Εργατικό κίνημα
Όχι στο σύστημα “βαθμολόγησης” νέων γιατρών

19/3/21, Νοσοκομειακοί γιατροί έξω από το υπουργείο Υγείας. Φωτό: Λένα Βερδέ

Την αλλαγή στο σύστημα εξετάσεων των γιατρών για την απόκτηση ειδικότητας καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, ενώ ξεκινά συλλογή υπογραφών για να μην εφαρμοστεί και καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη 21 Ιούλη στις 4μμ, έξω από το Υπουργείο Υγείας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας “ανακοινώθηκε ότι ακυρώθηκαν οι εξετάσεις του Αυγούστου και ότι όσοι δήλωσαν για Αύγουστο μεταφέρονται στο Σεπτέμβρη επειδή αλλάζει το σύστημα εξετάσεων. Πλέον θα συμβαδίζει με το άρθρο 166 του νόμου 4600 του 2019. Το άρθρο αυτό μετατρέπει τις εξετάσεις σε πανελλαδικές με δύο μέρη (γραπτό και προφορικό) που θα γίνονται λιγότερες φορές το χρόνο (τέσσερις) σε δύο κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Το μεγάλο πρόβλημα όμως με αυτό το νόμο είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία να αναγράφεται βαθμός στον τίτλο κτήσης ειδικότητας. Συγκεκριμένα θα αναγράφεται ο βαθμός (καλώς, λίαν καλώς ή άριστα) που πήρε ο εξεταζόμενος στην προφορική εξέταση!”

Η ανακοίνωση συνεχίζει: “O πραγματικός τους στόχος είναι η δημιουργία «φίλτρων», να μας χωρίσει τους νέους γιατρούς σε διαφορετικές κατηγορίες σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της επιστημονικής μας εξέλιξης, τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα. Στόχος τους η ακόμα πιο στενή εξάρτηση μας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς εξαγοράς και ενσωμάτωσης σε όλη μας την επαγγελματική μας σταδιοδρομία. Ταυτόχρονα αυτή η αντιδραστική ρύθμιση θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων. Το χτύπημα των δικαιωμάτων μας πάει χέρι χέρι με την επιδίωξη για ενίσχυση της εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης της υγείας. Κάποια τμήματα και νοσοκομεία θα γίνουν πιο «ελκυστικά» από άλλα επειδή θα προσφέρουν περισσότερες πιθανότητες για τον πολυπόθητο βαθμό λόγω διασυνδέσεων, και όχι απαραίτητα επειδή θα προσφέρουν ουσιαστικότερη εκπαίδευση.”

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που δεν χτυπάει μόνο τους/τις νέους/νέες γιατρούς αλλά ανοίγει συνολικά τη νοοτροπία της αξιολόγησης μέσα στην Υγεία. 

Βρείτε το κείμενο υπογραφών εδώ: oengegr.com/sign