Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ελληνοτουρκική συμπαιγνία σε βάρος προσφύγων

Μηταράκης, Βαρβιτσιώτης

Η πρόσφατη ΚΥΑ με την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρακτηρίσει την Τουρκία ασφαλή χώρα προορισμού για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπανγκλαντές και Σομαλία αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η κυβέρνηση όχι απλά δεν νοιάζεται για τις ζωές των προσφύγων -αυτό το έχει αποδείξει με τις συστηματικές βίαιες επαναπροωθήσεις που τους οδηγούν συχνά στον πνιγμό- αλλά κι ότι είναι έτοιμη να τους χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για να εξυπηρετήσει τους ευρύτερους γεωστρατηγικούς της σχεδιασμούς. Το μαρτυρά η ίδια η “συμβολική” συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών στην ΚΥΑ, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου και πριν τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη.

Στην πράξη η απόφαση αυτή σημαίνει πως οι αιτήσεις ασύλου από αυτές τις χώρες θα χαρακτηρίζονται αυτόματα απαράδεκτες και οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Θα πρέπει, ο καθένας ξεχωριστά, να κάνει ένσταση ώστε να αναγνωριστούν οι ιδιαίτεροι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή προορισμό για τον ίδιο. Οι υπουργοί ξέρουν αναμφίβολα πως από τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία δεν δέχεται αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα λόγω covid και ως εκ τούτου η απόφαση τους μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περισσότερες παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και περισσότερους εγκλεισμούς μεγάλης διάρκειας στα ΠΡΟΚΕΚΑ.

Πρόκληση

Η “Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή” αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της ότι “η κυβέρνηση στρέφεται πολύ στοχευμένα κατά του μεγαλύτερου πληθυσμού των αιτούντων/αιτουσών άσυλο και αποφασίζει να καταργήσει το δικαίωμα στη διεθνή προστασία για το 80% του προσφυγικού πληθυσμού της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολίτες του Αφγανιστάν”. Πραγματικά είναι προκλητικό να θεωρείται η Τουρκία ασφαλής χώρα για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν τη στιγμή που οι δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν αναβαθμίζουν την παρουσία τουρκικού στρατού εκεί μετά την σχεδιαζόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ.

Από την Ελλάδα, ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας, Γιουσούφ Οζντεμίρ μας είπε πως “πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και ΕΕ. Βλέπουμε τον Ερντογάν να κάνει συναντήσεις με τον Μπάιντεν και την ελληνική κυβέρνηση και να συζητάνε για τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Είναι αστείο να ακούμε πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα προορισμού. Εμείς οι Κούρδοι ξέρουμε καλύτερα απ' όλους πως αυτό δεν ισχύει. Την χαρακτηρίζουν ασφαλή προορισμό, μεταξύ άλλων και για τους πρόσφυγες από την Συρία, αρκετοί από τους οποίους μπορεί να είναι Κούρδοι. Η πραγματικότητα για τους Κούρδους στην Τουρκία είναι καθημερινή καταπίεση, φυλακίσεις, ακόμα και κρατικές δολοφονίες. Είναι μια απόφαση που βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Πώς μπορούν να λένε ότι είναι ασφαλής μια χώρα, προπαντός τη στιγμή που αυτή έχει ήδη στο έδαφός της περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζούνε σε άθλιες συνθήκες; Οι άνθρωποι αυτοί θα καταλήξουν είτε σε φυλακές εκεί είτε στα στρατόπεδα-φυλακές εδώ”.