάνανε ότι μπορούσαν ώστε το Κτήμα Φιξ να μείνει στους κληρονόμους Φιξ για να μπορούν να διεκδικούν εκατομμύρια ευρώ για την παραχώρηση του.

Η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να δώσει το Πάρκο Φιξ στους κατοίκους. Θέλει να δώσει 5 εκατομμύρια ευρώ στους κληρονόμους Φιξ για να αγοράσει το Πάρκο ώστε να μπορέσει να το αξιοποιήσει στη συνέχεια εμπορικά. Ήδη κυκλοφορούν και οι πρώτες μελέτες. Είναι το ίδιο σχέδιο που θέλουν να υλοποιήσουν όλοι οι δήμοι, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, για τους ελεύθερους χώρους. Το βλέπουμε στο Ελληνικό, στο Δάσος Συγγρού στο Μαρούσι, στο Κτήμα Ομορφοκλησιάς στο Γαλάτσι, στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, στο Λόφο του Στρέφη, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο θέατρο Εμπρός. 

Ο μοναδικός ιδιοκτήτης του Κτήματος Φιξ είμαστε εμείς. Οι κάτοικοι του Ηρακλείου και των όμορων δήμων. Είναι ο τελευταίος μεγάλος ελεύθερος χώρος στην περιοχή μας… Τώρα είναι η ώρα να τον διεκδικήσουμε. Δεν χρωστάμε τίποτα στους Φιξ. Απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση. Άμεσος καθαρισμός και αναμόρφωση του χώρου ώστε να γίνει εστία ξεκούρασης και πολιτισμού για τους κατοίκους. Η Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο καλεί όλες και όλους να δώσουμε μαζί αυτό τον αγώνα!»