Διεθνή
Κύπρος: Ανάγκη για μαζικό αντιφασιστικό κίνημα

«Πολύ ενδιαφέρουσα, παρηγορητική και ελπιδοφόρα ήταν η διαδικτυακή συζήτηση –zoom meeting που διοργάνωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η Εργατική Δημοκρατία με θέμα «Η ελευθερία του λόγου και η φασιστική απειλή». Με αυτά τα λόγια προλόγισε την παρουσίαση της εκδήλωσης η εβδομαδιαία εφημερίδα Γνώμη που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ. Μια περιγραφή που δίνει πολύ παραστατικά και την ουσία της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την επίθεση του ναζιστικού ΕΛΑΜ με απειλές εναντίον της εκδότριας του διαδικτυακού περιοδικού Skala times και την προσπάθεια να φιμώσουν κάθε φωνή που αντιτίθεται στις ρατσιστικές πολιτικές τους. 

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Φράγκος - πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου που μίλησε υπό την προσωπική του ιδιότητα, για ευνόητους λόγους, αφού ένα μεγάλο μέρος των δημοσιογράφων στηρίζουν ρατσιστικές και εθνικιστικές πολιτικές, ο Μιχάλης Μιχαήλ - δημοσιογράφος στο ραδιοσταθμό ΑΣΤΡΑ και οι Κώστας Παπαδάκης και Δημήτρης Ζώτος -από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής στη δίκη καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Η εκδήλωση άνοιξε με μία εισαγωγή από τον Ντίνο Αγιομαμίτη, εκ μέρους της Εργατικής Δημοκρατίας, που έβαλε το πολιτικό σκηνικό μετά την άνοδο του ΕΛΑΜ στις εκλογές και την προσπάθεια κανονικοποίησης του από την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους. Αυτό οδήγησε στην αποθράσυνσή τους ώστε να απειλούν δημοσιογράφους.

Στην τοποθέτηση του ο Γιώργος Φράγκος υπερασπίστηκε το δικαίωμα λόγου και την ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων και δήλωσε ότι η Ένωση Συνταχτών Κύπρου αντέδρασε πολύ έντονα στις απειλές κατά της δημοσιογράφου. Στηλίτευσε την προσπάθεια κανονικοποίησης του ΕΛΑΜ, που είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, όπως μέχρι πρόσφατα δήλωναν οι ίδιοι. «Το ΕΛΑΜ δεν είναι ένα άλλο κόμμα» όπως είπε, «είναι ένα μόρφωμα επικίνδυνο για την δημοκρατία, την ειρήνη και την ευημερία του λαού. Δεν δικαιούται να διεκδικεί δικαιώματα και ελευθέριες, ένα κόμμα που θέλει να καταργήσει τη δημοκρατία και τις ελευθερίες». Δήλωσε τέλος ότι οι απειλές εναντίον της δημοσιογράφου καταδικάστηκαν όχι μόνο από την Ένωση Συνταχτών Κύπρου αλλά και από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Εγκληματική οργάνωση

Ο Μιχάλης Μιχαήλ που υπήρξε και ο ίδιος πολλές φορές θύμα απειλών από το ΕΛΑΜ έδωσε πολλά παραδείγματα από τις επιθέσεις των ναζιστών για τα οποία θα έπρεπε οι αστυνομικές αρχές να τους κατηγορήσουν σαν εγκληματική οργάνωση. Αποκάλυψε ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε με επιστολή του από τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνηθούν οι σχέσεις του προέδρου του ΕΛΑΜ,  Χρίστου Χρίστου με την καταδικασμένη σαν εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, αφού είναι γνωστό ότι υπήρξε μέλος της προσωπική φρουράς του Μιχαλολιάκου. Αυτή η επιστολή μπήκε και έμεινε στα συρτάρια της Γενικής Εισαγγελίας.

Ξεχωριστό τόνο στην όλη εκδήλωση έδωσαν οι παρεμβάσεις του Κώστα Παπαδάκη και του Δημήτρη Ζώτου εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Έδωσαν έντονες περιγραφές από την εγκληματική δράση της Χρυσή Αυγής, την μητρική οργάνωση του ΕΛΑΜ αλλά και σημαντικές εικόνες και περιγραφές για το πως φτάσαμε στη δίκη και τη καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Όπως τόνισαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ύπαρξη ενός μαζικού αντιφασιστικού κινήματος που σε όλη αυτή την πορεία κινητοποιούσε χιλιάδες κόσμο σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις. Μας μετέφεραν τις εμπειρίες από την δημιουργία και ανάπτυξη της ΚΕΕΡΦΑ που για μας είναι πολύ σημαντικές.

Αυτό ήταν και το τελικό συμπέρασμα της εκδήλωσης. Η ανάγκη για την συγκρότηση ενός μαζικού αντιφασιστικού κινήματος και στη Κύπρο. Μπορούμε και πρέπει να κτίσουμε ένα  δημοκρατικό κίνημα, μια κοινωνική συμμαχία ενάντια στο ρατσισμό και την φασιστική απειλή που να αποτελείται από τον κάθε ένα και την κάθε μια που δεν θέλει να δει να ξαναγίνονται ολοκαυτώματα και ναζιστικές θηριωδίες, που δεν θέλει να δει να καταργούνται τα συνδικάτα και οι δημοκρατικές ελευθερίες. Τον κάθε ένα και τη κάθε μια που θέλει να ζήσει σε μια επανενωμένη πατρίδα, αρμονικά με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, σε μια κοινωνία που να χαρακτηρίζεται από την κοινωνική αλληλεγγύη, την αποδοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας, ανεξάρτητα από θρησκεία, εθνική καταγωγή ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μια τέτοια πρωτοβουλία έχει πάρει η Εργατική Δημοκρατία και μέσα σε αυτά τα πλαίσια οργανώθηκε και αυτή η πολύ πετυχημένη διαδικτυακή συνάντηση που πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει σαν αφετηρία σε αυτή την προσπάθεια.

Ντίνος Αγιομαμίτης