Συνεχίζεται η μάχη της υπεράσπισης των πάρκων και των ελεύθερων χώρων στον δήμο της Αθήνας, απέναντι στην επιχειρούμενη τοποθέτηση κοντέινερ από τον Μπακογιάννη, προκειμένου να «στεγαστεί» η προσχολική αγωγή μέσα σε αυτά.
Κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας οργανώνεται στις 30 Αυγούστου, ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όπου κι αναμένεται να συζητηθεί σχετικό ψήφισμα μετά από αίτημα των επιτροπών κατοίκων σε συνεργασία με παρατάξεις της Αριστεράς.
Ταυτόχρονα, η αντίσταση στα σχέδια του Μπακογιάννη απλώνεται, καθώς μετά τις δραστήριες Επιτροπές Κατοίκων στα Κάτω Πατήσια (για το πάρκο της Ιακωβάτων) και την Κυψέλη (για το πάρκο Φαέθωντος και Κρίσσης) και οι κάτοικοι της γειτονιάς γύρω από το οικόπεδο των οδών Στρ. Δαγκλή και Ζερβουδάκη έκαναν βήματα οργάνωσης.
Σημαντική ήταν και η συμβολή της εκδήλωσης «Εργατική εναλλακτική στον πράσινο καπιταλισμό» που οργάνωσαν την Τετάρτη 28/7 οι πυρήνες του ΣΕΚ Πατησίων-Κυψέλης-Γαλατσίου, στο πάρκο της οδού Ιακωβάτων, τόσο για την οργάνωση της μάχης, όσο και για τη σύνδεση του τοπικού ζητήματος με την ευρύτερη μάχη ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και τις αιτίες της.
Επόμενα βήματα
Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες κάτοικοι της γειτονιάς, αρκετοί από τους οποίους πήραν το λόγο περιγράφοντας τον αγώνα τους και προτείνοντας τα επόμενα βήματα.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Γιάννης Σηφακάκης, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, περιγράφοντας το πώς το καπιταλιστικό σύστημα έχει παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή του περιβάλλοντος. «Οι συνέπειες δεν είναι μακριά. Την περασμένη βδομάδα είδαμε τις καταστροφικές πλημμύρες στην καρδιά της Ευρώπης. Χτυπάει το καμπανάκι της απειλής για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους κι όχι μόνο. Η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει φέρει το κυνήγι του κέρδους, φέρνει από τη μια τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από την άλλη τις πανδημίες» υπογράμμισε. Συνέχισε τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη για σύνδεση και συντονισμό των τοπικών κινημάτων, την κεντρικότητα της εργατικής τάξης και των σωματείων στους περιβαλλοντικούς αγώνες και το ρόλο οργανώσεων όπως το ΣΕΚ, που γενικεύουν τις τοπικές μάχες βάζοντας την αντικαπιταλιστική προοπτική.
Γλαφυρές εικόνες από τα βήματα οργάνωσης των κατοίκων στα Κάτω Πατήσια έφερε ο Γιάννης από την Επιτροπή Πολιτών Γειτονιών Πατησίων: «Οι κινήσεις που κάναμε εδώ για το πάρκο αποτέλεσαν παράδειγμα και για άλλες γειτονιές. Σίγουρα η δημοτική αρχή ανησυχεί τώρα που δημιουργούνται παντού εστίες αντίστασης», σημείωσε καλώντας όλες και όλους στην κινητοποίηση της 30ής Αυγούστου.
Ο Θανάσης από την Επιτροπή Κατοίκων της Κυψέλης θύμισε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο του Χατζηδάκη και το κίνημα αντίστασης που είχε ξεσηκωθεί εναντίον του. Συνέχισε σχολιάζοντας πως «δεν γίνεται ούτε τα παιδάκια να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, ούτε οι εργαζόμενοι της προσχολικής αγωγής να δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες».
Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση της Κωνσταντίνας από την επιτροπή των Πατησίων που θύμισε τις αγωνιστικές εμπειρίες από τη μάχη για το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων πριν από μερικά χρόνια καθώς και του Νίκου Αλεξανδράτου, κοινοτικού συμβούλου με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, που περιέγραψε τις μάχες σε επίπεδο δημοτικού και κοινοτικών συμβουλίων, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να ακούγεται η φωνή μας εκεί μέσα αλλά τα κινήματα των κατοίκων μαζί με τα εργατικά σωματεία είναι που μπορούν να φέρουν ουσιαστικές αλλαγές».
Τη σημασία να δοθεί αυτός ο αγώνας με ενότητα ντόπιων και μεταναστών, σε μια από τις πιο πολυεθνικές γειτονιές της Αθήνας, καθώς και τη σύνδεσή του με τις υπόλοιπες μάχες που ανοίγει η αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική, τόνισε ο Στέλιος από τον τοπικό πυρήνα του ΣΕΚ, θυμίζοντας τις προηγούμενες επιθέσεις στη γειτονιά με το κλείσιμο των νοσοκομείων στα Πατήσια αλλά και την αντιφασιστική μάχη στον Αγ. Παντελεήμονα.
Μπορείτε να δείτε βιντεοσκοπημένη την εισήγηση της εκδήλωσης αλλά και να ακούσετε ηχογραφημένη όλη τη συζήτηση.