Εκπαίδευση και νεολαία
Εκδηλώσεις ΣΕΚ στις Σχολές: Για μια Παιδεία που δεν θα είναι “φυτώριο startups”

Εκδήλωση “Ενάντια στην Παιδεία των startups” στον Βόλο. Φωτό: ΣΕΚ Βόλου

ΒΟΛΟΣ

Πάνω από 15 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση που κάναμε στο Θόλο, με θέμα “κίνημα ενάντια στην παιδεία των startups”. 

Στην εισήγηση ο Π. Γκαργκάνας εξήγησε τις αλλαγές στην Παιδεία, που στόχο έχουν να κάνουν τα πανεπιστήμια φυτώρια startup επιχειρήσεων. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Τζένη Δ. δίνοντας το περίγραμμα όλων των αγώνων ενάντια στη ΝΔ, και την ανάγκη να τους συντονίσουμε. Η Εύη Τ. περιέγραψε τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος στο Βόλο, δίνοντας παραδείγματα του να οργανώνεις αυτή την προσπάθεια, στην προκειμένη, στην αρχιτεκτονική. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και αρκετοί μαθητές. Η συζήτηση με αυτούς ήταν για τα βήματα του μαθητικού κινήματος και το πώς μπορούμε να συντονιστούμε, σχολές και σχολεία, για να ανατρέψουμε το ΄νόμο της Κεραμέως. Τέλος, τονίσαμε την ανάγκη οι αγώνες της νεολαίας να συνδεθούν με τους εργάτες και καλέσαμε άπαντες σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Ιούνη. 

Τάσος Τσιούνης, φοιτητής Βόλος

ΚΡΗΤΗ

Την Παρασκευή 4/6 πραγματοποιήθηκε από το ΣΕΚ στις Σχολές στα Χανιά, εκδήλωση με θέμα “Κίνημα ενάντια στην Παιδεία των startups”. 

Η εκδήλωση έγινε μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανοικιοποίηση των σχολών μας. Ομιλητές ήταν ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη και ο Σεραφείμ Ρίζος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Χανίων. Ταυτόχρονα υπήρχε δυνατότητα σύνδεσης στην εκδήλωσή μέσω zoom με φοιτητές και φοιτήτριες από το Ηράκλειο όπου είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκο Γεωργιάδη για ομαδική παρακολούθηση της εκδήλωσης. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησε κύκλος τοποθετήσεων όπου αρκετοί φοιτητές/τριες από τα Χανιά και το Ηράκλειο εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους με την ιδέα των ερευνητικών startups, αλλά και γενικότερα με την περαιτέρω είσοδο του κεφαλαίου στις σχολές μας. Η εκδήλωση απ’ ότι φάνηκε είχε ενδιαφέρον και έδωσε έναυσμα για περαιτέρω συζητήσεις γύρω από το θέμα της παιδείας και για το πως μπορούμε να παλέψουμε για μία καλύτερη με τους παρευρισκόμενους.

Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης, φοιτητής Χανιά