Η Άποψή μας
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα

Αφίσες από τη μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση στη Ρωσία στολίζουν συζητήσεις στο διήμερο Μαρξισμός 2021. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Οι προκλήσεις από τις βαρβαρότητες που ζούμε καθημερινά πέφτουν σαν το χαλάζι. 

Στην Ηλιούπολη, ένα νέο κορίτσι βρίσκει το θάρρος να αποκαλύψει τα αίσχη του αστυνομικού βιαστή της και φέρνει στην επιφάνεια την εμπλοκή της αστυνομίας σε κυκλώματα σωματεμπορίας.

Στο Σχιστό, άλλος ένας νεαρός πρόσφυγας βάζει τέλος στη ζωή του μετά το γκρέμισμα των ελπίδων του για άσυλο για πολλοστή φορά. Ο φονικός χαρακτήρας των ρατσιστικών στρατόπεδων κράτησης αναδεικνύεται ξανά τραγικά.

Στο μέτωπο της πανδημίας, φουντώνουν τα σημάδια ότι ένα νέο κύμα έξαρσης των κρουσμάτων έχει ήδη ξεκινήσει, φανερώνοντας τις καθυστερήσεις και τις αποτυχίες μιας εκστρατείας εμβολιασμών υποταγμένης στις σκοπιμότητες των πολυεθνικών του φάρμακου και της βιονηχανίας του τουρισμού.

Και πάνω σε όλα αυτά, έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει ότι το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη που λεηλατεί τις επικουρικές συντάξεις πρέπει να συνοδεύεται και από την επιβολή νέας φορολογίας σε μισθούς και συντάξεις γαι να καλυφθούν τα δισεκατομμύρια που θα ρουφήξουν τα αρπακτικά των «επενδυτικών» εταιρειών.

Βήμα-βήμα

Καθεμιά από αυτές τις χυδαιότητες είναι αναπόσπαστα δεμένη με τις ευθύνες του Μητσοτάκη και των υπουργών του. Δυο χρόνια τώρα ο Χρυσοχοΐδης αποθρασύνει την αστυνομία ως πανταχού παρούσα δύναμη «νόμου και τάξης». Πόσες φοιτήτριες άραγε κινδυνεύουν να έχουν την τύχη της κοπέλας από την Ηλιούπολη αν γίνουν πράξη τα σχέδια για «πανεπιστημιακή»  αστυνομία;

Ο Χατζηδάκης θέλει δίκες και ποινές για συνδικαλιστές που κηρύσσουν «παράνομες» απεργίες, αλλά δίνει προκαταβολικά ασυλία για λαμόγια που θα ξεκοκαλίσουν τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης.

Ο Μπακογιάννης σαν δήμαρχος της Αθήνας μιλάει για εκατομμύρια ευρώ που θα επενδυθούν στο Βοτανικό και στη Λεωφόρο με τη «διπλή ανάπλαση» του Αλαφούζου, την ίδια ώρα που ρίχνει τα παιδάκια της προσχολικής αγωγής σε κοντέινερ στα Πατήσια.

Ο Μηταράκης και ο ίδιος ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι το Λιμενικό δεν είναι «υπηρεσία υποδοχής προσφύγων» ανάβοντας το πράσινο φως και για τα «επίσημα» ρατσιστικά εγκλήματα και για τους Βελόπουλους να συντονίζονται με όλη την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Καμιά πρόκληση δεν περνάει αναπάντητη. Βήμα-βήμα οι αντιστάσεις των εργατών και της νεολαίας ξεσηκώνονται σε όλα τα μέτωπα. Η νεολαία, οι γυναίκες, οι κάτοικοι στις γειτονιές, οι αντιφασίστες και οι αντιρατσιστές, ολόκληρη η εργατική τάξη με τις πανεργατικές της απεργίες αντιστέκεται και παλεύει ενάντια σε κάθε χτύπημα.

Και με κάθε τέτοιο βήμα δυναμώνει η προοπτική ότι θα γκρεμίσουμε επιτέλους αυτή την κυβέρνηση. Χρέος της Αριστεράς είναι να αγκαλιάσει αυτές τις αντιστάσεις, να τις στηρίξει και να τις συνενώσει ώστε η ανατροπή της κυβέρνησης που υπηρετεί αυτό το σύστημα να γίνει αφετηρία για να τελειώνουμε με τις βαρβαρότητες του καπιταλισμού. Να φέρουμε στο σήμερα το ιστορικό κάλεσμα της Ρόζας: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.