Η Αριστερά
Μαρξισμός 2021: Τα θέλουμε όλα και θα τα κατακτήσουμε

Το κλείσιμο του Μαρξισμού στον κήπο της Γεωπονικής. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με τη συμμετοχή πλήθους αγωνιστών και αγωνιστριών, νέων και παλιών, ντόπιων, μεταναστών/ιστριών και προσφύγων/ισσών, από δεκάδες εργατικούς χώρους, σχολεία-σχολές και γειτονιές όλης της χώρας, πραγματοποιήθηκε το διήμερο επαναστατικών ιδεών «Μαρξισμός 2021».. Το ετήσιο φεστιβάλ του ΣΕΚ έγινε το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιούλη, για πρώτη φορά φέτος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, μετά από μια χρονιά σκληρών αγώνων της εργατικής τάξης και της νεολαίας που καθόρισε όλο το διήμερο.

Στις είκοσι συζητήσεις του φεστιβάλ αναλύθηκε κάθε πτυχή της πολύπλευρης κρίσης του καπιταλισμού και των επιθέσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Όλα τα μέτωπα που είναι ανοιχτά απέναντι σε ένα σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες, φέρνοντας φτώχεια, πανδημίες και θάνατο, σεξισμό και ρατσισμό, πολεμικούς ανταγωνισμούς και περιβαλλοντική καταστροφή, βρέθηκαν στο επίκεντρο. Δίνοντας απαντήσεις στα πιο καυτά ζητήματα της περιόδου με στόχο τη νικηφόρα έκβαση των συγκρούσεων που ξεδιπλώνονται παντού.

Παράδοση

Οι σημερινές μάχες δέθηκαν με την ιστορία του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς, με τις μαρξιστικές ιδέες και την επαναστατική παράδοση. Ήταν μια πολύτιμη σύνδεση τόσο για την κλιμάκωση των αγώνων που ξεσπούν όσο και για την προοπτική τους. Οι συζητήσεις για τον Τρότσκι και τη μάχη του ενάντια στο σταλινισμό, για το Λένιν και τη Ρώσικη Επανάσταση, για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τη Γερμανική Επανάσταση, για τον Γκράμσι και το επαναστατικό κόμμα, ζωντάνεψαν μαζί με τη συζήτηση για τον Μαρξ και τον Ένγκελς το κεντρικό μήνυμα του φεστιβάλ «Η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις».

Στον πλούτο των απόψεων που χαρακτήρισε το φεστιβάλ συνέβαλαν τόσο οι εισηγητές και οι εισηγήτριες σε κάθε συζήτηση όσο και οι παρεμβάσεις που έπεφταν βροχή αμέσως μετά. Το ίδιο και η παρουσία του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, που γινόταν πόλος έλξης στα διαλείμματα, με εκατοντάδες τίτλους βιβλίων. H έμπνευση που έδωσε το διήμερο εκφράστηκε καθαρά στο τέλος με όλους και όλες να τραγουδούν με υψωμένες γροθιές τη Διεθνή και να φωνάζουν δυνατά «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η επανάσταση και ο σοσιαλισμός».


H πολιτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τις δυο μέρες του φεστιβάλ συμπυκνώθηκε στην τελευταία κεντρική εκδήλωση με θέμα «Πάλη ενάντια στη δεξιά, πάλη για το σοσιαλισμό». Όπως το περιέγραψε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, ξεκινώντας την εισήγησή του: «Βγαίνουμε από ένα διήμερο που είχε όλο τον πλούτο των μαχών που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα, νιώθοντας πιο δυνατές και δυνατοί ότι η εργατική τάξη μπορεί να τσακίσει αυτή την κυβέρνηση. Με ορίζοντα όχι τις εκλογές αλλά το να επιβάλει το δικό της πρόγραμμα, τη δική της εναλλακτική».

Οι εμπειρίες και τα προχωρήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας κυριαρχούσαν στο φετινό Μαρξισμό. Από τους εργάτες της Υγείας μέχρι τους εργάτες της Τέχνης και από τους εργάτες του επισιτισμού μέχρι τους εκπαιδευτικούς, η κόντρα με τη δολοφονική διαχείριση της πανδημίας και όλα τα καταστροφικά κυβερνητικά μέτρα αγκάλιασε κάθε κομμάτι της τάξης. Έτσι έφτασε να σπάει τις απαγορεύσεις και τα λοκντάουν, να δίνει τη μάχη με την καταστολή της αστυνομίας του Χρυσοχοΐδη, να αναγκάζει σε συνεχείς οπισθοχωρήσεις την κυβέρνηση και τους υπουργούς της και να φτάνει στις πρόσφατες πανεργατικές απεργίες ενάντια στο αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που ήταν σεισμός. Με αυτή την εικόνα συνέχισε ο Κ. Καταραχιάς, δίνοντας έμφαση στην κρίση της κυβέρνησης.

Αντίσταση από τα κάτω

Όσο η αντίσταση των από κάτω έδινε τον τόνο στο φετινό Μαρξισμό, τόσο ο ρόλος της επαναστατικής αριστεράς και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος αναδεικνυόταν. Σε αυτόν στάθηκε η Λίλιαν Μπουρίτη, υπεύθυνη του ΣΕΚ στα Δυτικά της Αθήνας, θυμίζοντας στην εισήγησή της πως «από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης της ΝΔ υποστηρίζαμε ότι η εργατική τάξη είναι εδώ, δεν έχει πάει σπίτι της. Και με αυτή την εκτίμηση μπήκαμε να οργανώσουμε την αντίστασή της. Στο ξέσπασμα της πανδημίας αποφασίσαμε ότι θα λειτουργούμε κανονικά με τους πυρήνες μας και την Εργατική Αλληλεγγύη. Βγαίναμε παρά τις απαγορεύσεις στους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές κι αυτό, είναι δεδομένο πια, έπαιξε τεράστιο ρόλο. Βλέπαμε ότι η ανταπόκριση ήταν τεράστια, ότι το “θα λογαριαστούμε μετά” δεν ισχύει, κι έτσι φτάσαμε να σπάμε τις απαγορεύσεις και όλα τα μέτρα, να δημιουργούμε την μεγάλη πολιτική κρίση της ΝΔ».

Η δύναμη της εργατικής τάξης και της νεολαίας να γκρεμίσουν την κυβέρνηση και μαζί της ολόκληρο το σύστημα που στηρίζει, βρισκόταν στο κέντρο του διημέρου. Αυτή τη δύναμη υπενθύμισε και η Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω, στην εισήγησή της, ξεκινώντας από τη μάχη του ασφαλιστικού. «Είναι μια μάχη που έχει ρίξει κυβερνήσεις στο παρελθόν κι αυτό στη ΝΔ το ξέρουν πολύ καλά. Οι τρεις πρόσφατες πανεργατικές ήταν σημείο καμπής για την εργατική τάξη και κάνουν την κυβέρνηση να τρέμει», είπε, για να συνεχίσει με όλη τη βεντάλια των μαχών, οικονομικών και πολιτικών, που πρέπει να δοθούν και να κερδηθούν την επόμενη περίοδο με τους επαναστάτες στην πρώτη γραμμή.

«Το πρώτο είναι να τα πάρουν όλα πίσω, όλα τα νομοσχέδια και τις επιθέσεις τους», είπε. «Το δεύτερο είναι να φτάσουμε να τρέμει την εργατική τάξη όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά ολόκληρο το σύστημα. Και το τρίτο είναι να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το επαναστατικό κόμμα που 50 χρόνια πριν, το 1971, ξεκίνησε από μια ομάδα επτά-οκτώ ανθρώπων και έχει φτάσει σήμερα να έχει μαζί του σωματεία στις πανεργατικές».

Η στροφή των εργατών και των εργατριών στα συνδικάτα ήταν επίσης μια μεγάλη εξέλιξη της τελευταίας χρονιάς που κυριάρχησε στο διήμερο. Αυτή την εμπειρία έφερε στην τελευταία συζήτηση η Χουάνα Σταυριανού, εργαζόμενη στον τουρισμό-επισιτισμό, μιλώντας για τις επιθέσεις των αφεντικών του κλάδου αλλά και την αντίσταση που ξέσπασε και μαζικοποίησε τα σωματεία. «Οι αγώνες οδήγησαν στο δυνάμωμα των σωματείων, με τη δική μας συμβολή, της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέσα από το δίκτυο “Η Καμαριέρα”, να είναι κρίσιμη», είπε.

Την αντίστοιχη εικόνα από τους εκπαιδευτικούς περιέγραψε ο Στέλιος Γιαννούλης, δάσκαλος, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. «Στις επιθέσεις της Κεραμέως με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και την αυτοαξιολόγηση, και τα διλήμματά της “ή με το υπουργείο ή με το συνδικάτο”, ο κλάδος επέλεξε το συνδικάτο», είπε, παραθέτοντας τα αιτήματα που διαμορφώθηκαν την περίοδο της πανδημίας για μαζικούς διορισμούς, μικρότερα τμήματα, μέτρα προστασίας κλπ για τα οποία θα δοθούν σκληρές μάχες με τη νέα σχολική χρονιά.

Από το Μαρξισμό δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι συζητήσεις για το τεράστιο κίνημα που ξεδιπλώνεται ενάντια στη σεξιστική καταπίεση. Αυτές συμπύκνωσε στην τοποθέτησή της η Μαρίζα Ψαλτάκου, γιατρός, από τη Νέα Σμύρνη, μιλώντας για τις κρίσιμες πολιτικές επιλογές και σε αυτό το μέτωπο. «Είναι η παρέμβασή μας που έχει οδηγήσει στις απεργιακές 8 Μάρτη με τα συνδικάτα μπροστά, αλλά και με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και τις φεμινιστικές οργανώσεις», είπε. «Βλέποντας την παλη για την απελευθέρωση των γυναικών ως ένα θέμα που αφορά όλη την εργατική τάξη κι όχι μόνο τις γυναίκες, οι πυρήνες του ΣΕΚ αφουγκραζόμαστε τις διαθέσεις του κόσμου, φέρνουμε πίσω την εμπειρία αυτή στις συνεδριάσεις μας και μπαίνουμε μπροστά να οργανώσουμε την αντίσταση σε κάθε χώρο και γειτονιά», τόνισε. 

Ψωμί και τριαντάφυλλα

Ήταν μια τοποθέτηση που συμπλήρωσε αυτή της Μπούζι Λιντίτα, μετανάστριας από την Αλβανία που μίλησε για τη μάχη των καθαριστριών του δήμου Αθήνας ενάντια στις απολύσεις. «Ζω 23 χρόνια στην Ελλάδα και τόσο ρατσισμό δεν έχω ξαναδεί», είπε για την απόπειρα της κυβέρνησης να τις διώξει μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν ιθαγένεια. Η παρέμβασή της ανέδειξε τι σημαίνει να είσαι ταυτόχρονα γυναίκα, εργάτρια, μετανάστρια που παλεύει ενάντια σε ένα άγρια αντεργατικό, σεξιστικό και ρατσιστικό σύστημα. Αλλά και το πώς οι αγώνες της εργατικής τάξης και ένα διήμερο σαν το Μαρξισμό δίνουν σε όλες και όλους την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να νικήσουν. Όπως το είπε η ίδια «Θέλουμε ψωμί, τριαντάφυλλα, δουλειά, όχι ρατσισμό».

Όλα τα κινήματα είχαν την τιμητική τους στο Μαρξισμό. Από το εργατικό και νεολαιίστικο μέχρι το αντιρατσιστικό και το περιβαλλοντικό. «Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη χρονιά του “από τα κάτω”», όπως το περιέγραψε ο Σεραφείμ Ρίζος, δάσκαλος και δημοτικός σύμβουλος στα Χανιά, για να τονίσει την καθοριστική παρέμβαση της βάσης των εργαζόμενων σε όλους τους αγώνες, όπως με το λόφο Καστέλι στην πόλη του που η κυβέρνηση θέλει να παραδόσει στο τουριστικό κεφάλαιο. «Η επανακατάληψη του λόφου ήταν μια ταπεινωτική ήττα για τη δεξιά και τα μεγάλα συμφέροντα που στηρίζει. Κι αν υπάρχει ένας λόγος που η αστυνομία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επέμβει είναι γιατί η κυβέρνηση είναι απομονωμένη από την τοπική κοινωνία και το τεράστιο κίνημα που υπερασπίζεται το λόφο», είπε.

Ο Μαρξισμός ένωσε παλιούς και νέους αγωνιστές και αγωνίστριες, δίνοντας σε όλους και όλες την αυτοπεποίθηση να συνεχίσουν μαζί τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και το δολοφονικό σύστημα που εξυπηρετεί. Από τους μαθητές που βίωσαν στο πετσί τους «την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την εκπαίδευση», όπως είπε ο Φίλιππος Κοντοδήμας, μέλος των μαθητών Anticapitalista. Μέχρι τη παλιότερη γενιά που δεν έχει καταφέρει να την στείλει σπίτι της ο Μητσοτάκης. Όπως το συμπύκνωσε ο Κοσμάς Ραφτόπουλος, συνταξιούχος: «Ο Μαρξισμός κάθε χρόνο είναι και καλύτερος. Δίνει ελπίδα για το μέλλον και προοπτική στον αγώνα. Η κυβέρνηση τα έχει βάλει όλα στο κάδρο, αλλά ο φόβος είναι σε αυτούς, όχι σε μας. Πάμε για απεργίες και διαδηλώσεις».


Το φεστιβάλ ήταν φοβερό. Είμαι στην Ελλάδα μόλις 20 ημέρες και πάνω από όλα μου έκανε πολύ θετική εντύπωση το ότι οι άνθρωποι εδώ υποστηρίζουν τους πρόσφυγες.

 Η πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση για μένα ήταν το “Οι ζωές των προσφύγων μετράνε”. Παρακολούθησα συνολικά τέσσερις συζητήσεις, ανάμεσα στις οποίες και το “Η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις” που ήταν επίσης πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Οργανώθηκα στο κόμμα γιατί είμαι πρόσφυγας και, εφόσον εσείς βοηθάτε εμάς, θέλω κι εγώ να σας βοηθήσω.

Σοράμπ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν

Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ το Μαρξισμό. Οι εισηγήσεις μου φάνηκαν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες. 

Άκουσα πράγματα που δεν ήξερα ή κατάφερα να συνθέσω πράγματα που γνώριζα αποσπασματικά. Μου έχουν δημιουργηθεί και ερωτήματα, που νομίζω θα μεταφραστούν σε ωραίες συζητήσεις με τους συντρόφους και συναγωνιστές εδώ στη συνέχεια. Ενώ μοιάζει κουραστικό το πρόγραμμα, τόσες συζητήσεις η μια μετά την άλλη, ούτε που το κατάλαβα πώς πέρασε η ώρα. Παρότι θα έλεγα ότι είμαι φύσει απαισιόδοξος άνθρωπος, αισθάνομαι μια αισιοδοξία μετά από αυτό και χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται έτσι αγωνιστικά.

Μαρία, ψυχολόγος

Το διήμερο είναι άκρως ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες πολλές και σημαντικές, με πράγματα που δεν μπορείς να μάθεις αλλού. 

Με μια διαφορετική οπτική σε αυτά που ζούμε, στην οποία αξίζει κανείς να αφιερώσει το χρόνο του γιατί όντως έχει να κάνει με τη βελτίωση της ζωής μας. Με ιδέες που μπορούν να μας βοηθήσουν να φρενάρουμε τον ασταμάτητο εκτροχιασμό του καπιταλισμού και να μας δώσουν μια προοπτική. Τη χρειαζόμαστε αυτή την προοπτική. Είναι αδύνατο να είναι χειρότερη από αυτό που ζούμε τώρα. Σαν κλάδος έχουμε πολλά θέματα ανοιχτά. Οι διανομείς δουλεύαμε όλη τη χρονιά με μεγάλες δυσκολίες λόγω των συνθηκών με την πανδημία και λόγω του επαγγέλματος. Γενικότερα όλη η εστίαση δουλεύει με μια παρατυπία. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εκμετάλλευσης ειδικά σε μετανάστες. Αυτό τα τελευταία χρόνια τείνει να σπάει μέσα από τα σωματεία, πρέπει να το πούμε αυτό, τα σωματεία έχουν βοηθήσει πολύ να είναι πιο νομότυπο το καθεστώς. Αλλά συνεχίζει να υπάρχει και πρέπει να παλέψουμε για να τηρείται η εργατική νομοθεσία. Αυτή η εικόνα συνδέεται με το φεστιβάλ, γιατί αφορά ανθρώπους που κυριολεκτικά δεν έχουν τίποτα να χάσουν πέρα από τις αλυσίδες τους όπως έλεγε ο Μαρξ. Δεν είναι τσιτάτο, είναι κοινός τόπος, μια αλήθεια που χρειάζεται την οργάνωση και τα σωματεία.

Χρήστος, εργαζόμενος στην εστίαση

Ήταν η πρώτη φορά που ήρθα στο Μαρξισμό. Ξεκίνησα με τη συζήτηση 'για ποια Παιδεία παλεύουμε' που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για μένα σαν μαθήτρια και μέλος των Anticapitalista. 

Παρακολούθησα επίσης τη συζήτηση για το Λένιν και τη Ρώσικη Επανάσταση, για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, για την Τέχνη. Έμαθα πάρα πολλα πράγματα αυτές τις δυο μέρες. Χρειαζόμαστε τέτοιες γνώσεις και ιδέες σήμερα. Όλη αυτή τη τη χρονιά είδαμε ότι ο κόσμος δεν τα παρατάει, παλεύει να αλλάξει τη ζωή του. Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε ακόμα πιο δυνατά μετά από αυτό το διήμερο.

Βασιλική Γρηγοράκη, μαθήτρια Γ' Λυκείου, Νέα Σμύρνη

Φεύγω γεμάτος από τον Μαρξισμό, ήταν πολύ δυνατή εμπειρία. Κάθε ομιλία έκρυβε πληροφορίες και απόψεις που βοηθούσε τους ακροατές να ανοίξουν το μυαλό τους. 

Μου έκανε εντύπωση η ποικιλία των συζητήσεων, από τον Τρότσκι και το σεξισμό μέχρι την πανδημία και την τέχνη. Με κάλυψε και μου έδωσε ικανοποίηση ότι επιτέλους βλέπω ανθρώπους που εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρεσκειά τους για την κατάντια της κοινωνίας και θέλουν να την αλλάξουν, με μεγάλη αποφασιστικότητα. Μου έδωσε κίνητρο για διάβασμα, για να ψάξω παραπάνω για διάφορα θέματα, καθώς και αυτοπεποίθηση ότι ο καθένας μας μπορεί να υψώνει τη φωνή του απέναντι στο σύστημα. Άξιζε πάρα πολύ το διήμερο, περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου πρέπει να έρθουν σε επαφή με αυτές τις ιδέες.

Γιώργος Αθανασίου, σπουδαστής ΙΕΚ, Θεσσαλονίκη

Ο Μαρξισμός, ο πρώτος για μένα, ήταν εξαιρετικός. Όλες οι συζητήσεις, οι ομιλητές και οι ομιλήτριες, οι τοποθετήσεις ήταν τροφή για δράση. 

Να πω την αλήθεια δεν ήξερα πού να πρωτοπάω, ήθελα να παρακολουθήσω όλες τις συζητήσεις και όλες μου φάνηκαν φοβερές. Φεύγουμε πιο δυνατοί και δυνατές, να οργανώσουμε όλους τους αγώνες σε όλα τα μέτωπα, να ανοιχτούμε σε περισσότερους χώρους, να μεταφέρουμε όλη αυτή τη συζήτηση, να οργανώσουμε περισσότερους ανθρώπους στο επαναστατικό κόμμα που περιλαμβάνει τους πάντες ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα, θρησκεία κλπ, με μόνο κριτήριο την τάξη που ανήκουν. Μπορούμε να νικήσουμε αυτό το σύστημα, δεν είναι ευχή, είμαστε τα υποκείμενα της ιστορίας και αυτό μας δίνει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ότι έχουμε τη δύναμη.

Άννα Μαματσή, ιδιωτικός υπάλληλος, Χανιά

Η αίσθηση που μου αφήνει ο πρώτος για μένα Μαρξισμός είναι πολύ ευχάριστη. Φεύγοντας έχω πάρα πολλή έμπνευση, νομίζω έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο να ξεκαθαρίσω πολλά πράγματα στο κεφάλι μου, σχεδόν με ένα μαγικό τρόπο με βοήθησε να τα βάλω σε μια τάξη. 

Όλες οι ομιλίες που παρακολούθησα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες και μου έδωσαν επιχειρήματα για να μπορώ να βγαίνω κι εγώ σαν νέο μέλος στο ΣΕΚ πιο θαρρετά στον κόσμο, να μπορώ πιο εύκολα να συζητώ με άλλους που θέτουν ερωτήματα. Πχ πόσο καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η κλιματική αλλαγή στη δημιουργία της πανδημίας. Πόσο σημαντική ήταν η Γένοβα. Πόσο σημαντικές είναι όλες οι εξεγέρσεις και οι επαναστάσεις. Και το πιο σημαντικό, ότι χρειάζεται να πάμε από το ατομικό στο συλλογικό, να παλεύουμε έξω στο πεζοδρόμιο, γιατί εκεί κερδίζονται οι μάχες.

Ελπίδα Ζαραδούκα, δημοσιογράφος, Ίλιον

Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να με εμπιστευτεί το ΣΕΚ να φτιάξω το κεντρικό πανό και γενικά να φιλοτεχνήσω κάποια πράγματα για Μαρξισμό. 

Γιατί μετά από ένα μακρύ αγώνα, τριών περίπου χρόνων, που είχα με την υγεία μου, ήταν η πρώτη φορά που δραστηριοποιήθηκα ξανά. Και γιατί για κάθε καλλιτέχνη είναι ευχάριστο να παρουσιάζεται η δουλειά του, πόσω μάλλον όταν υπάρχει ένας σκοπός που είναι αξιοθαύμαστος. Σε τέτοιες εποχές δύσκολες που ζούμε, το να αγωνίζονται οι άνθρωποι είναι ό,τι πιο σημαντικό και πρέπει όλοι οι καλλιτέχνες να βοηθήσουν.

Το κεντρικό πανό θα έλεγα ήταν μια πρόκληση. Πρώτον, γιατί κεντρική φιγούρα ήταν μια μετανάστρια και αυτό που είχε σημασία ήταν να αποτυπώσεις το μαντήλι της. Κάθε μετανάστρια έχει το δικό της μαντήλι, είναι κάτι σαν την ταυτότητά της. Δεύτερο είδα ότι έκρυβε πολύ μεγάλο πόνο κι αυτό φαινόταν στη γροθιά της. Είναι τόσο σφιχτή που φαίνονται μόνο τα τρία δάχτυλα και ο αντίχειρας, ο δείκτης κρύβεται. Στην αρχή δεν το είχα προσέξει και όταν το είδα, προσπάθησα να το αποτυπώσω στο βλέμμα της. Με μια φωτογραφία δεν είναι εύκολο να βγάλεις χαρακτηριστικά, αυτό που μπορείς να βγάλεις είναι το συναίσθημα. Μπροστά έβαλα ένα στύλο που κρατάει τη γη, επειδή πιστεύω ότι παγκοσμίως οι ιδέες του Μαρξ θα είναι ο στυλοβάτης. Έναν στύλο που καταλήγει με το αστέρι της επανάστασης.

Δώρα Κομνηνού, ζωγράφος


«Για μια κοινωνία βασισμένη στις ανάγκες μας»

Το διήμερο του Μαρξισμού ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για όλους μας. Από τη μια πλευρά η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία και από την άλλη η οικονομική κρίση του καπιταλισμού που έχει μεταφραστεί σε κοινωνική και πολιτική για τις άρχουσες τάξεις παγκόσμια έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα αντίστασης και ξεσηκωμού από την Ελλάδα μέχρι την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Πέρα από την ανάλυση των εισηγήσεων, ότι οι μάχες που δώσαμε και έχουμε μπροστά μας είναι αντικαπιταλιστικές, από τη διάλυση του σεξισμού και του ρατσισμού μέχρι τον αγώνα για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, αλλά και ότι ο κόσμος έχει ριζοσπαστικοποιηθεί αισθητά, βγήκαν δυο σημαντικά συμπεράσματα από το διήμερο. Ότι η εργατική τάξη με τα συνδικάτα της έχει τη δύναμη να τσακίσει τα σχέδια της κυβέρνησης, όπως δείχνει η στροφή και η δράση των εργαζομένων μέσα σε όλο και περισσότερα σωματεία και ότι είναι αναγκαίο να απλωθεί η επαναστατική δράση σε κάθε χώρο ώστε ο κόσμος που έχει τη διάθεση να παλέψει ενάντια στον Μητσοτάκη να μην πέσει στην αυταπάτη του ρεφορμισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αλλά να στηριχτεί οργανωμένα στις δικές του δυνάμεις, ανοίγοντας την προοπτική για τον σοσιαλισμό και για μια κοινωνία βασισμένη στις ανάγκες του και όχι στην κερδοφορία των καπιταλιστών.

Έχουμε πολλές μάχες να δώσουμε, από το Ασφαλιστικό, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, μέχρι τις μάχες μέσα στις σχολές μας, και το ΣΕΚ έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο το επόμενο διάστημα, οργανώνοντας ενιαιομετωπικά όλες αυτές τις μάχες και απλώνοντας την αντίσταση από τα κάτω.

Τζένη Δεμιρτζίδου, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής Βόλου