Περιβάλλον
Ξεσηκωμός στα Πατήσια

9/7, Συγκέντρωση κατοίκων στο πάρκο της Ιακωβάτων. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη

Nα σταματήσει τώρα η καταστροφή του πρασίνου και του ελεύθερου χώρου στο πάρκο Μηναϊδη-Φωτιάδη-Κανένα παιδί σε κοντέινερ! Με αυτό το αίτημα εκατοντάδες κάτοικοι της 5ης Δημοτικής Κοινότητας στα Πατήσια κατεβαίνουν καθημερινά εδώ και μια ολόκληρη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο πάρκο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ιακωβάτων και Ιωνίας.

 Την Παρασκευή 9 Ιούλη, μάλιστα, βρέθηκαν τρεις φορές αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ που τους επιτέθηκαν με βία και δακρυγόνα, κατ’ εντολή της κυβέρνησης και του δήμαρχου Αθήνας Μπακογιάννη, προκειμένου να ανοίξουν δρόμο στις μπουλντόζες του εργολάβου. Η δημοτική αρχή κυριολεκτικά κρυβόταν βάζοντας μπροστά τον εργολάβο στον οποίο έχει αναθέσει το έργο να «καθαρίσει» για αυτό το αίσχος. Στην ερώτηση που του απηύθυναν δημοτικοί σύμβουλοι για τον αν υπάρχει άδεια για να κοπεί πράσινο η απάντηση ήταν «λογικά πρέπει να έχουν τα χαρτιά μέσα». Λογικά. 

Στο κείμενο υπογραφών (μπορείτε να υπογράψετε εδώ) που ήδη υποστηρίζουν εκατοντάδες κάτοικοι, η Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων εξηγεί τους λόγους της κινητοποίησης - που συνεχίζεται με νέα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο στην οδό Ιακωβάτων την Τετάρτη 14/7 στις 7μμ και ήδη δημοτικές κινήσεις, συλλογικότητες, σωματεία, όπως η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας και το Σωματείο του Αγίου Σάββα, δηλώνουν τη συμμετοχή τους. 

Σχολεία των αναγκών μας

Όπως αναφέρουν «ο Δήμος της Αθήνας αποφάσισε να εγκαταστήσει 11 οικίσκους για τη στέγαση των προνηπίων και νηπίων του 5ου κοινοτικού διαμερίσματος στον ελεύθερο και πράσινο χώρο του πάρκου της οδού Ιακωβάτων. Τα έργα, ήδη, ξεκίνησαν με κόψιμο των δένδρων, στον χώρο ,που είχε χαρακτηρισθεί ως ανάσα ζωής, το 2005, όταν μας παραδόθηκε. Από τη δεκαετία του ’80 ο χώρος διεκδικήθηκε από τους κατοίκους, για να χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους, και, στη συνέχεια, από τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους του νοσοκομείου Παμμακάριστος για στάθμευση των αυτοκινήτων τους, ενώ διαθέτει χώρο για άθληση και για αναψυχή .

Ως γονείς των νηπίων αρνούμαστε να μπουν τα παιδιά μας σε μια παιδούπολη με κοντέινερς, σε ένα χώρο αποκομμένο από το περιβάλλον τους, ως κάτοικοι αρνούμαστε να παραδώσουμε τον μοναδικό ελεύθερο χώρο της γειτονιάς μας, ο οποίος εξυπηρετεί ποικίλες ανάγκες μας και συντελεί στην ποιότητα της ζωής μας. Ο Δήμος είχε τον χρόνο και έχει τα μέσα, ώστε να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την παιδεία και την ευζωία των πολιτών του, εξευρίσκοντας κατάλληλους χώρους στέγασης των παιδιών προσχολικής αγωγής».

«Ήρθανε τα ΜΑΤ πρωί πρωί, εμείς κατεβήκαμε από τα σπίτια μας και μας έριξαν δακρυγόνα για να μην ζυγώσουμε. Χτυπήσαν ανήμπορη κυρία ΑΜΕΑ και έπεσε κάτω. Αίσχος, ντροπή τους» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, εξοργισμένη η κυρία Αγγελική, κάτοικος της γειτονιάς. «Είμαι κάτοικος στην περιοχή. Εδώ παλιά ήταν το εργοστάσιο Μηναϊδη-Φωτιάδη στο οποίο πριν πολλά χρόνια εργαζόταν και ο πατέρας μου» μας είπε η Βάγια Γκούμα. «Αφού γκρεμίστηκε έγινε πάρκο και χώρος πάρκινγκ, ένας από τους λίγους ελεύθερους χώρους στη γειτονιά με πεύκα, πλατάνια, μεγάλα δέντρα και τώρα έφεραν ξανά μπουλντόζες. Έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση χθες το απόγευμα εδώ και σήμερα στις 6 το πρωί έφεραν τα ΜΑΤ για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους. Ο κόσμος παραμένει εδώ, περιφρουρεί τον χώρο και καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια». 

Την περασμένη Τρίτη 6/7 το πρωί, κάτοικοι της γειτονιάς είχαν εμποδίσει συνεργείο που ξεκίνησε να κόβει δέντρα 15 ετών ενώ κατατέθηκε και σχετική μήνυση και ακολούθησε η πρώτη συγκέντρωσή τους το απόγευμα. Με νέες διαμαρτυρίες το πρωί της Τετάρτης και της Πέμπτης οι κάτοικοι σταμάτησαν την μπουλντόζα που έφερε ο δήμος ενώ μια απόπειρα για να μπει περίφραξη απέτυχε. Απέναντι στην αποφασιστικότητά τους τελικά η κυβέρνηση και ο δήμος επέλεξαν να φέρουν τα ΜΑΤ. Αλλά η δημοτική αρχή είναι απομονωμένη. 

Αυτό φάνηκε από την μαζική συμμετοχή των κατοίκων στην απογευματινή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης 8/7 όπου πήραν και τον λόγο πολλοί από αυτούς αλλα και εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων στον Δήμο Αθήνας (ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, ο Νάσος Ηλιόπουλος από την Ανοιχτή Πόλη, ο Χάρης Βουρδουμπάς από την Λαϊκή Συσπείρωση) κοινοτικοί σύμβουλοι της 5ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων κ.α.

«Μας παίρνουν την ανάσα ζωής και μας συκοφαντούν ότι δεν θέλουμε να έχουν τα νήπια σχολική στέγη! Κοίτα ποιοι μιλάνε!  Αυτοί που βάζουν τα παιδιά μας σε τσίγκινα κοντέινερ, λες και έχουμε σεισμό ή πόλεμο. Τόσο πολύ ενδιαφέρονται για την παιδεία, που στριμώχνουν τα προνήπια σε χώρους ανθυγιεινούς, σε καιρό πανδημίας, που είναι ζεστά το καλοκαίρι και παγωμένα το χειμώνα… Στην 5η κοινότητα, κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις αλλά τις αγνόησαν, γιατί προτίμησαν τις λύσεις που ευνοούν τις εύκολες αρπακτές εργολάβων. Δίπλα στο χώρο υπάρχει τεράστιο άδειο κτίριο που παλιότερα είχε αδειοδοτηθεί σκανδαλωδώς» αναφέρει στην ανακοίνωση που καλεί στη συγκέντρωση της Τετάρτης 14/7, η Επιτροπή Πολιτών γειτονιών Πατησίων.


Η ακατάλληλη Αθήνα του Μπακογιάννη

«Να τα βάλουν εδώ τα παιδιά στο κτίριο που είναι άδειο και όχι σε κοντέινερ» φώναζε ένας ηλικιωμένος κάτοικος στα ΜΑΤ δείχνοντας ένα πολυόροφο πολυτέλες κτίριο που βρίσκεται εδώ και χρόνια ακριβώς απέναντι από το πάρκο Μηναϊδη Φωτιάδη. 

Το κτίριο, με συνολική επιφάνεια 11.500 τ.μ., το οποίο ανήκε στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), «στη δίνη των εξελίξεων στην εταιρία (ζητήματα κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπέρογκου δανεισμού, ανεξόφλητων απαιτήσεων, παραιτήσεις στελεχών και μελών του Δ.Σ. και πολλά άλλα)» όπως διαβάζουμε στο bizness.gr «πωλήθηκε τελικά στην Dimand, το Φεβρουάριο του 2020, ακριβώς λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Η Dimand θα το μετατρέψει σε βιοκλιματικό κτίριο σύγχρονων γραφείων, σε μια επένδυση που υπολογίζεται σε περίπου 15 εκ. ευρώ... ενώ ήδη γίνεται αναζήτηση για την εύρεση των κατάλληλων εταιρειών που θα μισθώσουν χώρους του (ή και ολόκληρο το κτίριο)».

«Βιοκλιματικά πράσινα» κτίρια για τις «κατάλληλες εταιρίες», τσίγκινα κοντέινερ για τα κατάλληλα προνήπια και κομμένα δέντρα για τους κατάλληλους κατοίκους – η ακατάλληλη Αθήνα του Μπακογιάννη. 


Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας: Στο πλευρό των κατοίκων

«Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη εξαπάτησε τον κόσμο της γειτονιάς λέγοντας ότι ο χώρος στην Ιακωβάτων και Νέας Ιωνίας είναι ένα αδόμητο οικόπεδο ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας χώρος που τον παρέδωσε μετά βαϊων και κλάδων το 2005 η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας για “ανάσα ζωής για τους κατοίκους”, με 180 δέντρα, μια παιδική χαρά και θέσεις πάρκινγκ που εξυπηρετεί τη γειτονιά και την Παμμακάριστο, τον κόσμο που ζει και εργάζεται εδώ» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

«Ήταν το αποτέλεσμα των αγώνων των κατοίκων που είχαν αποτρέψει τότε να γίνει 4όροφο υπόγειο πάρκινγκ (η δημοτική αρχή αποφάσισε να το φτιάξει στο πάρκο Κύπρου Πατησίων που και εκεί το απέτρεψαν οι κάτοικοι) και η δημοτική αρχή Μπακογιάννη έρχεται τώρα να το κηρύξει αδόμητο οικόπεδο! 

Αντέδρασαν οι κάτοικοι, πήραμε την πρωτοβουλία σαν Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και έγινε μια συνάντηση, φτιάχτηκε μια επιτροπή από τον κόσμο της γειτονιάς. Απαιτούμε έκτακτη σύγκληση του δημοτικού και του κοινοτικού συμβουλίου, να σταματήσει η καταστροφή του πάρκου με το κόψιμο δέντρων -γιατί μας έχουν δείξει τα σχέδια και δεν υπάρχουν τα δέντρα μέσα. Και βέβαια να μην βρεθεί κανένα παιδί σε κοντέινερ. Ο κόσμος απαιτεί τα παιδιά του να πάνε σε αξιοπρεπείς χώρους και όχι σε τσίγκινα κοντέινερ. 

Η δημοτική αρχή, αφού καθυστέρησε πέντε χρόνια να βρει κατάλληλους χώρους για την προσχολική αγωγή, για τα προνήπια, αποφάσισε την τελευταία στιγμή να αρπάξει οικόπεδα που προορίζονταν για σχολεία, να αρπάξει αίθουσες χρήσιμες για τα σχολεία και να βάλει κοντέινερ σε αυλές και να καταστρέψει τελικά και ελεύθερους χώρους. Καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, τους συλλόγους γονέων, τις κινήσεις και συνελεύσεις υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων, των πάρκων και των Λόφων, τις δημοτικές κινήσεις να δώσουμε μαζί την μάχη για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και του δικαιώματος στην Παιδεία».


«Είμαστε ενωμένοι»

«Την τελευταία εβδομάδα η 5η δημοτική κοινότητα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις: οι κάτοικοι πέριξ του πάρκου Μηναϊδη Φωτιάδη ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή όταν διαμαρτυρήθηκαν για την κοπή δέντρων από το χώρο που χρησιμοποιούν ως πάρκο και όταν εμπόδισαν το έργο των εργολάβων να εγκαταστήσουν στον ίδιο χώρο 11 containers» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αθανασία Κατσούλη, κοινοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές στην 5η Κοινότητα Δήμου Αθήνας. 

«Ο Δήμος παρόλες τις αντιδράσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλών, παρόλες τις αντιδράσεις φορέων και συλλόγων αρνήθηκε να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση και προχωρά στην υλοποίηση του αρχικού σχεδίου. Η πολιτική της υποβάθμισης της Παιδείας των παιδιών των φτωχότερων στρωμάτων και της ποιότητας ζωής των πιο επιβαρυμένων οικιστικά περιοχών της Αθήνας δε θα περάσει. Είμαστε ενωμένοι και θα δικαιωθούμε».


Η Διεύθυνση Πρασίνου διαψεύδει

Την Τρίτη 13/7, η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθήνας απάντησε στην ερώτηση του δημοτικού σύμβουλου Πέτρου Κωνσταντίνου σχετικά με «τις αδειοδοτήσεις για την κοπή δένδρων ή άλλων παρεμβάσεων στο πράσινο για την τοποθέτηση προσωρινών οικίσκων στο οικόπεδο που βρίσκεσαι μεταξύ των οδών Ιακωβάτων και Λ.Ν.Ιωνίας» αναφέρει σε ανάρτησή της η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. 

Στην απάντηση του (που μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της κίνησης στο fb) ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας Δήμου Αθήνας αναφέρει: «Σχετικά με τα κατωτέρω ερωτήματα, θέλω να σας πληροφορήσω ότι η Δ/νση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων δεν έχει συμμετοχή στις παρεμβάσεις που γίνονται στον συγκεκριμένο χώρο, ούτε έχει δεχθεί κάποιο αίτημα για κοπή φυτών στο συγκεκριμένο χώρο, για την τοποθέτηση των προσωρινών οικίσκων. Μετά την αρχική επέμβαση και την παρέμβαση της αστυνομίας και την σχετική εντολή της εισαγγελίας, κλιμάκιο της υπηρεσίας μας καταμέτρησε τα φυτά στο χώρο και κατέθεσε πόρισμα στο αστυνομικό τμήμα Πατησίων γι’ αυτά τα οποία κόπηκαν.

Όπως έχουμε ενημερωθεί, ο συγκεκριμένος χώρος έχει τον χαρακτήρα δημοτικού οικοπέδου και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις για την κοπή δέντρων απαιτείται η έκδοση άδειας μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, που οφείλουν να εξασφαλίσουν τα συνεργεία που εκτελούν το έργο.

Ο συγκεκριμένος χώρος που περιλαμβάνει χώρο πρασίνου και χώρο parking με δέντρα, διαμορφώθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων το 2005 και η φύτευση έγινε από το προσωπικό της Υπηρεσίας Πρασίνου, μετά την εκπόνηση φυτοτεχνικής μελέτης που εκπονήθηκε από τους γεωτεχνικούς της Διεύθυνσης μας, σε χώρο που παλιά υπήρχε το εργοστάσιο υφασμάτων Μηναϊδη-Φωτιάδη.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας».