Γράμματα και σχόλια
Ο κλιματισμός δεν είναι πολυτέλεια

Φωτό: Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Χωρίς κλιματισμό συνεχίζει να λειτουργεί για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το 2ο Κέντρο Κοινότητας και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων στην οδό Μαιζώνος 45 και Ψαρρών. 

Οι υπηρεσίες του Κέντρου απευθύνονται σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες, δικαιούχους προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων), οι οποίοι υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς η “λύση” που έχει βρει ο Δήμος είναι η υπολειτουργία των Κέντρων, με συνεχείς μεταφορές των ραντεβού των πολιτών, λόγω της μετάβασης των εργαζομένων σε κλιματιζόμενες υπηρεσίες του Δήμου. Οι εργαζόμενοι πέραν της θερμικής εξάντλησης που έχουν να αντιμετωπίσουν σε συνθήκες καύσωνα, της υποστελέχωσης και του ήδη υπέρογκου φόρτου εργασίας, είναι επιφορτισμένοι με την εξυπηρέτηση των πολιτών σε λιγότερες ώρες.

Αφού είναι χρονοβόρα, δύσκολη ή δαπανηρή η συντήρηση της υπάρχουσας μονάδας κλιματισμού, γιατί δεν έχει γίνει αγορά κλιματιστικών ή μεταφορά μη αξιοποιούμενων κλιματιστικών από άλλα κτίρια του Δήμου; Παρά τις διαμαρτυρίες πολιτών και εργαζομένων, φαίνεται πως για τον Δήμο Αθηναίων του Μεγάλου Περιπάτου και του ξηλώματός του και των ζαρντινιερών, ο κλιματισμός της υπηρεσίας αποτελεί πολυτέλεια. 

Αρετή Καλυβιώτη, Κοινωνική Λειτουργός, MSc Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων - Εξαρτησιολογίας