Καταπίεση και απελευθέρωση
Ανακοίνωση της Κίνησης για μια Απεργιακή 8 Μάρτη για τις γυναικοκτονίες

17/7/21, διαδήλωση ενάντια στη σεξιστική βία και τη συγκάλυψη. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Δυο γυναικοκτονίες και μια απόπειρα έγιναν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Στη Δάφνη, 40χρονος άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του. Ο λόγος που επικαλέστηκε χιλιοακουσμένος: το ερωτικό πάθος, η ζήλεια. Η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί πριν 20 ημέρες από μια γειτόνισσα. Οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν ότι δεν ήξεραν σε ποιο διαμέρισμα να κτυπήσουν και γι’ αυτό …έφυγαν. Την επομένη, στη Ρόδο, 47χρονος άνδρας μαχαίρωσε τη σύζυγό του, που του ζήτησε να χωρίσουν. Στη Λάρισα, 54χρονος άνδρας πυροβόλησε εν ψυχρώ 8 φορές τη σύζυγό του, γιατί μόλις είχε ξεκινήσει τη διαδικασία διαζυγίου.

Μια καταιγιστική αύξηση της βίας κατά των γυναικών. Ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2020, φορείς που ερευνούν τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας τόνιζαν τη ραγδαία αύξησή της μέσα στη πανδημία. Δεν είναι γενικά κι αόριστα ο εγκλεισμός. Είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. που εντείνουν την ενδοοικογενειακή και σεξιστική βία. Πολιτικές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, επισφάλειας και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, διάλυσης του κράτους πρόνοιας, που δυσκολεύουν την απόφαση των γυναικών –από τις οποίες συνήθως εξαρτώνται τα αδύναμα οικογενειακά μέλη– για διαζύγιο και τις κάνουν ευάλωτες στους εκβιασμούς των εργοδοτών ή των προϊστάμενών τους.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ –από το νόμο Τσιάρα για το οικογενειακό δίκαιο μέχρι την κατάργηση του 8ωρου και το ασφαλιστικό Χατζηδάκη, από τον ρατσισμό σε βάρος των προσφυγισσών μέχρι τους ευρωβουλευτές της που συντάσσονται με τη σκοταδιστική εναντίωση στις εκτρώσεις– βρίσκουν στήριγμα στο χυδαίο ιδεολόγημα του «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια»: οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής ούτε για το ίδιο τους το σώμα. Είναι παιδομηχανές για να διαιωνίζουν το έθνος, να φροντίσουν την οικογένειά τους. Είναι αντικείμενα που έχουν κτήτορες.
Η αναβίωση με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση της ΝΔ των ιδεολογημάτων της γυναίκας - μητέρας - νοικοκυράς είναι αυτό που πολλαπλασιάζει τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, τους βιασμούς και οπλίζει τα χέρια των συζυγοκτόνων. Η ζήλεια, που τόσο συχνά επικαλούνται οι τελευταίοι, δεν έχει καμιά σχέση με την αγάπη. Είναι απαίτηση κτήσης.
Η εργατική τάξη, με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή, συγκρούεται με όλες τις επιθέσεις της ΝΔ. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά ιδεολογική συναίνεση. Γι’ αυτό αναβαθμίζει το ρόλο των κατασταλτικών μηχανισμών της, όπως την ΕΛΑΣ. Από το εργασιακό έκτρωμα και την μεγάλη κλοπή στο ασφαλιστικό, τη διάλυση και το ξεπούλημα στους ιδιώτες της εκπαίδευσης ως τη διάλυση της δασοπροστασίας και την ανυπαρξία προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης την εποχή της κλιματικής κατάρρευσης, μόνο στους μισθωτούς της τραμπούκους έχει να στηριχτεί.
Η ΕΛΑΣ είναι άντρο του σεξισμού και του ρατσισμού. Μια σειρά από γεγονότα το τελευταίο διάστημα το έκαναν ξεκάθαρο. Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για 14 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια μέρα δεν είναι παρά μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κατευνάσει την οργή του κόσμου για τις τεράστιες ευθύνες της. Για την αδράνειά της απέναντι σε περιστατικά σεξιστικής βίας, για τη συμμετοχή της σε τόσα άλλα.
Επτά γυναικοκτονίες σε επτά μήνες. Καιρός να ξεφορτωθούμε αυτή την κυβέρνηση του σεξισμού και όλο το σάπιο σύστημα που υπηρετεί.

Κίνηση για μια Απεργιακή 8 Μάρτη, 5/8/21