Οι καταστροφικές πυρκαγιές που σε μια εβδομάδα έκαψαν το 15% της δασικής έκτασης της χώρας καθώς και σπίτια, εργοστάσια, αγροτικές εκτάσεις και οικισμούς είναι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον υπό μερικό έλεγχο. Ανεξάρτητα από το εάν οι φωτιές οφείλονται σε εμπρησμό, την «κλιματική αλλαγή», το μικροκλίμα ή όλα τα παραπάνω, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Μαζί με τους δήμους επέλεξε να προσλάβει ένα τεράστιο αριθμό άχρηστων αστυνομικών διαφόρων ειδικοτήτων αφήνοντας τη πυροσβεστική υπηρεσία γυμνή σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης. Αυτό γίνεται εξοργιστικότερο την στιγμή που η χώρα το ίδιο διάστημα έχει δανειστεί επιπλέον 30 δις ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων πήγαν σε αγορές στρατιωτικού υλικού για την εξαγορά υποτιθέμενων συμμάχων όπως η Γαλλία.
Το χειρότερο είναι όμως η απάντηση που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στην καταστροφή. Ο κ. Μητσοτάκης στη εισαγωγή του στη συνέντευξη τύπου που έδωσε τη Πέμπτη 13 Αυγούστου δεν είπε κουβέντα για τη πυροσβεστική και τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης, ούτε τι πρόκειται να κάνει γι’ αυτό. Αντίθετα έσπευσε να δικαιώσει την υποψία ότι πάνω στα αποκαΐδια θα επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
“Πράσινες” ιδιωτικοποιήσεις
Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τα μέσα ενημέρωσης που τον ενημέρωσαν για τα διόλου κολακευτικά σχόλια των κατοίκων των πληγεισών περιοχών στο πρόσωπό του, εξήγγειλε ένα σχέδιο για πράσινες μπίζνες με άξονα την «απολιγνιτοποίηση» της ΔΕΗ. Δηλαδή, τις ανεμογεννήτριες που τόσο αγαπά ο ίδιος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που αποτελούν στενούς του φίλους. Μάλιστα το εξοργιστικότερο είναι ότι οι φωτιές, στη Εύβοια τουλάχιστον, ευνοούν τα σχέδια επέκτασης των «αιολικών πάρκων» που είναι ήδη εγκατεστημένα στο νησί. Με δύο λόγια ο κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε κανένα σχέδιο για την αποκατάσταση της φυσικής καταστροφής απλά επανέλαβε ένα μέρος από το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 που έχει καταθέσει ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης. Το χειρότερο είναι ότι προσπαθεί να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα μέσα από την αποκατάσταση του δάσους από ιδιώτες «δωρητές» κατά το πρότυπο του ανιψιού του ακαμάτη των Αθηνών Κώστα Μπακογιάννη στο λόφο του Στρέφη. Κοντολογίς, σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει το δάσος.
Το σχέδιο το υποστηρίζει με μια λογική ακροβασία. Λέει ο κ. Μητσοτάκης, οι φωτιές είναι αναπόφευκτες λόγω της «κλιματικής κρίσης». Ως εκ τούτου αυτό που έχει σημασία είναι ο περιορισμός των εκπομπών αερίων. Διαφορετικά τα δάση θα καούν ούτως ή άλλως και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό είναι να εκκενώνουμε περιοχές και να περιορίζουμε τις καταστροφές όπου μπορούμε, τα υπόλοιπα είναι άδικός κόπος. Βέβαια ξέχασε να μας πει ότι αυτοδιαψεύστηκε από τη δράση των πυροσβεστών από ξένες χώρες όπως η Ρουμανία που ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικοί χρησιμοποιώντας drones (εμείς τα drones τα χρησιμοποιούμε στις διαδηλώσεις) και σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα. Αντίστοιχα αποτελεσματικά ήταν και τα εναέρια μέσα που διατέθηκαν από τη Ρωσία και άλλες χώρες. Για τον κ. Μητσοτάκη όλα αυτά είναι «κόστος» που δεν χρειάζεται να το αναλάβει η κοινωνία. Αντίθετα πρέπει να δανειστούμε μέχρι εξαντλήσεως για να επιδοτήσουμε την οικολογική καταστροφή των «αιολικών πάρκων» που έχουν προαχθεί ως η μοναδική εναλλακτική, στο λιγνίτη, πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Προφανώς δεν είναι έτσι. Δεν χρειάζεται να καταστραφούν περιοχές φυσικού κάλους ή παραδοσιακοί οικισμοί επειδή οι πολιτικοί φίλοι του κ. Μητσοτάκη πουλάνε αιολικά πάρκα. Στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία π.χ. σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια που ελαχιστοποιούν τις εκπομπές αερίων. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μου προτείνουν «αιολικά πάρκα», γίνε «δωρητής», πάρε άδεια, πάρε και επιδότηση και όποιον πάρει ο χάρος. Ο σχεδιασμός της αναδιοργάνωσης στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να γίνει από την ίδια τη ΔΕΗ και όχι στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού El Dorado που επιχειρείται να στηθεί πάνω στα αποκαΐδια.
Κλείνοντας πρέπει να τονίσω ότι πίσω από την προσπάθεια να μετατεθεί η συζήτηση για τις πυρκαγιές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λες και οι εκπομπές αερίων στη χώρα προέρχονται αποκλειστικά από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΥΕ. Οι ιδιώτες θέλουν να βάλουν στο χέρι τόσο την παραγωγή όσο και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κοινωνία πρέπει να διοχετεύσει την οργή της στην ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και των δασών απαιτώντας την απομάκρυνση αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης.