Περιβάλλον
Μετανάστες στη μάχη της πυρόσβεσης

5/8, Νεαρός Πακιστανός σώζει ένα άλογο από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Φωτό: Αλέξανδρος Γαστεράτος

Πριν τρία χρόνια στην φωτιά στο Μάτι, ήταν ο Μαχμούντ, ο ψαράς από την Αίγυπτο, ο οποίος μέσα σε ένα βράδυ είχε σώσει 73 εγκλωβισμένους, που αναδείχθηκε σαν ένας από τους «άγνωστους» ήρωες της μάχης με την φωτιά - για να του δοθεί ένα χρόνο μετά η ελληνική ιθαγένεια. Και στην τωρινή καταστροφή ξανά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. 

Μια από τις πιο συμβολικές σκηνές στην πυρκαγιά της Εύβοιας ήταν εκείνη του ηλικιωμένου κατοίκου, του «κυρίου Αποστόλη», που πηδώντας συρματοπλέγματα με τις σαγιονάρες ορμούσε στη φωτιά με ένα κλαρί να σβήσει τη φωτιά. Αλλά το πραγματικό του όνομα είναι Άστρι και μένει στην Ελλάδα από το 1991, όταν ήρθε από την Αλβανία, ένας «λαθρομετανάστης», ένας όρος που εφηύρε τότε η κυβέρνηση του μπαμπά Μητσοτάκη. 

«Να μην ξεχάσω ποτέ ότι ο καπετάν Λέκκας, με 12 άτομα στο καΐκι του και έναν ακόμα για πλήρωμα, ούρλιαζε για τουλάχιστον μια ώρα σε ένα κινητό, να έρθει το ταχύπλοο του λιμενικού να μας φορτώσει αρόδου, να ελευθερωθεί το καΐκι του, να πάει πίσω Αγία Άννα, μπας και σώσει το σπίτι του» έγραψε η Μαριάνθη Μαρκοπούλου σε ανάρτησή της. «Ότι στο Μαντούδι, όλο το χωριό μικροί, μεγάλοι, μεταφέρανε κόσμο από το λιμάνι, ανοίγαν τα σπίτια τους, βοηθούσαν τους πυρόπληκτους που όλη νύχτα κατέφθαναν με καΐκια και σκάφη του λιμενικού. Ότι ο πρόσφυγας ο Ομάρ, με τους εθελοντές της ομάδας του, ήταν εκεί και μοίραζαν νερά, τρόφιμα, κουβέρτες, φάρμακα. Ότι ο πρόσφυγας ο Ομάρ από τη Συρία, το ξημέρωμα μας πήρε με το βανάκι του και μας έφερε Αθήνα μέσω Θήβας. Η εξουσία υπάρχει ως δυνάστης. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό». 

Στην Βαρυμπόμπη, ο προπονητής ιππασίας Δημήτρης Μαμμόπουλος, με αφορμή τη διάσωση των αλόγων των ιππικών ομίλων της περιοχής, έκανε την εξής ανάρτηση: «Να μην ξεχάσουμε την ΤΕΡΑΣΤΙΑ συμβολή των παιδιών από το Πακιστάν που δουλεύουν ως σταυλίτες στους ιππικούς ομίλους. Χωρίς αυτούς τα μισά άλογα θα είχαν καεί. Είναι κάποιοι που πρότειναν να τους πυροβολήσουμε κατά την είσοδο τους στη χώρα μας. Οι ίδιοι που πήγαιναν στα Εξάρχεια πρωί πρωί σαν κλέφτες από τον φόβο και που λουφάζουν όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη». 

Είναι πραγματική ειρωνεία ότι τις ίδιες ακριβώς ώρες μέσα στο πύρινο μέτωπο της Βαρυμπόμπης η αστυνομία που απομάκρυνε τους κατοίκους επιχείρησε να συλλάβει κάποια άλλα «παιδιά από το Πακιστάν» που έκαναν το έγκλημα να μένουν εκεί: “Οι γείτονές μου είναι Πακιστανοί” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Δήμητρα, κάτοικος της Βαρυμπόμπης. “Το σπίτι τους κάηκε ολοσχερώς. Φυσικά έφυγαν έντρομοι στην αρχή και επέστρεψαν όταν τα πράγματα καταλάγιασαν. Μπήκαν στο σπίτι ψάχνοντας να βρουν τι απέμεινε από τα υπάρχοντά τους. Ελπίζω να μην είχαν αφήσει μέσα τα χαρτιά τους. Κάποια στιγμή και ενώ οι γείτονές μας οι μετανάστες έψαχναν το σπίτι τους είδαμε μια πολύ σιδηρόφρακτη ομάδα της αστυνομίας, πρέπει να ήταν ΟΠΚΕ, να μαζεύεται έξω από το σπίτι. Προφανώς έγινε κάποια καταγγελία και έσπευσε η ΟΠΚΕ με πολλές δυνάμεις για να πιάσει τους 'πλιατσικολόγους'. Και τους φέρθηκε πολύ άσχημα. Πήγα για να βοηθήσω και μου μίλησε με έναν αντίστοιχο τρόπο. Του είπα ότι γνωρίζω τους ανθρώπους αυτούς και ότι ζουν εδώ και έκανε πως δεν με άκουγε. Σαν να με θεωρούσε εμπόδιο στο ‘έργο' του να τους συλλάβει, να τους πάει στο τμήμα, να ρίξει και καμιά φάπα υποθέτω. Τελικά τους προσήγαγαν και απαίτησαν τηλεφωνικά από τον ιδιοκτήτη να πάει από το τμήμα να τους αναγνωρίσει».

«Βρείτε κάναν αλλοδαπό να του φορτώσουμε φωτιές και πλιάτσικο», μπας και ξεπλυθεί η κυβέρνηση και στραφεί αλλού ο θυμός του κόσμου, ήταν γι’ ακόμη μια φορά, η γραμμή της κυβέρνησης. Είναι τέτοια η ξεφτίλα των αστυνομικών δελτίων της ΕΛ.ΑΣ και του υπουργείου της, την ώρα που καίγονταν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα στη μισή Ελλάδα, να κάνουν «θέμα» την σύλληψη μιας «αλλοδαπής ασιατικής καταγωγής», για δύο δέντρα που πήραν φωτιά στο πεδίο του Άρεως.