Πανεργατικός σεισμός πολλών ρίχτερ ενάντια στο αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη ήταν η απεργία και οι διαδηλώσεις την Πέμπτη 10 Ιούνη. Ήταν η πιο πετυχημένη πανεργατική απεργία των τελευταίων χρόνων και σε όλες τις πόλεις τα συλλαλητήρια ήταν τα μεγαλύτερα από την περίοδο των Σαμαροβενιζέλων. Η εργατική τάξη έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα αφήσει να περάσουν η κατάργηση του 8ωρου και η επίθεση στα συνδικάτα, και απέδειξε ότι οι απεργίες της είναι πιο δυνατές από τους Χατζηδάκηδες. Η πικέτα της Εργατικής Αλληλεγγύης «Stop στον Χατζηδάκη, απολύστε τον Μητσοτάκη» εξέφραζε τους πάντες και έγινε ανάρπαστη.
Η δύναμη της απεργίας δεν φάνηκε μόνο στους δρόμους, αλλά και στους χώρους δουλειάς, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έμειναν στάσιμα στη μεγάλη πλειοψηφία τους, παραλύοντας την πόλη και δυναμώνοντας την απεργία. Ακινητοποιημένος και ο σιδηρόδρομος για όλη την Πέμπτη 10/6 και με τροποποιήσεις στα δρομολόγια και την επόμενη μέρα. Παρά την προσπάθεια των εφοπλιστών να σταματήσουν την απεργία βγάζοντάς την παράνομη, τα πλοία έμειναν αγκυροβολημένα με τους ναυτεργάτες, αλλά και τους εργάτες της COSCO και της ζώνης του Περάματος να απεργούν σε ποσοστό 100%. Επίσης, ακυρώθηκαν πτήσεις λόγω στάσης εργασίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Με μοναδική παραφωνία τον ΣΚΑΙ, όλα τα ΜΜΕ συμμετείχαν στην απεργία.
Σε πολλούς κλάδους τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν τα υψηλότερα εδώ και πολλά χρόνια, όπως στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες -στην Εθνική τράπεζα ξεπέρασαν το 45% συμμετοχής, στον επισιτισμό, με πολλά μαγαζιά, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, να είναι κλειστά, σε φαρμακοβιομηχανίες και αποθήκες, κτλ. Στο Δημόσιο δεν πέρασαν τα ψέματα ότι πρόκειται για ν/σ που πλήττει μόνο τους ιδιωτικούς εργαζόμενους. Έτσι, το κλίμα που επικράτησε σε σχολεία, δήμους, νοσοκομεία, υπουργεία, δικαστήρια ήταν ο απεργιακός ξεσηκωμός.
Αθήνα
Στην Αθήνα δεκάδες χιλιάδες απεργών πλημμύρησαν τη Σταδίου, την Πανεπιστημίου και το Σύνταγμα. Εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των Ομοσπονδιών και των Σωματείων που κατέβηκαν στη συγκέντρωση με τα πανό τους, όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης έδωσαν βροντερό παρών. Οι εργάτες από τα Λιπάσματα Καβάλας που είχαν στήσει σκηνές έξω από το Υπουργείο Εργασίας ξεσήκωναν όλη την πορεία με τα καπνογόνα και τα συνθήματά τους.
Από τις πιο δυναμικές παρουσίες είχε το μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, που συγκροτήθηκε έξω από το Υπουργείο Εργασίας και συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην Κλαυθμώνος. Εκεί, πίσω από το πανό με το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», συσπειρώθηκαν μια σειρά σωματεία νοσοκομείων (Άγιος Σάββας, Γεννηματάς, Αγλαΐα Κυριακού, Κρατικό Νίκαιας, εργαζόμενοι από Αγία Όλγα, Σωτηρία, Ερυθρό και Δρομοκαΐτειο), αντικαπιταλιστικά σχήματα και συνδικάτα στον Τουρισμό, τα ΜΜΕ και τον Πολιτισμό μαζί με το κατειλημμένο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, σωματεία και εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού, καθαρίστριες από τον Δήμο της Αθήνας και το Υπουργείο Οικονομικών, το σωματείο εργολαβικών της ΔΕΣΦΑ, συνταξιούχοι της Εθνικής και μια σειρά ακόμα σωματεία και Ομοσπονδίες.
Μαζί τους διαδήλωσε η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, το ΣΕΚ στις σχολές, οι μαθητές/τριες Anticapitalista. “Οι νόμοι καταργούνται στο πεζοδρόμιο” ήταν το σύνθημα στο πανό του ΣΕΚ που συμπύκνωνε το μήνυμα της πανεργατικής απεργίας. Ακολουθούσαν μια σειρά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς.
Οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης καλούσαν σε άμεση απεργιακή κλιμάκωση στις 16 Ιούνη.
«Είμαστε εργαζόμενοι σε δομές στους δήμους, που εξυπηρετούμε τοπικά ευπαθείς ομάδες -ΑμΕΑ, άστεγους, μετανάστες, Ρομά, κα.», μας είπε η Βάνα Σακελλαρίου, γραμματέας του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας (ΠΑΝΣΕΚΚ). «Τα κέντρα κοινότητας ιδρύθηκαν το 2017, σήμερα πανελλαδικά είναι περίπου 230 με πάνω από χίλιους εργαζόμενους, ενώ το σωματείο μας ιδρύθηκε το 2019. Είμαστε ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, οικονομολόγοι, διοικητικοί, νοσηλευτές, κι άλλες πολλές ειδικότητες. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε πανελλαδική απεργία. Όλοι και όλες μαζί διεκδικούμε να μονιμοποιηθούμε γιατί καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους δήμους. Επίσης πολύ βασικό, παλεύουμε για να ενεργοποιήσουμε και να υπηρετήσουμε μια πραγματικά κοινωνική πολιτική, όχι μια στείρα επιδοματική πολιτική που δεν στηρίζει ουσιαστικά κανέναν».
«Μετά από πάρα πολύ καιρό, υπήρξαν ιδιωτικά σχολεία που έκλεισαν παντελώς, καθώς απέργησαν σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι», σημειώνει ο Θανάσης Διαβολάκης, μέλος ΔΣ ΟΙΕΛΕ. «Δίνουμε μια πρώτη απάντηση ενάντια στην κυβέρνηση που για μια ακόμα φορά νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών, όπως πέρσι η Κεραμέως νομοθέτησε τη διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων. Μας αφορά πλήρως το ν/σ Χατζηδάκη, καθώς πλέον οι εργασιακές μας σχέσεις ως ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί καθορίζονται από το κοινό εργατικό δίκαιο. Χρειάζεται να κλιμακωθεί ο αγώνας με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστική σήμερα η εικόνα με τους εκπαιδευτικούς δίπλα στους εργαζόμενους από τα λιπάσματα της Καβάλας. Ένα πανεργατικό κίνημα μπορεί να ανατρέψει και το ν/σ Χατζηδάκη και την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
«Δυστυχώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στα χέρια των ιδιωτών, αφού οι κυβερνήσεις είχαν βάλει τον σιδηρόδρομο στο ΤΑΙΠΕΔ», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσιαύτης, πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών. «Παρ' όλα αυτά καταφέραμε να υπογράψουμε συλλογική σύμβαση μετά από μάχες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Εμείς παλεύουμε για όλη την εργατική τάξη και δεν θέλουμε να λείπουμε από καμία μάχη. Παλεύουμε τους “έχοντες” και τον Μητσοτάκη που τους κάνει τα χατίρια. Το επόμενο διάστημα πρέπει να εντείνουμε τους αγώνες».
«Θέλουν να περάσουν το ν/σ εν μέσω πανδημίας, εξαιτίας της οποίας αποκαλύφθηκε με τον πιο καταφανή τρόπο, πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός δυνατού, στελεχωμένου, Εθνικού Συστήματος Υγείας και πόσο κομβικής σημασίας ήταν ο ρόλος των σωματείων και των συνδικαλιστών υγειονομικών προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει η Μαρία Μπολοβίνα, ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός στο Δρομοκαΐτειο. «Αυτά σε αντιδιαστολή με την επιλογή των ιδιωτικών κλινικών να "βγάλουν την ουρά τους απ' έξω" και να διατηρήσουν ως προτεραιότητά τους τη συντεταγμένη του κέρδους. Προσπαθούν να διαμορφώσουν συνθήκες εργασίας υπό τη μορφή "εποχικών" εργαζόμενων χωρίς σταθερότητα, αξιώσεις και διαπραγματευτική ισχύ, απέναντι στην εκμετάλλευση και την ανασφάλεια.
«Θα μείνει στα χαρτιά»
Οι εργαζόμενοι του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειου είμαστε σήμερα εδώ, όπως θα είμαστε και στις 16 Ιούνη, για να επιβάλλουμε μαζί με τους χιλιάδες συναδέλφους μας, πως αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά».
«Το ν/σ του Χατζηδάκη περιλαμβάνει τον κακό συνδυασμό της απαξίωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και συγχρόνως την αποδόμηση του Υπουργείου Εργασίας με την απόφασή του να κάνει ανεξάρτητη Αρχή το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Είναι εις βάρος των εργαζόμενων να χάσει το υπουργείο χίλια άτομα προσωπικό. Διαχρονικά το ΣΕΠΕ προάσπιζε τα συμφέροντα του εργαζόμενου. Με τη μετατροπή δεν θα υπάρχει καμιά πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ», εξηγεί η Ελβίρα Κούρκουλου, πρόεδρος του Συλλόγου των Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας.
«Ο ΟΑΕΔ βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης», τόνισε η Άννα Μαρία Καλογεροπούλου, ταμίας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ. «Καταρχάς, λειτουργούμε με πάρα πολλούς συμβασιούχους που η τύχη τους εξαρτάται από αυτό το νομοσχέδιο. Συνεχώς κόβουν αντικείμενα από τον ΟΑΕΔ για να τα δώσουν στους ιδιώτες. Ξεκινώντας από την κατάρτιση, που προσπαθεί να την δώσει σε ιδιωτικά ΚΕΚ. Ο ΟΑΕΔ παρ' όλο που έχει τόσους εργασιακούς συμβούλους να βοηθήσουν τους ανέργους, ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα. Έχουν κόψει πολλές ποσοστιαίες μονάδες από τον προϋπολογισμό στη χρηματοδότηση του οργανισμού μέχρι να μην μπορεί να καλύψει τίποτα ουσιαστικά. Παρά την τηλεργασία που εξατομικοποιεί και τον φόβο για την πανδημία, υπάρχει τρομερή μαζικότητα σήμερα, που μας δίνει ελπίδα να συνεχίσουμε».
«Είμαστε ένας κλάδος που ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος λόγω πανδημίας», μας είπε ο Μπάμπης Χολίδης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων DHL. «Έχουμε γίνει πραγματικά λάστιχο και μας ξεζουμίζουν ακόμα και με το υπάρχον καθεστώς με απλήρωτες υπερωρίες. Σήμερα η συγκέντρωση είναι πολύ ενθαρρυντική και ελπίζω να συνεχίσει. Ο κόσμος δεν θέλει το νομοσχέδιο, κανείς δεν μπορεί να είναι σύμφωνος. Υπάρχει μια καλύτερη συσπείρωση σε σχέση με παλιά. Έγιναν συνελεύσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς με πανό για την ενημέρωση για το νομοσχέδιο και την απεργία, μοίρασμα υλικού χέρι με χέρι, πέρα από τα μέηλ».
«Οι εργολαβικοί βρισκόμαστε στο ίδιο γραφείο με τους υπόλοιπους κάνοντας ακριβώς την ίδια δουλειά, αλλά χωρίς τα ίδια δικαιώματα και αποδοχές», μας είπε η γραμματέας του Συλλόγου Εργολαβικών Εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ. Ο σύλλογος των εργολαβικών είναι καινούργιος, ξεκίνησε μόλις έγινε η πρώτη καραντίνα και σήμερα βρισκόμαστε εδώ. Με τα στοιχεία που έχουμε οι εργολαβικοί στην ΕΥΔΑΠ είναι πλέον το 30%-40%, ενώ υπάρχουν ακόμα και δίμηνες-τρίμηνες συμβάσεις. Παρόλο που η ΕΥΔΑΠ είναι μονοπώλιο και είναι κερδοφόρα, θέλουν να την σπάσουν σε κομμάτια και να την ξεπουλήσουν, όπως και άλλες ΔΕΚΟ».
Αυτό που γίνεται είναι άδικο. Δεν σέβονται την προσωπικότητα και την αξία ενός εργαζόμενου.
Κανείς δεν μπορεί να δουλεύει δέκα ώρες. Δεν πρέπει να περάσει, πρέπει να παλέψουμε όλοι και όλες μαζί γι' αυτό. Οι επιθέσεις στην εκπαίδευση είναι πολλές, με το άσυλο, με τα τηλεμαθήματα, με την προσπάθεια να μπει αστυνομία στα πανεπιστήμια αντί για καθηγητές, προσωπικό και υποδομές. Πρέπει να ενωθούμε για αγώνες.
Μάγδα Γάπιος, βρεφονηπιοκόμος, φοιτήτρια ΠΑΔΑ
Η σημερινή συγκέντρωση έχει πάρα πολύ κόσμο. Είναι μια απεργία που δεν θα έπρεπε να είναι μόνο για μια μέρα, θα έπρεπε να είναι χωρίς λήξη μέχρι να δικαιωθούμε.
Αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο είναι για το συμφέρον των ελίτ, των λίγων. Όχι για τους εργαζόμενους. Εμείς από το δήμο Ταύρου-Μοσχάτου είμαστε εδώ, όπως σε κάθε απεργία, και αγωνιζόμαστε. Να συνεχίσουμε, να είμαστε αντίπαλοί τους.
Μιχάλης, εργαζόμενος δήμου Ταύρου-Μοσχάτου
Θεωρούμε χρέος μας τη συμμετοχή στη σημερινή μεγάλη απεργία και πορεία, καθώς διακυβεύεται το μέλλον όλου του κόσμου της εργασίας.
Δεν ντρέπονται λίγο να μιλάνε για διευθεύτηση του χρόνου εργασίας, ενώ καταστρατηγούν κάθε έννοια ωραρίου και αξιοπρεπούς εργασίας. Είναι όχι κοροϊδία, είναι πρόκληση. Στο τμήμα συντήρησης του Μουσείου μας, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία σήμερα είναι 100%. Όλα τα εργαστήρια είναι κλειστά. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Ποτέ. Πάντα κάποιοι επέλεγαν να μην απεργήσουν. Όμως σήμερα έγινε κάτι το ιστορικό για το Μουσείο μας. Το εργατικό κίνημα πρέπει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα του. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια με συνεχιζόμενες απεργίες και κλιμάκωση. Από τα κάτω θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε τις ηγεσίες των συνδικάτων για να δώσουν συνέχεια.
Βασίλης Μπακάλης, συντηρητής αρχαιοτήτων, Βυζαντινό Μουσείο
Διαδηλώνουμε σήμερα για το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο. Και ταυτόχρονα εμείς οι εκπαιδευτικοί αναπληρωτές που δουλεύουμε 15 και παραπάνω χρόνια αδιόριστοι, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, διεκδικούμε μονιμοποιήσεις και διορισμούς, ίσα δικαιώματα αναπληρωτών και μονίμων.
Η φετινή ήταν μια δύσκολη χρονιά με την τηλεκπαίδευση. Αλλά ότι γυρίσαμε στα σχολεία χωρίς μέτρα προστασίας, με ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, δεν το θεωρώ προσωπικά καλό. Έπρεπε να υπάρχει ένας μαθητής ανά θρανίο, οι εκπαιδευτικοί να είχαμε προτεραιότητα στο εμβόλιο. Για παράδειγμα εγώ έχω κάνει την πρώτη δόση και τη δεύτερη θα την κάνω στις 26/6, δηλαδή μια ημέρα αφότου κλείσουν τα σχολεία. Είναι εγκληματικό. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε, να μην σταματήσουμε να διεκδικούμε.
Δημήτρης Φωτίου, εικαστικός σε σχολεία της Ηλιούπολης
Σήμερα είναι πολύ ωραία, είμαστε όλα έξω, είναι πολύ οργανωμένο όλο αυτό. Η ζωή είναι πολύ δύσκολη για μας τους μετανάστες και τις μετανάστριες.
Δεν έχουμε δουλειά και χαρτιά. Με το νόμο τώρα ακόμα πιο δύσκολα. Θέλουμε να ζήσουμε. Είμαι δέκα χρόνια εδώ χωρίς βασικά πράγματα. Μπορεί να δουλεύουμε 15 ώρες για 480 ευρώ. Πώς να συντηρηθούμε; Το κράτος πρέπει να κοιτάξει για μας, να δώσει χαρτιά, ασφάλεια, σπίτι, τροφή, παιδεία, υγεία, αυτά θέλουμε.
Ντολίς Ντόνφακ, κοινότητα Καμερούν
Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, θα είμαστε απεργοί. Και η ΠΟΣΠΕΡΤ κι όλος ο κόσμος δεν θα το αφήσουμε με τίποτα να περάσει. Όχι μόνο αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και κάθε επίθεση.
Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος ΔΣ ΠΟΣΠΕΡΤ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις πανελλαδικά. Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις από τους τοπικούς πυρήνες του ΣΕΚ που μεταφέρουν αυτή την εικόνα:
Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες απεργών διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη, σε μια απεργιακή μάχη-σταθμό ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη και την κυβέρνηση ΝΔ.
Οι εργαζόμενοι/ες του Ιπποκράτειου ΓΝΘ, του ΨΝΘ, το έκτακτο προσωπικό ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους, το Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης, το ΣΕΚ και την ΚΕΕΡΦΑ, την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς έφτασαν με πορεία στη συγκέντρωση που καλούσε το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ. Η συμμετοχή των σωματείων και η μαζικότητα των απεργών σε κάθε πανό ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Ανάμεσά τους, συμμετείχαν με τα πανό τους τα σωματεία του ΟΛΘ, του ΟΑΣΘ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΤΟΕ, το σωματείο ΓΝ Άγιος Δημήτριος, οι σύλλογοι εργαζομένων ΚΘΒΕ, Lidl και ΣΙΔΕΝΟΡ, το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, το σωματείο καθηγητών Χορού, αντιπροσωπείες από τα ΕΚ Κοζάνης και Φλώρινας.
Ακολούθησε μαζική και μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στο ΥΜΑΘ.
Ηράκλειο
Αυτή η απεργία ήταν η αρχή, εμπρός για κλιμάκωση πανεργατική. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι εργάτες και εργάτριες, με τη στήριξη της νεολαίας και των φοιτητικών συλλόγων.
Το παρών στις σημερινές διαδηλώσεις έδωσαν με μεγάλη συμμετοχή, σωματεία από την εκπαίδευση, την έρευνα, την Υγεία μέχρι τους δήμους και την καθαριότητα. Είδαμε σωματεία που είχαν καιρό να κατέβουν στο δρόμο, απόδειξη ότι μια νέα ριζοσπαστικοποίηση μαζικοποιεί ξανά τα συνδικάτα, κάνοντας το κλίμα να θυμίζει το μεγάλο απεργιακό ξεσηκωμό του 2010-2011.
Οι διαδηλώσεις κράτησαν αρκετά με αποτέλεσμα από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι να ακούγονται στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου συνθήματα όπως “Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού, του άνεργου και του μετανάστη”.
Χανιά
Μαζική, μαχητική και κυρίως ενωτική η πορεία στα Χανιά καθώς ακόμη και δυνάμεις που ολιγωρούσαν το προηγούμενο διάστημα αναγκάστηκαν να κατέβουν στον δρόμο. Η συμμετοχή πλήθους εργαζομένων και φοιτητών απέδειξε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη μπορεί να ανατραπεί κι ότι χρειάζεται άμεσα να οργανωθεί μια νέα πανεργατική απεργία.
Στην απεργιακή συγκέντρωση ο ΣΕΠΕ Χανίων κατέβηκε με ένα εντυπωσιακό πανό που θυμίζει ότι ο αγώνας των εργαζομένων και των καταπιεσμένων σε όλο τον κόσμο είναι κοινός και ότι ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση - Ιντιφάντα, σε κάθε γλώσσα είτε ελληνικά είτε αραβικά.
Ακόμα συμμετείχαν ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, η ΕΛΜΕ, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης - ΜΗΧΟΠ - ΗΜΜΥ, το Εργατικό Κέντρο Χανίων καθώς και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, η Κατάληψη Ρόζα Νέρα και το ΠΑΜΕ.
Γιάννενα
Τρομερή ήταν η συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων στη σημερινή απεργία στα Γιάννενα. Στον δρόμο κατέβηκαν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, η τοπική ΑΔΕΔΥ, το σωματείο εμποροϋπαλλήλων, του επισιτισμού-τουρισμού, το γάλακτος-τροφίμων και ποτών, το σωματείο ιδιωτικής Υγείας, το νοσοκομείο Χατζηκώστα, τα σωματεία των φαρμακοϋπαλλήλων, των οικοδόμων, των εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση, των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΚΤΕΛ, Χημικών-Πλαστικών, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο σύλλογος Διοικητικών του Πανεπιστημίου και οργανώσεις της Αριστεράς. Η διαδήλωση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και κινήθηκε στο κέντρο της πόλης μέσα από την αγορά.
Ξάνθη
Eκατοντάδες απεργοί από 16 σωματεία εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της πόλης έδωσαν το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.
Με τα πανό τους διαδήλωσαν το Σωματείο Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων Ξάνθης, που μπήκε επικεφαλής της απεργιακής πορείας, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, το Σωματείο Εργαζόμενων Καζίνο Θράκης. Συμμετείχαν επίσης η ΕΛΜΕ Ξάνθης, με μαζική διακριτή παρουσία, μέλη του Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Ξάνθης, του Συλλόγου Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βιομηχανικοί εργάτες από τα εργοστάσια ΣΕΚΑΠ, Ροδόπη και Πλαστικά Θράκης.
Η διαδήλωση διέσχισε με παλμό και συνθήματα εργατικής αγανάκτησης τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Πέρασε από την Κεντρική Πλατεία όπου ήταν συγκεντρωμένες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ φωνάζοντας το σύνθημα "Εργάτες Ενωμένοι Ποτέ Νικημένοι". Φανερή ήταν η διάθεση των απεργών για κλιμάκωση. Μετά το τέλος της πορείας παρέμειναν αρκετή ώρα στο Εργατικό Κέντρο συζητώντας για τη συνέχεια.
10/6, Πανεργατική απεργία στην Πάτρα
Πάτρα
Με τρομερό παλμό, η πανεργατική απεργία της Πέμπτης 10/6 ήταν η μεγαλύτερη των πολλών τελευταίων χρόνων στην Πάτρα. Συμμετείχαν με τα πανό τους το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το σωματείο των εργαζόμενων στο δήμο, οι εργαζόμενοι στην αποκεντρωμένη διοίκηση, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα Νοσοκομεία. Υπήρξαν εργατικά κομμάτια που κατέβηκαν για πρώτη φορά οργανωμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον Σκλαβενίτη, που κατέβηκαν με πανό, ενώ είχαν προηγηθεί απεργιακές φρουρές το πρωί που έκλεισαν τα σούπερμάρκετ. Επίσης, οι συμβασιούχοι του Δήμου είχαν πολύ δυνατό μπλοκ ζητώντας μονιμοποίηση.
Βόλος
Μαζική η απεργιακή συγκέντρωση που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο και η τοπική ΑΔΕΔΥ και στον Βόλο. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης και πίσω από τα συνδικάτα βρέθηκαν με τα πανό τους οργανώσεις της Αριστεράς. Ταυτόχρονα έγιναν δύο ακόμα συγκεντρώσεις και πορείες. Στην παρέμβασή μας με την Εργατική Αλληλεγγύη οι απεργοί συμφωνούσαν ότι πρέπει να συνεχίσουμε, απεργιακά και ενωτικά.