Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησε στις 28/6 η Επιτροπή Καθαριστριών Σχολείων Δήμου Αθήνας, έχοντας στο πλευρό της την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Οι μετανάστριες σχολικές καθαρίστριες, κινδυνεύουν να απολυθούν στο τέλος του μήνα καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους.
«Τελειώνουν οι συμβάσεις μας και αύριο θα είμαστε χωρίς δουλειά. Ούτε στο ταμείο ανεργίας θα μπορούμε να μπούμε. Διεκδικούμε να παραμείνουμε στη δουλειά. Δεν μας αρκούν οι υποσχέσεις ότι από Σεπτέμβρη θα ξαναμπούμε στα σχολεία. Θέλουμε πράξεις όχι λόγια. Να μας πούνε γραπτά κι επίσημα ότι θα μείνουμε στα σχολεία» μας λέει η Λιντίντα, μέλος της επιτροπής, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, «Οι μετανάστριες καθαρίστριες στα σχολεία του Δήμου της Αθήνας πάλι απολύονται χωρίς δικαιώματα! Ούτε επίδομα ανεργίας δεν θα πάρουν φέτος! Μαζί τους ανακυκλώνονται στην ανεργία εκατοντάδες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων. Αντί να θωρακίσουν την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών τις απολύουν. Ζητάμε: Προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και όχι ανακύκλωση στην ανεργία κάθε χρόνο. Όχι στον ρατσιστικό αποκλεισμό στις προσλήψεις στα σχολεία και όλο το Δημόσιο. Παράταση συμβάσεων για ένα μήνα ώστε να μην αποκλειστούν από επίδομα ανεργίας! Όχι ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα σε Δήμους, σχολεία, νοσοκομεία, υπουργεία».
Ταυτόχρονα δηλώνουν οργισμένες για το βιασμό της συναδέλφισσάς τους στα Πετράλωνα συνδέοντας στην ίδια ανακοίνωση, τη μάχη ενάντια στις απολύσεις με τη μάχη ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις.
«Μόλις έμαθα για το βιασμό έγινα έξαλλη» μας λέει η Λιντίντα. «Στη θέση της κοπέλας μπορεί να ήμουν εγώ ή η καθεμιά από εμάς. Είμαστε στο πλευρό της. Ό,τι και να γίνει είμαστε μαζί της. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά τα γεγονότα».
Νέα κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1/7, στις 10πμ στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου καλεί το Σωματείο καθαριστριών δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Λέγομαι Λίτσα Κόκκορη, είμαι συμβασιούχα καθαρίστρια του Υπουργείου Οικονομικών και μέλος της συντονιστικής επιτροπής.
Συμπαραστεκόμαστε στη συναδέλφισσα που υπέστη το βιασμό στα Πετράλωνα. Οι καθαρίστριες κάνουμε μια αξιοπρεπέστατη δουλειά. Αλλά παρόλα αυτά μας έχουν στο περιθώριο. Ειδικά τις συναδέλφισσες που δουλεύουν καθαρίζοντας σπίτια και πολυκατοικίες που δεν έχουν και καμία προστασία από την πολιτεία. Η συναδέλφισσα έζησε κάτι τρομερό που δεν θέλω ούτε καν να το φανταστώ. Πρέπει να είμαστε προστατευμένες και δεν είμαστε. Κι από τη στιγμή που το κράτος δεν δίνει κανένα δικαίωμα στις καθαρίστριες, οι σεξιστικές επιθέσεις εις βάρος μας είναι σύνηθες φαινόμενο. Νομίζουν ότι επειδή κάνουμε αυτή τη δουλειά είμαστε ευάλωτες. Δεν είναι έτσι όμως. Όπως σεβόμαστε πρέπει να μας σέβονται.
Λίτσα Κόκκορη, καθαρίστρια Υπ. Οικονομικών
Είμαστε γυναίκες, μετανάστριες και καθαρίστριες. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να δουλέψουμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Όχι για να μας πατάνε κάτω σαν πατσαβούρι.
Δεν θα ανεχτούμε τον κάθε σεξιστή που νομίζει ότι μπορεί να βάζει χέρι και να βιάζει. Νομίζανε οι βιαστές της συναδέλφισσας στα Πετράλωνα, ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν ανεχόμαστε όμως να δουλεύουμε με τον φόβο. Δεν επιτρέπουμε αυτή την υποτίμηση της ζωής μας και της δουλειάς μας. Δεν θα τους περάσει. Χρειάζεται να είμαστε ενωμένες. Να παλέψουμε και για να μην μπορεί κανείς να μας βάλει χέρι και για να έχουμε δουλειά και δικαιώματα .
Μιμόζα, σχολική καθαρίστρια στο δήμο Αθήνας
Συμπαραστεκόμαστε στη συναδέλφισσα και σε κάθε άνθρωπο που δέχεται σεξιστική επίθεση. Η μάχη ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις πάει μαζί με τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και δικαιωμάτων.
Παλεύουμε για να τελειώνουμε συνολικά με την εκμετάλλευση. Ειδικά όταν πρόκειται για εργάτριες όπως οι καθαρίστριες που καθαρίζουν σκάλες, το γεγονός ότι τις έχουν αναγκάσει να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, δημιουργεί την αίσθηση της ατιμωρησίας σε σεξιστές όπως αυτούς που έκαναν το βιασμό. Ευτυχώς η συναδέλφισσα κατάφερε και βγήκε και μίλησε, ζήτησε βοήθεια. Θέλουμε να τιμωρηθούν οι βιαστές, αλλά και να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια συνολικά στην εκμετάλλευση.
Γρηγορία, καθαρίστρια στον ΕΦΚΑ