Η Άποψή μας
Μια κυβέρνηση που παραπαίει... ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ!

10/6, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Η απεργιακή έκρηξη με τη διπλή Πανεργατική απεργία στις 10 και στις 16 Ιούνη έρχεται στην κατάλληλη στιγμή. Η κυβέρνηση που προκαλεί την εργατική οργή με το ξετσίπωτο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη είναι μια κυβέρνηση που αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται.

Το πιο άμεσο παράδειγμα είναι το φιάσκο με το συνέδριο για την «υπογεννητικότητα». Όλες οι κορυφές της εξουσίας, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τους δεσποτάδες και τους τραπεζίτες συντονίστηκαν για να πουν στις γυναίκες ότι ο ρόλος τους είναι να γίνουν παιδομηχανές. Αλλά μπροστά στην κατακραυγή για αυτή την επίθεση, ο σεξιστικός συρφετός σκόρπισε με ηχηρές αποχωρήσεις και το «συνέδριο» ματαιώθηκε.

Μάταια ο Χατζηδάκης προσπαθεί να ισχυριστεί ότι το νομοσχέδιό του θα διευκολύνει τις εργαζόμενες μητέρες να φροντίζουν τα παιδιά τους. Οι απεργοί και οι γυναίκες έδωσαν άλλο ένα χαστούκι στα ψέματα της κυβέρνησης. Χρειάζεται απύθμενο θράσος για να προσπαθεί η Κεραμέως να σπάσει τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην Πανεργατική απεργία στο όνομα της κυβερνητικής «ευαισθησίας» για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις.

Αλλά τα προβλήματα της κυβέρνησης δεν σταματούν εδώ. Ο Μητσοτάκης παριστάνει ότι δεν ασχολείται με όλα αυτά, γιατί φροντίζει για την «υψηλή διπλωματία» συμμετέχοντας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Εκεί, στα πλαίσια της εξόρμησης του Μπάιντεν να συσπειρώσει τους «εταίρους» της Δύσης απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία, ο Ερντογάν κάνει φιλοδυτικές κωλοτούμπες και ο Μητσοτάκης παριστάνει την περιστερά της ειρήνης.

Υποκριτές

Οι πατριδοκάπηλοι της δεξιάς που ήθελαν πόλεμο για το όνομα της Μακεδονίας, τώρα ανακαλύπτουν ότι η Τουρκία είναι γειτονική χώρα και πρέπει να ζήσουμε μαζί ειρηνικά παρά τις όποιες διαφορές! Η γλοιώδης υποκρισία τους δεν μπορεί να κρύψει τον εξευτελισμό τους, ιδιαίτερα καθώς ετοιμάζονται να ξοδέψουν δισεκατομμύρια για νέους εξοπλισμούς, χωρίς να έχουν τις προκατασκευασμένες σοβινιστικές δικαιολογίες.

Οι δαπάνες για εξοπλισμούς, για φρεγάτες και μαχητικά αεροπλάνα, γίνονται ακόμη πιο προκλητικές καθώς τα κυβερνητικά παραμύθια για την οικονομία καταρρέουν. Η περιβόητη «επένδυση στο Ελληνικό που θα έφερνε χιλιάδες θέσεις εργασίας» έχει μετατραπεί σε μια μαύρη τρύπα από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων «επενδυτών». Πέρα από την καταστροφή ενός «φιλέτου» που θα έπρεπε να γίνει πάρκο, η υπόθεση γίνεται χειρότερο σκάνδαλο με την εμπλοκή των τραπεζών που χρηματοδοτούν τα παιχνίδια των κερδοσκόπων την ώρα που βρίσκονται ξανά σε διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης.

Σε ακόμη πιο μεγάλο σκάνδαλο εξελίσσεται η περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη» του Μητσοτάκη και του Χατζηδάκη. Πίσω από τις αερολογίες για ένα μέλλον με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξεπροβάλλει μια «μετάβαση» που στηρίζεται ξανά στα ορυκτά καύσιμα και συγκεκριμένα στο φυσικό αέριο. Όλα τα αρπακτικά των εταιρειών ενέργειας, οι Μυτιληναίοι και οι Λάτσηδες, η Μότορ Όιλ και η ΕΛΠΕντισον προχωρούν να λεηλατήσουν τη ΔΕΗ, στηριγμένοι σε εργοστάσια που καίνε φυσικό αέριο και φορτώνοντας το κόστος στα νοικοκυριά που πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα πιο ακριβά.

Την ώρα που απεργούμε ενάντια στο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη που χτυπάει τον συνδικαλισμό και τις συνθήκες εργασίας, δεν ξεχνάμε ότι ο Χατζηδάκης είναι ο αρχιτέκτονας και του σκανδάλου των ιδιωτικοποιήσεων, παλιότερα της Ολυμπιακής, πιο πρόσφατα της ΔΕΗ. Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι βουτηγμένοι στα σκάνδαλα. Είναι ώρα να τους σαρώσουμε με τις απεργίες μας, δυναμώνοντας την Αριστερά της ανατροπής και όχι της αναμονής.