Η Άποψή μας
Δυο κόσμοι σε σύγκρουση

Στις φιέστες στο Προεδρικό Μέγαρο και στις επιθέσεις της κυβέρνησης απαντάμε με απεργίες και διαδηλώσεις

Δυο κόσμοι σε σύγκρουση «έλαμψαν» στο στερέωμα των εξελίξεων τις τελευταίες μέρες του Ιούλη. Στη μια μεριά ο κόσμος της άρχουσας τάξης, της υποκρισίας, των επιθέσεων της κυβέρνησης στην υγεία, την εκπαίδευση, στις συντάξεις, στο περιβάλλον, στις ζωές μας.

Δεν είχαν ακόμα στεγνώσει τα ποτήρια της σαμπάνιας στο προεδρικό μέγαρο στην τελετή για την «Αποκατάσταση της Δημοκρατίας» -με τον Μπογδάνο να πανηγυρίζει και να χύνει ρατσιστικό δηλητήριο για τον αποκλεισμό του διασώστη προσφύγων Ι. Αποστολόπουλου- και οι υπουργοί του Μητσοτάκη έπιασαν αμέσως δουλειά για να καταστρέψουν όλες τις κατακτήσεις που κέρδισαν με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι στη Μεταπολίτευση.

Ο Χατζηδάκης ξημερώματα Σαββάτου κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ξεπουλάει τα επικουρικά ταμεία σε κερδοσκοπικά funds, ενώ ο Σταϊκούρας προετοιμάζει νέους φόρους, που θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, για να καλύψει τα 72 δις που χρειάζεται η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού -με τη συμφωνία της ΕΕ.

Υποταγμένοι

Ο Κικίλιας απειλεί με νέο γύρο απολύσεων στην Υγεία με πρόσχημα τους ανεμβολίαστους στα νοσοκομεία, την ίδια ώρα που στο μέτωπο της πανδημίας καθυστερούν οι εμβολιασμοί, υποταγμένοι στις προτεραιότητες των πολυεθνικών του φάρμακου. Η Κεραμέως ψηφίζει μέσα στη βδομάδα νόμο που διαλύει τα δημόσια σχολεία. 

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης ξεπερνάει κάθε όριο υποκρισίας, δηλώνοντας σε πανηγυρικούς τόνους ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2% από το 2022 -δηλαδή οι εργαζόμενοι θα πάρουν τη «γενναία» αύξηση …50 λεπτά τη μέρα!

Κι από δίπλα ο δήμαρχος της Αθήνας Μπακογιάννης, σαν άλλος περιβαλλοντικός δολοφόνος με το πριόνι, κατεβάζει τα ΜΑΤ και τις μπουλντόζες και καταστρέφει τα ελάχιστα παρκάκια που έχουν απομείνει σε Κυψέλη και Πατήσια για να στριμώξει τα παιδάκια της προσχολικής εκπαίδευσης σε κοντέινερ.

Υπολογίζουν ότι θα προλάβουν να τα κάνουν όλα αυτά μέχρι το φθινόπωρο, ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα πάρουν και κάποια δις από το διαβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ -που ακόμα, όμως, τα βλέπουν με το κανοκιάλι.

Είναι γελασμένοι. Γιατί απέναντί τους έχουν τον κόσμο της αντίστασης. Τους εργαζόμενους στην Υγεία που κινητοποιούνται στα προαύλια των νοσοκομείων τους και οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 29 Ιούλη στις 3.30μμ, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού των Νοσοκομείων.

Τους εκπαιδευτικούς που διαδήλωσαν μαζικά στις 22/7 και κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους την Τετάρτη 28/7 την ώρα που στη Βουλή θα συζητιέται το νομοσχέδιο της Κεραμέως. Τον κόσμο στις γειτονιές της Κυψέλης και των Πατησίων που με τοπικές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις περιφρουρούν τα δέντρα που θέλει να ξεριζώσει ο Μπακογιάννης.

Οι εργαζόμενοι δεν τσιμπούν στα κυβερνητικά παραμύθια και αρνούνται να γίνουν θυσία στις προτεραιότητες των καπιταλιστών και της κυβέρνησης που τους υπηρετεί. Η θέση της Αριστεράς είναι δίπλα στους αγώνες τους, μαζί σε κάθε μάχη που δίνουν, να οργανώνει και να συντονίζει, να κλιμακώνει -και όχι στις φιέστες στα προεδρικά μέγαρα μαζί με τους ρατσιστές και τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Οι διαδηλώσεις των συνδικάτων στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη στις 10 και 11 Σεπτέμβρη θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα που πρέπει να οργανώσουμε για να πούμε καλά ξεκουμπίδια στο Μητσοτάκη και το συρφετό του και ν’ ανοίξουμε το δικό μας δρόμο -το δρόμο της εργατικής εναλλακτικής.