STOP ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι στο σχολείο του ΔΝΤ

Η Υπουργός δήλωσε με περίσσιο θράσος ότι η φετινή χρονιά θα είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης αφού οι διορισμοί κόπηκαν στο μισό και οι συνταξιοδοτήσεις τριπλασιάστηκαν. Και το φάρμακο που βρήκε για αυτή την κατάντια το ονόμασε «εξορθολογισμό» και «αυστηροποίηση». «Η Άννα Διαμαντοπούλου απηύθυνε και ένα αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί ανομίες στο χώρο της Παιδείας», αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας (24/8). «Σημείωσε ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονταν και αυτό γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, δεν μπορεί να δηλώνονται διαφορετικοί αριθμοί μαθητών, δεν μπορεί να μην ελέγχονται οι αναρρωτικές άδειες. Επανέλαβε δε, ότι θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση του καθεστώτος των απουσιών για τους μαθητές, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί το σχολείο να εμφανίζει την εικόνα διάλυσης μετά το Πάσχα».

Χιλιάδες κενά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ «ένας πρόχειρος υπολογισμός των πιθανών κενών αυτή τη στιγμή τα ανεβάζει στις 11 με 12 χιλιάδες μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η κατάσταση πρόκειται να είναι δραματική κυρίως στις μεγάλες πόλεις. «Πιο δραματικά θα είναι τα προβλήματα σε μεγάλες περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται (π.χ. Α´ Αθήνας το 11,2% του εκπαιδευτικού δυναμικού, Αν. Θεσσαλονίκη το 13,9%, Λάρισα το 9,5%, Γιάννινα 9,3%, Μεσσηνία 10,4% κ.λπ.!!) καθώς και σε βασικές ειδικότητες των εκπαιδευτικών όπως φιλόλογοι το 10,1% των υπηρετούντων, μαθηματικοί το 9,9%, φυσικοί-χημικοί-βιολόγοι κ.λπ. το 8,5%!!», αναφέρει ανακοίνωση του Θέμη Κοτσιφάκη μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ. «Το θέμα λαμβάνει μεγάλη διάσταση αν σκεφτεί κανείς πως σε αυτές τις περιοχές δεν έγιναν καθόλου (π.χ. Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα κ.λπ.) διορισμοί εκπαιδευτικών τουλάχιστον στις 3 βασικές ειδικότητες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί-χημικοί)».

Αυτό που θα ακολουθήσει όπως είναι φυσικό είναι το βάρος να πέσει στις πλάτες των εκπαιδευτικών και των μαθητών αφού το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κάτι που πρακτικά σημαίνει συνενώσεις ή και καταργήσεις τμημάτων, καθώς και την υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε άλλο νομό ή ακόμα και σε άλλη περιφέρεια, για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Τα κενά υποτίθεται ότι θα καλυφθούν με την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων που ούτως ή άλλως και αυτός ο αριθμός θα είναι μειωμένος. Ακόμα και αυτό όμως θα σημάνει ακόμα χειρότερο αλαλούμ αφού από φέτος θα υπάρχουν δύο ταχυτήτων αναπληρωτές, οι αναπληρωτές κανονικού (ΑΚΩ) και μειωμένου (ΑΜΩ) ωραρίου.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές χρειάζεται αμέσως μετά το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς να ξαναπιάσουν το αγωνιστικό νήμα του 2010, με απεργίες και καταλήψεις ενάντια στο σχολείο «κόλαση» που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Οι Γενικές Συνελεύσεις που θα γίνουν από το Σεπτέμβρη, χρειάζεται να δώσουν απεργιακή απάντηση στο σχολείο των περικοπών και της διάλυσης, απαιτώντας λεφτά για τα σχολεία και όχι για τις τράπεζες, διαγραφή του χρέους και όχι διάλυση της δημόσιας παιδείας. Μία μαζική παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη, δύο ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων θα στείλει το καλύτερο μήνυμα στη Διαμαντοπούλου ότι όντως η χρονιά θα είναι από τις χειρότερες, αλλά για αυτήν, την κυβέρνησή και το σύστημα που υπηρετούν.