Εκπαίδευση και νεολαία
Εκδήλωση ΣΕΚ στις Σχολές: Παλεύουμε ενωμένοι με τα αδέλφια μας από την Παλαιστίνη, φοιτητές και εκπαιδευτικούς

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Μαζική συμμετοχή και πλούσια συζήτηση είχε η εκδήλωση που οργάνωσε το ΣΕΚ στις Σχολές την Παρασκευή 4/6 στο προαύλιο της Νομικής με θέμα «Λευτεριά στη Παλαιστίνη». Το παρών έδωσαν Παλαιστίνιοι φοιτητές από διάφορες σχολές της Αθήνας. Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τις ομιλίες του Αντνάν Σεχάντε καθηγητή στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων του ΠΑΔΑ, του Τζορτζ Ιμπραήμ πρόεδρο της Γενικής Ένωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών και του Γιάννη Σηφακάκη από το συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ - ενώ στη συζήτηση παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε.

«Nα εκφράσω καταρχήν τις ευχαριστίες μου προσωπικά και εκ μέρους όλης της παλαιστινιακής κοινότητας για την πρόσκληση. Στο Σέιχ Τζαράχ Ισραηλινοί έποικοι χρηματοδοτούμενοι από την κυβέρνηση του Ισραήλ προχώρησαν σε έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους για να μείνουν εκείνοι, κάτι που συμβαίνει συστηματικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Φανταστείτε μια κατοχική δύναμη να σας πετάει έξω από τα σπίτια σας για να πάρει αυτό που χτίσατε με τόσο κόπο» τόνισε ο Τζορτζ Ιμπραήμ. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ από το 1948 έχουν εκδιωχθεί σαν πρόσφυγες 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Ο απολογισμός της πρόσφατης επίθεσης κόστισε τη ζωή 256 ανθρώπων ανάμεσά τους 66 παιδιά και 40 γυναίκες αφήνοντας πίσω 2.000 τραυματίες. Καταστράφηκαν 17 νοσοκομεία, 1.042 σπίτια και 53 σχολεία. Μια κατοχική δύναμη που σκοτώνει αλόγιστα, δεν μιλάμε για ένα πόλεμο αλλά για μια δολοφονική κατοχή, μια εθνοκάθαρση. Οι πατεράδες μας ήρθαν στην Ελλάδα διωγμένοι στην χώρα που μας δέχθηκε και μας αγάπησε όσο καμιά άλλη τότε στην Ευρώπη. Η τωρινή κυβέρνηση εκφράζει με πρωτοφανή τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα την στήριξή της στο δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αυτό βρίσκεται σε “αυτοάμυνα”. Αλλά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν ανήκει στο κατακτητή αλλά στον κατακτημένο. Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Nάκμπα 

«Στις 14 Μαΐου 1948, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Κογκρέσου Μπεν-Γκουριόν διάβασε την ιδρυτική διακήρυξη του κράτους του Ισραήλ. Για τους Άραβες, που αποτελούσαν την πλειονότητα των κατοίκων της Παλαιστίνης, ήταν η Ημέρα της Καταστροφής, η Nakba» τόνισε ο Αντνάν Σεχάντε. «Μετά το τέλος του πολέμου, το Ισραήλ αντί να πάρει το 55% που προέβλεπε η απόφαση του ΟΗΕ για την διαίρεση της Παλαιστίνης πήρε το 78% των εδαφών της και 850.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες. Με τον πόλεμο του 1967 το κράτος του Ισραήλ κατέλαβε σχεδόν όλη την Παλαιστίνη. Η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ αποτελεί την αφετηρία του Παλαιστινιακού προβλήματος που υφίσταται μέχρι σήμερα». 

«Η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλη τη βρωμοδουλειά υπέρ του κράτους του Ισραήλ και στρατιωτικά και οικονομικά και διπλωματικά με αντάλλαγμα τη στήριξή του στον αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ΑΟΖ και της Αν. Μεσογείου. Αλλά το Ισραήλ δεν είναι παντοδύναμο» τόνισε ο Γιάννης Σηφακάκης. «Αυτό που συνέβη τις περασμένες εβδομάδες είναι ένα φοβερό παράδειγμα της δύναμης της αντίστασης των Παλαιστινίων. Απλώθηκε από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μέχρι στις ισραηλινές πόλεις. Ήταν μια ενωμένη αντίσταση όλων των Παλαιστινίων με τη νέα γενιά να πρωτοστατεί, κάτι που αποτυπώθηκε στη γενική απεργία στις 18 Μάη. Υποστηρίζουμε τον αγώνα των Παλαιστινίων με όποια μέσα διαλέγουν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και επιδιώκουμε τη διάλυση του κράτους του Ισραήλ και την αντικατάστασή του από ένα κράτος στο οποίο να μπορούν να ζήσουν αδελφωμένοι άραβες και εβραίοι τσακίζοντας το ρατσιστικό απαρτχάιντ». 

(Μπορείτε να δείτε βίντεο με τις εισηγήσεις της εκδήλωσης εδώ)