Συνεντεύξεις
Κάτω τα χέρια από την Επιθεώρηση Εργασίας

2/6, Απεργία των εργαζόμενων στο υπ. Εργασίας. Φωτό: Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης

Ο Μάνθος Ασλανίδης, εργαζόμενος στο ΣΕΠΕ, μίλησε στον Μάνο Νικολάου

Ποια είναι η κατάσταση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αυτή τη στιγμή;

Το ΣΕΠΕ βρίσκεται στην χειρότερη φάση του. Η υποβάθμιση ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνη του 2019 με υπουργό τον Βρούτση το μετέτρεψε από αυτόνομη ειδική γραμματεία που υπόκειται στο Υπουργείο Εργασίας σε μια γενική διεύθυνση του υπουργείου χωρίς επικεφαλής, κατεύθυνση και πραγματική στόχευση. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε στελέχωση με νέους μόνιμους υπαλλήλους και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, ειδικά σε αυτή την εποχή που τα εργατικά δικαιώματα καταπατώνται περισσότερο από ποτέ. Αν δεν έχεις εκπαιδευμένο κόσμο να κάνει αυτή τη δουλειά, δεν μπορεί να γίνει πραγματικός έλεγχος της εργατικής νομοθεσίας. Και το ΣΕΠΕ κάνει τον έλεγχο προς όφελος των εργαζομένων, γιατί ο εργαζόμενος είναι αυτός που χρειάζεται την προστασία. Μέσα στην περίοδο της καραντίνας, μας κατάντησαν να ελέγχουμε την τήρηση των μέτρων προστασίας για την πανδημία, καθώς είχαν δώσει το ελεύθερο στους εργοδότες να κάνουν τα ωράρια εργασίας ό,τι θέλουν.

Ποιες είναι οι παραβιάσεις ενάντια στους εργαζόμενους που έχει να αντιμετωπίσει το ΣΕΠΕ;

Το πρώτο και βασικό είναι η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία που είναι μια μάστιγα. Κεντρικός είναι και ο έλεγχος των ωραρίων, όταν υπάρχει εργασία σε άλλο ωράριο ή/και σε άλλη μέρα από αυτή που είναι δηλωμένη. Αυτό υποκρύπτει υπερωρίες που δεν πληρώνονται, ένσημα που δεν καλύπτονται. Αυτή είναι και η παραβατικότητα που έχει κορυφωθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Με το που ανέβηκε η ΝΔ στην κυβέρνηση, έκανε μια νομοθετική ρύθμιση που άλλαξε τον τρόπο που υπολογίζονται τα πρόστιμα. Παλιότερα το πρόστιμο για μία μόνο αλλαγή στο ωράριο ήταν 1.500 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 500-600 ευρώ. Άλλες παραβάσεις είναι η μη καταβολή των δεδουλευμένων, η μη χορήγηση αδειών, επιδομάτων, δώρων. Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και οι μετανάστες είναι τα πιο χτυπημένα κομμάτια, που εκεί παρατηρούνται οι μεγαλύτερες παραβάσεις εις βάρος τους.

Τι αλλαγές θα φέρει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη στο ΣΕΠΕ;

Το ΣΕΠΕ ουσιαστικά χάνει το νόημα της ύπαρξής του αν περάσει το ν/σ, καθώς καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με αγώνες χρόνων και τσακίζει συνδικαλισμό και συνδικάτα. Δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε την προστασία που αναφέρω παραπάνω, γιατί μας παίρνουν τα νομοθετικά μέσα. Τι θα μπορούμε να ελέγχουμε σαν υπηρεσία με την ανυπαρξία εργατικής νομοθεσίας και τη νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών;

Επίσης, με το ν/σ το ΣΕΠΕ μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή. Έτσι δεν αναβαθμίζεται ή αυτονομείται, αντίθετα πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη. Ως ανεξάρτητη αρχή θα υπόκειται μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο χωρίς να λογοδοτεί ουσιαστικά πουθενά για το πόσους ελέγχους έχει κάνει, τι επιχειρήσεις ελέγχει και τι πρόστιμα βάζει. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινδυνεύει να λειτουργεί στα όρια της αυθαιρεσίας.  Είναι θολή η εικόνα αν οι επιθεωρητές θα έχουν ελευθερία να κάνουν τη δουλειά τους. Κι αυτό γιατί ο Διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας, που θα έχει τον απόλυτο έλεγχο πλέον, θα λειτουργεί ως μάνατζερ με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά. Ένας φιλελεύθερος επικεφαλής ποιων τα συμφέροντα θα θέλει να υπηρετήσει, των εργαζόμενων ή των εργοδοτών;

Ακόμα μια υποβάθμιση είναι ότι με το νέο ν/σ μεταφέρουν από το ΣΕΠΕ τις συμφιλιωτικές διαφορές εργαζόμενων με τους εργοδότες στη δικαιοδοσία του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας). Για να προχωρήσει όμως ο ΟΜΕΔ πρέπει να συμφωνούν και οι δύο μεριές. Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι μπορούν να καταφύγουν στον ΟΜΕΔ ενάντια σε έναν εργοδότη που παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη. 

Ποια είναι η αντίδραση των εργαζόμενων απέναντι στο νομοσχέδιο;  

Μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου του Χατζηδάκη υπήρξε μια αρκετά μεγάλη ενεργοποίηση και κινητοποίηση των συναδέλφων επιθεωρητών Εργασίας που εναντιώνονται στα εργασιακά-συνδικαλιστικά θέματα που ανοίγει, αλλά και στη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή. Έγινε μια μαζική γενική συνέλευση διαδικτυακά που κάλεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Υπουργείου Εργασίας για να γίνει η ενημέρωση για το τι προβλέπει το νομοσχέδιο. Αργότερα αποφασίστηκε η συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ και επιπρόσθετα μια δική μας 24ωρη απεργία στις 2 Ιούνη που δείχνει πόσο θέλουμε να παλέψουμε ενάντια στον Χατζηδάκη και την κυβέρνηση. Εκείνη τη μέρα πραγματοποιήθηκε απεργιακή κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο όπου συμμετείχαν αρκετοί υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και επιθεωρητές, καθώς και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης με το πανό του. Η απεργία είχε επιτυχία και πολλές από τις επιθεωρήσεις τοπικά δεν λειτούργησαν καθόλου. 

Πώς οργανώνεται η πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη;

Το σωματείο έχει βγάλει ανακοίνωση για τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία και στη διαδήλωση, αλλά αυτό δεν αρκεί. Τις τελευταίες εβδομάδες με την προκήρυξη του Συντονισμού για την πανεργατική οργανώνουμε πιο συστηματικά εξορμήσεις το πρωί την ώρα που έρχονται οι συνάδελφοι στη δουλειά στην κεντρική υπηρεσία της Επιθεώρησης στην Αγησιλάου. Τις επόμενες μέρες θα απλώσουμε τις εξορμήσεις και στο κτίριο του Υπουργείου Εργασίας. Κινητοποιούμε τον κόσμο για μαζικό κατέβασμα μας με πανό στην πορεία στην Κλαυθμώνος.