Εργατικό κίνημα
Μόνιμοι και συμβασιούχοι μαζί, ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ

23/6, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Η επιτυχία της νέας κινητοποίησης των νοσοκομείων δείχνει τον δρόμο για το πώς θα σταματήσει το τερατώδες σχέδιο της ΝΔ για το ΕΣΥ. Ο χώρος της δημόσιας Υγείας είναι οργανωμένος, είναι καθοριστικός για όλο το εργατικό κίνημα και είναι ο πρώτος που αμφισβητεί στην πράξη τον νόμο Χατζηδάκη. Η μαχητικότητα των εργαζόμενων σπρώχνει προς τα εμπρός. Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 24 Ιούνη, αμέσως μετά την πανυγειονομική απεργία, η ΠΟΕΔΗΝ καλύπτει κάθε τοπική δράση των σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και καλεί σε διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων στη φετινή ΔΕΘ, 10 και 11 Σεπτέμβρη.

Η μάχη των συμβασιούχων είναι δεμένη με τη μάχη για τη σωτηρία του ΕΣΥ από τα νύχια των ιδιωτών και από την αναδιάρθρωση – διάλυση που θέλει να επιβάλει η Νέα Δημοκρατία. Είναι μια μάχη και των μονίμων, που χωρίς τους συμβασιούχους δεν θα μπορούν ούτε οι ίδιοι να δουλέψουν. Και φυσικά η κοινή οργάνωση σημαίνει και μεγαλύτερη δύναμη. Οι μάχες των συμβασιούχων έχουν ήδη κερδίσει μια ριζική αλλαγή στην αποδοχή του αιτήματος των μονιμοποιήσεων χωρίς προϋποθέσεις, μακριά από τις λογικές “αριστείας” και της αξιολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση. Κάτω από αυτή την πίεση, και από την ανάδειξη της δύναμης των κοινών αγώνων, η ΠΟΕΔΗΝ στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προαναγγέλλει καταστατική αλλαγή μετά το συνέδριό της, ώστε όποιος δουλεύει σε νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση να μπορεί να είναι μέλος του σωματείου του νοσοκομείου.

Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων προτείνει μια πανελλαδική ημέρα δράσης στα μέσα Ιούλη και θα κυκλοφορήσει άμεσα αφίσα και προκήρυξη. Πρώτο το σωματείο του Άγιου Σάββα θα πραγματοποιήσει συνέλευση την 1η Ιούλη στις 12 το μεσημέρι για να αποφασίσει και να οργανώσει τη συνέχεια της μάχης με σύνθημα ούτε μια απόλυση συμβασιούχων. 


 

Για τέταρτη φορά μέσα σε 1,5 μήνα βγήκαν στους δρόμους οι υγειονομικοί στις 23 Ιούνη, παλεύοντας για τη δημόσια Υγεία. Από νωρίς το πρωί άρχισαν να μαζεύονται απεργοί μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας και να ανοίγουν τα πανό των νοσοκομείων (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Άγιος Σάββας, Κρατικό Νίκαιας, Θριάσιο, Αττικό, Δρομοκαΐτειο, Νοσοκομείο Ικαρίας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Ερυθρός, Ελπίς, Αμαλία Φλέμινγκ), αλλά και των τραυματιοφορέων και εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ. Συμμετείχαν επίσης και δεκάδες εργαζόμενοι/ες από άλλα νοσοκομεία. Με πανό συμμετείχαν το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, η πρωτοβουλία Support Health Workers και η Ταξική Πορεία. Οι απεργοί βγήκαν στον δρόμο και βάδισαν προς το Υπουργείο Υγείας όπου φώναξαν συνθήματα όπως “Κικίλια Μητσοτάκη ακούστε το καλά, οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά” και “Έξω οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία”.

Η Βούλα, εργαζόμενη στο Νοσοκομείο της Ικαρίας, περιγράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη τι σημαίνει για την Ικαρία και τους Φούρνους η δουλειά των συμβασιούχων: “Στο νοσοκομείο μας εργάζονται περίπου 45 συμβασιούχοι. Πριν έρθουν οι συμβασιούχοι ο μόνος τραυματιοφορέας κάλυπτε μόνο το πρωί. Υπάρχουν ανάγκες παντού και υπάρχουν και μονήρεις ειδικότητες. Αυτοί είναι που δουλεύουν εξαντλητικά για να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Η ακτινολόγος μας για παράδειγμα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο έναν χρόνο τώρα. Εξυπηρετούμε την Ικαρία των 8 χιλιάδων κατοίκων αλλά και τους Φούρνους. Το εμβολιαστικό κέντρο των Φούρνων το έκλεισαν και τώρα οι κάτοικοι πρέπει να έρχονται με το πλοίο στην Ικαρία για να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο μας. Διεκδικούμε να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να φέρουν κι άλλο προσωπικό, ώστε το νοσοκομείο να στελεχωθεί πλήρως και να λειτουργεί κανονικά”.

Μονιμοποίηση

Η Ζέκου Βαδόικα, επικουρική καθαρίστρια στο Ελπίς υπογραμμίζει τι σημαίνει η επιστροφή των εργολάβων για τα εργασιακά δικαιώματα: “Το συνεργείο καθαρισμού στο Ελπίς, που αποτελείται από επικουρικό προσωπικό, είχε πάντα έλλειψη. Ενώ έχει εγκριθεί από την ΥΠΕ η πρόσληψη νέων επικουρικών, δεν έχει προχωρήσει. Έφεραν ιδιωτικό συνεργείο, υποτίθεται μέχρι να έρθουν οι επικουρικοί. Έχουν σύμβαση μήνα. Δεν σε αφήνουν να συνδικαλιστείς σε αυτές τις συνθήκες. Και μόνο να γραφτείς στο σωματείο μπορεί να σε διώξουν. Γι' αυτό σήμερα διεκδικούμε μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και όχι ιδιώτες στα νοσοκομεία”.

Η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΚΑΤ περιγράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Στο ΚΑΤ υπάρχουν 404 κενές θέσεις νοσηλευτών. Ταυτόχρονα με διάφορες αφορμές, βλάβες, ελλείψεις, βάζουν τους ιδιώτες. Ήδη με την προηγούμενη διοίκηση, έδωσαν το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΑΤ σε ιδιώτες. Αυτό συνεπάγεται την τεράστια οικονομική επιβάρυνση του κοινού. Το ΚΑΤ έχει 356 συμβασιούχους και εργολαβικούς, ενώ οι επικουρικοί γιατροί είναι γύρω στους 40. Το μέγεθος στο οποίο έχει φτάσει η ελαστική εργασία φαίνεται αν δει κανείς ότι οι μόνιμοι στο ΚΑΤ είναι 850”.

“Στο Αμαλία Φλέμινγκ αντιμετωπίζουμε την άρνηση να στηρίξουν το νοσοκομείο”, υπογράμμισε ο Δημήτρης Περίχαρος, πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων. “Το Φλέμινγκ έγινε κι αυτό αποκλειστικά covid νοσοκομείο. Τώρα γίνεται η προσπάθεια να το συρρικνώσουν. Προσπαθούν να κλείσουν τα πλυντήρια -από τα λίγα νοσοκομεία που δεν έχουν αναθέσει αυτή την υπηρεσία σε ιδιώτες. Στο Φλέμινγκ αντίθετα με τα άλλα νοσοκομεία, υπάρχει μια άρνηση από τη διοίκηση και την ΥΠΕ να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου. Έχουμε πάνω από 100 κρεβάτια άδεια και νοσηλεύουμε κάτω από 20 περιστατικά, κι όμως αρνούνται να το ανοίξουν”.

Ενώ η Μαργαρίτα Προβή συμπληρώνει: “Στο Αγία Σοφία, στο λογιστήριο οι επικουρικοί είμαστε πέντε σε σύνολο επτά. Οι συμβάσεις μας λήγουν τέλος Οκτώβρη. Αν φύγουμε εμείς πώς θα βγαίνει η δουλειά; Αγωνιζόμαστε, με απεργίες, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Θα ήθελα να μιλήσω και για τους ΟΑΕΔίτες. Πέντε χρόνια τα ίδια λεφτά, ούτε τριετίες ούτε τίποτε, ούτε επιδόματα τέκνων. Είναι χειρότερη γαλέρα από τους επικουρικούς. Δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα. Θέλει αγώνα πολύ, να βγούμε στους δρόμους περισσότεροι”.

Κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε στις 24 Ιούνη το σωματείο εργαζόμενων του Ευαγγελισμού, ενάντια στις επικείμενες απολύσεις των συμβασιούχων της καθαριότητας. Η διοίκηση του νοσοκομείου δρομολογεί την άμεση επαναφορά των εργολάβων. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με πανό ο Άγιος Σάββας και το ΚΑΤ, καθώς και αντιπρόσωποι των σωματείων του Ελπίς, Αλεξάνδρα, Συγγρός και Οφθαλμιατρείο.


"Προχωράμε συντονισμένα"

Για να δοθεί άμεσα συνέχεια στη μάχη της δημόσιας Υγείας, με πρώτο κέντρο τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων πραγματοποίησε ανοιχτή σύσκεψη στη Νομική Σχολή μετά την απεργιακή κινητοποίηση. Συμμετείχαν εργαζόμενοι/ες από μια σειρά νοσοκομεία και έβαλαν τις εικόνες των μαχών στους χώρους τους, αλλά και το πώς μπορεί να συνδεθεί το υγειονομικό κίνημα με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα.

Οι εργαζόμενες του Νοσοκομείου της Ικαρίας, όπου οι συμβασιούχοι οργανώνονται και παλεύουν μαζί με το σωματείο έβαλαν την εικόνα του χώρου τους. Στη συνέχεια η Κατερίνα Θωίδου, εργαζόμενη ΟΑΕΔ στο ΕΚΕΑ (αιμοδοσία), τόνισε ότι η μάχη για να μείνουν οι εργαζόμενοι/ες ΟΑΕΔ στη δουλειά ξεκίνησε το 2017 με πρωτοβουλία του Συντονιστικού, μια απίθανη -όπως φαινόταν τότε- προοπτική, αλλά νίκησε. “Οι συμβασιούχοι που μπήκαν στη δουλειά εν μέσω πανδημίας χρειάστηκαν τουλάχιστον ένα εξάμηνο προκειμένου να αποχτήσουν τις κατάλληλες πρακτικές γνώσεις. Αυτοί που στην ουσία τους εκπαίδευσαν ήταν οι μόνιμοι και οι παλιότεροι συμβασιούχοι όπως του ΟΑΕΔ που προσλήφθηκαν από το 2017. Άρα οι αγώνες που κάναμε για να παραμείνουμε στη δουλειά και να πάρουμε τις παρατάσεις έπαιξαν ρόλο για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν μέσα στην πανδημία”, συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Κουτουλάς, εργαζόμενος από το Θριάσιο τόνισε ότι οι εργολάβοι στα νοσοκομεία θα σημάνουν άμεσα χειρότερες συνθήκες εργασίας: “Οι εργολάβοι παίρνουν τα έργα με εξευτελιστικές τιμές στους διαγωνισμούς κι αυτό σημαίνει ότι για να βγάλουν κέρδος θα χρωστάνε τους εργαζόμενους. Οι συμβασιούχοι αυτή τη στιγμή καλύπτουν το 30 έως 50 τοις εκατό του προσωπικού. Αυτή είναι η αδυναμία της κυβέρνησης. Δεν ξεκινάμε αυτή τη μάχη από το μηδέν, ξέρουμε ότι χωρίς τους συμβασιούχους θα καταρρεύσει το σύστημα. Σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοσοκομεία πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι συμβασιούχοι στη συγκρότηση επιτροπών, σωματειακών εκεί που θέλει το σωματείο και εκτός σωματείου εκεί που δεν θέλει. Έτσι κερδήθηκαν και οι παρατάσεις. Κι εμείς οι μόνιμοι δεν θέλουμε να φύγουν οι συμβασιούχοι”.

“Οι συμβασιούχοι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι εδώ και χρόνια μέλη του σωματείου και είναι αυτοί που μαζικοποιούν τις κινητοποιήσεις του νοσοκομείου. Επιπλέον οι ειδικευόμενοι, οι διοικητικοί έκαναν μαζικές συνελεύσεις μαζί με το σωματείο και άνοιξαν και τα δικά τους ζητήματα”, τόνισε ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο. Υπογράμμισε επίσης: “Χρειάζεται να δούμε και την εικόνα της σημερινής κινητοποίησης. Ήταν επιτυχημένη. Θα μπορούσε όμως να ήταν πολύ καλύτερη. Η ΠΟΕΔΗΝ πήρε μια σωστή απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση αλλά δεν έκανε τίποτα για να την οργανώσει. Έδωσαν για παράδειγμα χρήματα για αεροπορικά εισιτήρια για τους γραφειοκράτες της Θεσσαλονίκης, ενώ τσιγγουνεύτηκαν τα χρήματα για το πούλμαν με το οποίο θα κατέβαιναν εργαζόμενοι από διάφορα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη μια κινητοποίηση μέσα στον Ιούλιο. Και σας καλώ επίσης και στο ραντεβού που έχουμε κάθε χρόνο, στη ΔΕΘ”.

Αγώνας όλων

Η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς, τόνισε πόσο κεντρικός είναι ο αγώνας για όλους και όλες: “Κάθε άνθρωπος που χρειάστηκε τα νοσοκομεία αυτόν τον χρόνο καταλαβαίνει ότι το ΕΣΥ είναι πολύτιμο και πρέπει να το διαφυλάξουμε με το αίμα μας. Και χωρίς μονιμοποίηση των συμβασιούχων ΕΣΥ δεν θα υπάρχει. Δεν είναι λοιπόν αγώνας περισσότερο των συμβασιούχων. Είναι αγώνας όλων. Κάθε τι που κάνουμε και κερδίζουμε φαίνεται πόσο σημαντικό είναι σε βάθος χρόνου. Η εμπειρία του 2013 για παράδειγμα με το Αμαλία Φλέμινγκ, το Σπηλιοπούλειο, την Παμμακάριστο, το Αγία Βαρβάρα. Δεν αφήσαμε να τα κλείσουν εντελώς όπως θέλανε. Τα είχαμε τώρα και έγιναν νοσοκομεία αναφοράς και προσέφεραν. Συνάδελφοι λένε ότι 40 χρόνια δεν έχουν ζήσει τις φετινές εικόνες, αυτό και μόνο τα λέει όλα. Παλέψαμε στη Μεταπολίτευση για να έχουμε κατακτήσεις που πάνε τώρα να τις πάρουν πίσω. Δεν θα το επιτρέψουμε”.

Ο Τάσος Αναστασιάδης, από τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης συμπλήρωσε: “Η ΝΔ έχει τα ίδια σχέδια και για την Υγεία και για την Παιδεία: για λίγους και εκλεκτούς, όσους έχουν φράγκα. Στο όραμα της ΝΔ για σύστημα Υγείας τύπου ΗΠΑ λοιπόν, δεν χωράνε οι συμβασιούχοι. Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι μια μάχη που θα αλλάξει τον ταξικό χάρτη της Ελλάδας. Είναι μια μάχη για όλο το εργατικό κίνημα είναι για όλη την κοινωνία. Οι συμβασιούχοι είναι η αιχμή του δόρατος. Όμως αιχμή χωρίς δόρυ από πίσω δεν έχει λειτουργικότητα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα για να γίνουν συσκέψεις στις οποίες πρέπει να τραβήξουμε και κομμάτι του μόνιμου προσωπικού. Να επικοινωνήσουν και με τους ασθενείς των νοσοκομείων, όχι μόνο για να συμφωνήσουν, αλλά για να παλέψουμε μαζί. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι μέσα στο καλοκαίρι, επόμενο βήμα τη ΔΕΘ και θα κορυφωθεί το φθινόπωρο”.

Η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων του Αγίου Σάββα, επισήμανε: “Νόμιζαν ότι με την ελαστική εργασία και τα πετσοκομμένα εργατικά δικαιώματα στους συμβασιούχους θα υπάρχει ένα κομμάτι που θα είναι πιο ευάλωτο. Και τελικά έχουμε καταφέρει αυτά τα κομμάτια να είναι τα πιο ριζοσπαστικά μέσα στα νοσοκομεία και όχι μόνο. Γι’ αυτό οι δεξιοί συνδικαλιστές δεν θέλουν να τους γράφουν στα σωματεία. 

Οι εκβιασμοί θα υπάρχουν. Στην καθαριότητα του Άγιου Σάββα έκανε κοπή πίτας ο υποδιοικητής με διάφορους στους οποίους προσπαθούσε να πει ότι θα βρεθεί τρόπος όταν έρθει ο εργολάβος να μπουν στη δουλειά. Αυτό δεν έπιασε καθόλου, ειδικά στον Άγιο Σάββα. Η καθαριότητα έχει κάνει μεγάλες απεργίες. Χθες έβγαλαν προσωπικό ασφαλείας για να οργανώσουν την απεργία, επεκτείναμε τη στάση για να πιάνει και τα δικά τους ωράρια.

Από τα κάτω

Υπάρχει ένας συντονισμός από τα κάτω, υπάρχει το δίκτυο του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που βγάζει όλες αυτές τις εικόνες. Άμεση διεκδίκηση είναι να γραφτούν όλοι στα σωματεία και έτσι κι αλλιώς είναι μέρος της μάχης ενάντια και στον νόμο Χατζηδάκη. Υπερασπιζόμαστε με αυτόν τον τρόπο και τα συνδικάτα. Σήμερα είναι η τρίτη απεργία μέσα σε μικρό διάστημα και παρότι δεν οργανώθηκε όπως θα έπρεπε ήταν μια απεργία των νοσοκομείων που βάζει και τη συνέχεια”.

“Όταν λέει η ΝΔ το ΕΣΥ να δουλέψει στα πρότυπα του πώς δούλεψε στον κορονοϊό σημαίνει ότι θεωρεί ότι ο κορονοϊός πήγε καλά. Δεν τους ενδιαφέρει η δημόσια Υγεία για τον κόσμο”, τόνισε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στον Γεννηματά. “Έχουμε καταφέρει με τους αγώνες μας ότι όταν ανοίγει η πόρτα του νοσοκομείου θα υπάρχει περίθαλψη. Ξεκινάμε από το ότι δεν περισσεύει κανένας γιατί πάνω από όλα θέλουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητα περίθαλψη για όλους. Γι αυτό μπορούμε να έχουμε συμπαραστάτες όλο τον κόσμο. Επίσης μέσα στην πανδημία είδαμε κομμάτια να ξεσηκώνονται και να λένε μέχρι εδώ. Μια μέρα στον Γεννηματά οι τραυματιοφορείς δεν έμπαιναν για δουλειά διεκδικώντας μάσκες και το κέρδισαν. Οι περισσότεροι τραυματιοφορείς είναι συμβασιούχοι. Το τι πρωτοβουλίες παίρνει η Αριστερά παίζει ρόλο και στο πόσο μαζική, μαχητική και αποτελεσματική είναι μια κινητοποίηση. Για τον νόμο Χατζηδάκη στις 10 Ιούνη σείστηκε η Ελλάδα. Το πρόβλημα για τη συνέχεια δεν ήταν ο κόσμος αλλά οι ηγεσίες που ήταν ήξεις αφήξεις. Ο κόσμος έδειξε μια τεράστια δυναμική”.

“Στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας στο οποίο δουλεύω υπάρχει μια εικόνα από το μέλλον που σχεδιάζουν”, τόνισε ο Πάνος Λιαπόπουλος. “Οι νοσηλευτές είναι 14 εκ των οποίων οι πέντε συμβασιούχοι και γενικό προσωπικό από τους τέσσερις οι τρεις. Μικροβιολογικό από τους δύο ο ένας. Από τους δυο παθολόγους η μία συμβασιούχος και η μόνη παιδίατρος είναι συμβασιούχος. Στις υπόλοιπες ειδικότητες, καθαριότητα και φύλαξη για παράδειγμα, είναι αποκλειστικά εργολαβία. Έχουμε ελλείψεις σε γάζες, επιδέσμους, κορτιζόνες. Ασθενοφόρο θα πρέπει να έρθει από Θεσσαλονίκη και να φτάσει 1,5 ώρα μετά. Αυτό το μέλλον θέλουν και στα νοσοκομεία”.

Ο Δημήτρης Περίχαρος που πήρε τον λόγο στη συνέχεια, θύμισε τη μάχη του Αμαλία Φλέμινγκ και, όπως τόνισε “καμία κινητοποίηση δεν πάει χαμένη”. Επισήμανε τη σημασία του να σπάσουν οι αυταπάτες που εσκεμμένα δημιουργούν οι διοικήσεις ότι οι συμβασιούχοι μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά με ίδιους όρους στο συνεργείο, αλλά ταυτόχρονα την ανάγκη να οργανώσουμε “άτομο το άτομο, είτε είναι ξεκάθαροι είτε έχουν αυταπάτες”. Η Φιλιώ Φραγκάκου, συμβασιούχος καθαρίστρια συμπλήρωσε επίσης ότι πρέπει να σπάσει και ο τραμπουκισμός των διοικήσεων σε βάρος όσων θέλουν να απεργήσουν: “Στον Άγιο Σάββα έλεγαν 'θα ανανεώσω σε όσους γουστάρω'. Πρέπει να πειστούν οι συμβασιούχοι ότι δεν κινδυνεύουν εάν κατέβουν σε κινητοποιήσεις”.

Ο Χρίστος Αργύρης, που είχε ανοίξει τη συζήτηση, έκλεισε βάζοντας τον στόχο να μπει η πρόταση για πανελλαδική κινητοποίηση στα μέσα Ιούλη με κέντρο τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενώ κάλεσε σε στήριξη της κινητοποίησης των συμβασιούχων του καθαρισμού σε Ελπίς και Ευαγγελισμό στο Υπουργείο Υγείας στις 24/6.