Στους δυο μήνες κυκλοφορίας του έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου στις εκθέσεις βιβλίου σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, στα συλλαλητήρια, σε πολλά βιβλιοπωλεία και βέβαια το ενδιαφέρον των επισκεπτών στο ίδιο το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Αυτό φάνηκε και το απόγευμα της Πέμπτης 22 Ιούνη, όταν, παρά την τρομερή ζέστη, πάνω από είκοσι άτομα παρακολούθησαν τη σχετική βιβλιοπαρουσίαση. Οι περισσότεροι ήλθαν έχοντας ενημερωθεί από τα τρυκάκια που μοιράζαμε στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ και την αφίσα που προπαγάνδιζε την εκδήλωση. Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, που τόνισε ανάμεσα σε άλλα:
Η συζήτηση για την οικονομία είναι πλέον στα χείλη εκατομμυρίων ανθρώπων. Πριν κάποια χρόνια, οι ροζ σελίδες των εφημερίδων ήταν μόνο για τους «ειδικούς» και η πορεία της οικονομίας έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Η άνοδος ή η πτώση των χρηματιστηρίων ήταν λίγο πολύ στα μυαλά του κόσμου ένα γεγονός αντικειμενικό, όπως και η πρόγνωση του καιρού: δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στα βραδινά δελτία ειδήσεων το χρηματιστήριο και ο καιρός είναι δίπλα δίπλα.
Όμως, η οικονομική κρίση που ξέσπασε από το 2007 και μετά άλλαξε δραματικά αυτή την εικόνα. Σήμερα, οι εκδηλώσεις, τα βιβλία, οι συζητήσεις για την οικονομία κερδίζουν μαζικά ακροατήρια. Η έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου που παρουσιάζουμε σήμερα είναι κομμάτι της προσπάθειας να παρέμβουμε σε αυτή τη συζήτηση από τη σκοπιά της επαναστατικής Αριστεράς και του μαρξισμού. Μια σειρά θεωρίες κυκλοφορούν σήμερα ως εξήγηση της κρίσης.
Εξηγήσεις
Αν προσπεράσουμε τις θεωρίες εκείνες που είναι απλή προπαγάνδα (για παράδειγμα η τεμπελιά των εργαζόμενων του Ευρωπαϊκού Νότου, το «μεγάλο κράτος», και ούτω καθεξής), θα βρούμε εξηγήσεις που ερμηνεύουν την κρίση ως απόρροια ελλιπούς ζήτησης, δομικών αδυναμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξάρτησης των οικονομιών της περιφέρειας, διόγκωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και ούτω καθεξής. Παρότι όλες αυτές οι θεωρίες έχουν δόση αλήθειας και ερμηνεύουν όψεις της κρίσης, πρέπει να ψάξουμε βαθύτερα προκειμένου να βρούμε τα πραγματικά της αίτια.
Οι συγγραφείς του βιβλίου προτείνουν την ανάλυση του Μαρξ για τη λειτουργία του καπιταλισμού και την εγγενή του τάση να γνωρίζει κρίσεις, ταυτόχρονα με μια συγκεκριμένη ανάλυση του σύγχρονου καπιταλισμού και της αδυναμίας του να κρατήσει τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας των πρώτων τριάντα χρόνων της μεταπολεμικής περιόδου. Στις σελίδες του βιβλίου, μπορεί κανείς να βρει μια εκτενή ανάλυση της κρίσης όπως αυτή ξετυλίχτηκε τα τρία τελευταία χρόνια, κείμενα που αναζητούν τις ρίζες της στις εξελίξεις της τελευταίας τριακονταετίας, αλλά και μια ενότητα για τον ελληνικό καπιταλισμό με τον εύγλωττο τίτλο «από τα φιλόδοξα ανοίγματα στην χρεοκοπία».
Τέλος το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια ενότητα για τις προκλήσεις που θέτει η κρίση στο εργατικό κίνημα και την Αριστερά, αλλά και για την σοσιαλιστική εναλλακτική λύση που προβάλλει ως απάντηση στην κρίση. Η μέθοδος του Μαρξ έχει για θεμέλιό της την θέση ότι «οι φιλόσοφοι μέχρι σήμερα προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε». Έτσι και η επιτυχία αυτού του βιβλίου θα μετρηθεί από το πόσο οι ιδέες που προτείνει θα γίνουν υλική δύναμη στη μάχη που δίνουμε σήμερα για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα ενός χρεοκοπημένου συστήματος.