Καταπίεση και απελευθέρωση
Ανακοίνωση της "Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη" για τη γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά

8 Μάρτη 2020, φωτό: αρχείο ΕΑ

Η δολοφονία της Καρολάιν μας γεμίζει οργή και θυμό απέναντι στο δολοφονικό σεξισμό και το σύστημα που τον αναπαράγει. Για άλλη μία φορά θρυμματίζονται τα στερεότυπα που θέλουν τους θύτες της ενδοοικογενιακής βίας να είναι "χαμηλών τάξεων", "αμόρφωτοι", "σκοταδιστές μουσουλμάνοι". Για άλλη μια φορά βάφεται με αίμα το αφήγημα για "πρότυπο" ζευγάρι, που η γυναίκα πάγωσε τις σπουδές της και στα είκοσι είχε ήδη κυοφορήσει δύο φορές. Για μια ακόμα φορά ακούμε τις γελοιότητες περί δολοφονίας "εν βρασμώ ψυχής". Για άλλη μια φορά ακούμε ότι η δολοφονημένη γυναίκα "απειλούσε" να πάρει το παιδί και να φύγει. Για άλλη μια φορά ο δολοφόνος μπορεί να κατηγορεί "αδίστακτους" μετανάστες με το ρατσισμό να ξεχειλίζει από τα ΜΜΕ και την αστυνομία.

Επί σαράντα μέρες οι θεωρίες για σπείρα ληστών που μιλούσε με "σπαστά ελληνικά" μονοπωλούσαν στα δελτία ειδήσεων και στις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ με απαραίτητο συμπλήρωμα την επίδειξη "αγάπης" του δολοφόνου για το θύμα του. Να μην τολμήσει η ΕΛΑΣ να παρουσιάσει την εξιχνίαση σαν επιτυχία, τη στιγμή που είχε φτάσει να επικηρύξει τους ανύπαρκτους ληστές με τριακόσιες χιλιάδες ευρώ κι ενώ η Δήμητρα της Λέσβου ήταν στα αζήτητα για δύο μήνες.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει τεράστια ευθύνη για αυτή τη δολοφονία. Ψήφισε το νόμο για τη συνεπιμέλεια που θα άφηνε στα χέρια του δολοφόνου ένα παιδί, που μετατρέπει τα διαζύγια σε ατελείωτες δικαστικές αντιπαραθέσεις, στήριξε το συνέδριο της υπογονιμότητας που ήθελε τις γυναίκες μηχανές αναπαραγωγής. Ψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το οχτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την όποια προστασία των γυναικών. Διέλυσε κάθε δημόσια δομή για τη στήριξη του μεγαλώματος των παιδιών αλλά και δομές που μπορούν να απευθύνονται γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Στηρίζει με κάθε τρόπο τους πλούσιους εκ-βιαστές. Η ΕΛ.ΑΣ. επικηρύσσει “μετανάστες ληστές”, ενώ κάθε γυναίκα που καταγγέλλει σεξιστική βία αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση, κάθε μετανάστης είναι φύσει εγκληματίας.

Ως εδώ! Μπορούμε να βάλουμε τέλος στο σεξισμό και το ρατσισμό! Πάρτε πίσω τους νόμους που θέλουν να γυρίσουν τις γυναίκες στο μεσαίωνα και φύγετε! Όλες και όλοι στην απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση των νοσοκομείων στις 23 Ιούνη. Οι εργαζόμενες στην Υγεία, μαζί με τους συναδέλφους τους, ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η ρατσιστική και σεξιστική πολιτική της ΝΔ και μας καλούν να δώσουμε αυτή τη μάχη ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ και των εργασιακών δικαιωμάτων μαζί!