Πολιτισμός
Οι “νομάδες” της Παιδείας πάνε Φεστιβάλ

Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα έκανε την Κυριακή 27 Ιούνη ο «Αναπληρωτής». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που συμμετέχει παράλληλα στο 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην Πλατφόρμα (υποψήφιο για Βραβείο Κοινού), που διεξάγεται αυτή την περίοδο.

Γυρισμένο το 2019, το ντοκιμαντέρ μάς μεταφέρει στους Φούρνους Ικαρίας, ακολουθώντας τη ζωή των δασκάλων και των μικρών μαθητών του νησιού. Παράλληλα, ο Βασίλης Κυριακίδης και η Κατερίνα Τσιλικά, οι αναπληρωτές δάσκαλοι που υπηρετούν εκεί, μας αφηγούνται όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες «νομάδες» της εκπαίδευσης κάθε χρόνο. 

«Τρομακτικό είναι το ενδεχόμενο της ανεργίας, το να βρεθείς χωρίς δουλειά στα σαράντα σου, μην ξέροντας πού βρίσκεσαι και γιατί… Μαζικές προσλήψεις χρειάζονται τα σχολεία για να λειτουργούν κανονικά, η έννοια του αναπληρωτή είναι να καλύπτει έκτακτες ανάγκες όταν προκύπτουν, όχι να βασίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία σε αυτό το μοντέλο, οι ανάγκες είναι πάγιες… Το αν θα κάνεις οικογένεια είναι μια πολύ σκληρή επιλογή, δεν είναι εύκολο να τριγυρνάς όλη την Ελλάδα με τα μικρά παιδιά σου…».

Μερικοί μόνο από τους προβληματισμούς των πρωταγωνιστών που κάθε Ιούνη απολύονται, το καλοκαίρι κάνουν δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσουν, και το Σεπτέμβρη ξαναπαίρνουν τους δρόμους.

Από μόνη της η ύπαρξη ενός τέτοιου ντοκιμαντέρ, την περίοδο που η Κεραμέως οργανώνει ευθεία επίθεση στη Δημόσια Παιδεία, προγραμματίζοντας απολύσεις, συγχωνεύσεις σχολείων, τηλεκπαίδευση, εξεταστικό σφαγείο για τους μαθητές, είναι σημαντική για την ενημέρωση του κόσμου και την οργάνωση του αγώνα. Παράλληλα, η σκηνοθετική προσέγγιση του Άρη Αγάθου, η διεύθυνση φωτογραφίας της Χαρίκλειας Πετράκη και η δουλειά όλων των συντελεστών του, προσφέρουν μια όμορφη ταινία. Σε αυτό συμβάλλουν επίσης τόσο η ομορφιά του νησιού, όσο και η ζωντάνια των μικρών μαθητών που αγωνιούν για το αν θα ξαναδούν «τον κύριο Βασίλη».

Έλλη Πανταζοπούλου