Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν από τη σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη είναι ότι “Η Αμερική επέστρεψε” και μαζί της “Επιστρέφει ολόκληρη η Δύση”. Οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων δημοκρατιων του πλανήτη, όπως θέλουν να αυτοαποκαλούνται, συναντήθηκαν στην Κορνουάλη της Αγγλίας το περασμένο σαββατοκύριακο. Ο Μπάιντεν πάσχιζε εδώ και καιρό να προαναγγείλει πως μετά από μια τετραετία “εξαίρεσης” με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ ξαναμπαίνουν επικεφαλής του “ελεύθερου κόσμου”, συμμετέχουν στη διεθνή διπλωματία, αποδέχονται συμβιβασμούς και δεν πάνε στις συνόδους επιθετικά μόνο για να μετατρέπουν τους συμμάχους σε αντίπαλους. Ο Μπάιντεν όρισε ως ξεκάθαρο αντίπαλο την Κίνα, και επιχείρησε να μετατρέψει τη Σύνοδο σε μια Ιερή Συμμαχία κατά της επέκτασης του κινέζικου καπιταλισμού. Λίγη ουσία όμως μένει πέρα από τα μεγάλα λόγια στο κοινό ανακοινωθέν.
Πώς να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι οι G7 και να ισχυριστούν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν το τιμόνι για τις μεγάλες κρίσεις του πλανήτη όταν για την πανδημία, που τους καίει όλους, αυτό που τελικά δεσμεύτηκαν ήταν να παραδώσουν λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο εμβόλια μέχρι την επόμενη Σύνοδό τους, το καλοκαίρι του 2022; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε κάνει έκκληση για 11 δισεκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι τότε, ώστε να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το μεγαλύτερο και φτωχότερο μέρος του πλανήτη παραμένει στο έλεος των φαρμακοβιομηχανιών, των διαλυμένων συστημάτων Υγείας και των μεταλλάξεων του ιού που μπορούν να ανατραφοδοτήσουν την πανδημία παντού.
Το ίδιο όσον αφορά τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Εκκλήσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων στη Δυτική Κίνα, και των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, ενώ δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε καταπιέσεις στον υπόλοιπο πλανήτη. Στην Κορνουάλη, για παράδειγμα, εκτός της εφτάδας ήταν καλεσμένη και η Ινδία του Μόντι που έχει επιβάλει στρατιωτικό νόμο στο Κασμίρ και πέρασε τερατώδεις νόμους για να μετατρέψει τους μουσουλμάνους σε δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Η αστυνομία του Μακρόν, εξάλλου, δεν έχει να ζηλέψει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ σε επίπεδα καταστολής και βίας. Μικρά παιδιά μεταναστών συνεχίζουν να βρίσκονται σε κλουβιά στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό παρότι ο Τραμπ εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο εδώ και έξι μήνες.
Στο ζήτημα του περιβάλλοντος, για το οποίο είχαν προαναγγείλει μεγάλες τομές, τελικά δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για μια ημερομηνία απεξάρτησης των οικονομιών των G7 από το κάρβουνο. Ενώ, μόλις την τελευταία στιγμή της συνόδου ανακοίνωσαν και μια πρωτοβουλία για επενδύσεις σε υποδομές στον υπόλοιπο κόσμο, που πολλοί σχολιάζουν σαν “αντίπαλο δέος” απέναντι στο σχέδιο “Μία ζώνη και ένας Δρόμος” της Κίνας. Όμως η πρωτοβουλία δεν περιέχει τίποτα συγκεκριμένο από άποψη χρηματοδότησης και σχεδιασμού. Ενώ, είναι προφανές ότι η σύγκρουση με την Κίνα για τον έλεγχο των επενδύσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο έρχεται σε αντίφαση με τις δεσμεύσεις περί “ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου”.
Αίγυπτος
Ένα κρίσιμο παράδειγμα που αναφέρουν οι Financial Times είναι η Αίγυπτος. Ο δικτάτορας Σίσι προχωράει στο χτίσιμο μιας ολόκληρης νέας πρωτεύουσας, και είναι κινέζικες τράπεζες και εταιρείες που βρίσκονται περισσότερο μπλεγμένες στην “επένδυση”. Είναι όμως ο αιγυπτιακός στρατός που δολοφονεί καθημερινά στους δρόμους και τις φυλακές της Αιγύπτου, αυτός που έχει αναλάβει το πάνω χέρι στα κατασκευαστικά έργα. Ο αμερικανοκινέζικος ανταγωνισμός δεν φέρνει ελευθερίες, αντίθετα δίνει κι άλλες ευκαιρίες στους δολοφόνους να θησαυρίζουν.
Αλλά και στο εσωτερικό των G7 όλα αυτά κάθε άλλο παρά προχώρησαν ομόφωνα. Εκτός από την Ιαπωνία, οι υπόλοιποι πέντε: Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Καναδάς δεν ήταν πρόθυμοι να ακολουθήσουν την κλιμάκωση της αντικινέζικης ρητορικής του Μπάιντεν. Πριν τη Σύνοδο, ο Μπάιντεν έκανε λόγο για “γενοκτονία” των Ουιγούρων, αλλά αυτές οι λέξεις δεν μπήκαν στο ανακοινωθέν. Παρότι η Κίνα και η Νότια Σινική θάλασσα αναφέρονται τέσσερις φορές στο ανακοινωθέν, ο Μπόρις Τζόνσον στο κλείσιμο της Συνόδους απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά. Η Αμερική μπορεί να θέλει να “επιστρέψει” αλλά και οι υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν τις δικές τους μπίζνες ανοιχτές και με την Κίνα και με τη Ρωσία, και δεν είναι διατεθειμένοι απλώς να κάνουν ό,τι λέει ο Μπάιντεν, όταν μάλιστα δεν υπάρχει προς το παρόν και σοβαρό αντάλλαγμα. “Όλοι είμαστε καταχαρούμενοι που οι ΗΠΑ επέστρεψαν, αλλά όταν προσφέρουν αμερικάνικη ηγεσία σημαίνει πώς κάτι έχουν στο μυαλό τους να μας ζητήσουν”, λέει ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.
Στο μεταξύ, και την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο οργανώθηκαν διαδηλώσεις στην απομακρυσμένη παραλία του Γκίλινβεϊζ, κοντά στο σημείο που ήταν συγκεντρωμένοι οι G7, ενώ διαδήλωση έγινε και στο λιμάνι του Χέιλ, κοντά σε άλλο σημείο συνεδρίασης. Στους δρόμους βγήκαν αντιπροσωπείες όλων των κινημάτων. Από πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την κατάργηση του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών μέχρι οργανώσεις ενάντια στην κατοχή του Κασμίρ που έβαλαν στο στόχαστρό τους την παρουσία της Ινδίας στη Σύνοδο. Την ίδια στιγμή, εξάλλου, χιλιάδες διαδηλωτές στο Λονδίνο έβγαιναν στους δρόμους ενάντια στο Ισραήλ και τη νέα του κυβέρνηση, για να καταγγείλουν τα συνεχιζόμενα εγκλήματα στη Γάζα και τα πογκρόμ που βρίσκονται εν εξελίξει στις γειτονιές στην Ιερουσαλήμ.
Διαδήλωση ενάντια στους G7 στην Κορνουάλη. Το πανό γράφει “Ψεύτες ο πλανήτης καίγεται”. Φωτό: Από βίντεο του Socialist Worker