Καταρχήν, το στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ δεν προσφέρει την παραμικρή βοήθεια στους Αφγανούς πολίτες. Το ίδιο το ρεπορτάζ της ΝΕΤ ήταν ξεκάθαρο. Για να εισέλθεις στο στρατόπεδο πρέπει να ελεγχθείς πατόκορφα. Ακόμα και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι χρειάστηκαν ειδικές άδειες για να μπορούν να ακολουθήσουν την αποστολή, ενώ οι ίδιοι οι γιατροί μίλησαν για νοσοκομείο που καλύπτει τις στρατιωτικές ανάγκες των μετόπισθεν.
Και κατά δεύτερον, είναι τουλάχιστον υποκριτικό ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που διαλύει το Δημόσιο Σύστημα Yγείας στην Ελλάδα να θέλει να παρουσιαστεί ως τιμητής της υγειονομικής πρόνοιας των Αφγανών. Tην ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πετσοκόβει τις δαπάνες για το ΕΣΥ και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και κλεισίματα νοσοκομείων, εκατομμύρια ευρώ δαπανούνται για να στηρίξουν το νατοϊκό στρατό. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την ελληνική εμπλοκή σε όλο της το μεγαλείο. 25 εκατομμύρια το χρόνο
Πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ το μήνα ξοδεύει η Ελλάδα για να συντηρήσει τους 230 αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΑΦ-3. Οι άνδρες της Ελληνικής Δύναμης του Αφγανιστάν είναι διασκορπισμένοι σε τρία από τα 6 νατοϊκά στρατόπεδα της Καμπούλ. Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ στοιχίζει η συντήρηση του τάγματος ειδικής σύνθεσης που αποτελείται από 130 άνδρες κυρίως του αερομεταφερόμενου Μηχανικού με πάνω από 70 οχήματα αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα 150.000 ευρώ το μήνα στοιχίζουν οι υγειονομικές υπηρεσίες (τρεις ομάδες γιατρών και νοσηλευτών) που συντηρούν τρεις κλινικές στο Γερμανικό στρατιωτικό νοσοκομείο μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που χρησιμοποιείται μόνο από στρατιωτικό προσωπικό.
Επίσης από την αρχή του 2010 έχουν προστεθεί άλλοι 22 αξιωματικοί για την εκπαίδευση του Αφγανικού στρατού, 53 στελέχη της πολεμικής αεροπορίας για να αναλάβουν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για έξι μήνες και 10 ακόμα αξιωματικοί για το αρχηγείο της κατοχικής δύναμης. Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και ο εξοπλισμός σε οχήματα και οπλισμό που στηρίζει όλη αυτή την δύναμη καθώς και τα δύο C-130 που έχουν αποσπαστεί στο Αφγανιστάν ως μέρος της δύναμης της ΕΛΔΑΦ. Η Ελλάδα συνολικά ξοδεύει σχεδόν 25 εκατ. ευρώ το χρόνο στο Αφγανιστάν.