Εργατικό κίνημα
15/7/21 - Στάση εργασίας στον Άγιο Σάββα

Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Μαζική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν στις 15/7 οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του νοσοκομείου Άγιος Σάββας (δείτε περισσότερες φωτό εδώ). Στην απεργιακή συγκέντρωση στο προαύλιο παραβρέθηκαν, ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζόμενων για δίωρη στάση εργασίας, δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και όλων των σχέσεων εργασίας.

Πραγματοποιήθηκε μια θυελλώδης συνέλευση για να αποφασιστούν τα άμεσα επόμενα βήματα για να σταματήσουν οι απολύσεις του προσωπικού καθαριότητας. Στη συζήτηση μπήκαν και τα συνολικότερα ζητήματα της σύγκρουσης με τις πολιτικές της ΝΔ για να μπλοκαριστούν όλα της τα σχέδια, από τη διάλυση του ΕΣΥ και τις ιδιωτικοποιήσεις των νοσοκομείων, μέχρι το ασφαλιστικό και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη.

Ο Σύλλογος ζήτησε συνάντηση με τη διοίκηση. Η διοικήτρια έλειπε και ο υποδιοικητής αρνήθηκε να υποδεχθεί αντιπροσωπεία του Συλλόγου. Ο Σύλλογος ανακοίνωσε ότι αν δεν υπογραφούν αύριο το πρωί οι παρατάσεις στην καθαριότητα (για τις οποίες η διοίκηση είχε αναγκαστεί να δεσμευτεί προφορικά), κανένας εργαζόμενος δεν θα μπει στη δουλειά από το Σάββατο. Έτσι η διοίκηση αναγκάστηκε να δεχθεί ότι αύριο το πρωί θα υπογραφούν οι ανανεώσεις. Υπάρχουν πληροφορίες από τους/τις εργαζόμενους/ες διοικητικούς ότι τα έγγραφα όσων δουλεύουν το Σαββατοκύριακο είναι ήδη έτοιμα, από το φόβο της απεργίας με την οποία απείλησαν. Πρόκειται, ήδη, για μια πρώτη νίκη των εργαζόμενων, οι οποίοι ωστόσο τονίζουν ότι οι παρατάσεις μπορούν να δοθούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη, όπως προβλέπει το τρέχον πλαίσιο.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων, όπως υπογράμμισαν ξανά όσοι και όσες συμμετείχαν στη συνέλευση επιμένει στη μάχη για μονιμοποιήσεις όλων. Στο νοσοκομείο έχει συγκροτηθεί και επιτροπή αγώνα συμβασιούχων, με τη στήριξη του Συλλόγου, με σκοπό να οργανώσει τη μάχη της επόμενες μέρες και να δουλέψει για τον συντονισμό του Αγίου Σάββα με τα άλλα νοσοκομεία.