Να χρυσώσει το χάπι της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και της απόλυτης εξάρτησής της από το χάος της αναρχίας της αγοράς προσπαθεί η κυβέρνηση καθώς πλησιάζει η στιγμή της εισόδου του αντιασφαλιστικού νομοσχέδιου Χατζηδάκη στην ολομέλεια της Βουλής.
«Σε σύγκριση με το υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το νέο σύστημα εισάγει δύο καινοτομίες: Για πρώτη φορά προβλέπεται επιστροφή εισφορών στον ασφαλισμένο που δεν έχει συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης προκειμένου να λάβει επικουρική σύνταξη» αναφέρει σε άρθρο της η Καθημερινή την περασμένη Κυριακή. «Και, δεύτερον, προβλέπεται κατώτατη επικουρική σύνταξη αναπηρίας και κατώτατη επικουρική σύνταξη θανάτου ασφαλισμένου, κάτι που δεν ισχύει στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης νοητής κεφαλαιοποίησης».
Πρόκειται για κοροϊδία. Από μόνη της η «επιστροφή εισφορών» αποτελεί ομολογία ότι, μέσα στις συνθήκες της παρατεταμένης ανεργίας και της έλλειψης σταθερής εργασίας, ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων δεν θα μπορέσει να πάρει τελικά σύνταξη! Θα μένουν χωρίς επικουρική περιμένοντας τα ψίχουλα της «επιστροφής εισφορών», όσων, εφόσον και όταν αυτά επιστραφούν -φτάνει μια ματιά στις πολυετείς καθυστερήσεις των πετσοκομένων συντάξεων και των εφάπαξ σήμερα για να αντιληφθούμε την αξιοπιστία αυτών των «δεσμεύσεων».
Όσον αφορά τώρα στην θέσπιση κατώτατης επικουρικής σύνταξης αναπηρίας και θανάτου, μιλάμε για ποσά που δεν είναι «χαρισμένα». Είναι πληρωμένα από την τσέπη του ίδιου του εργαζόμενου και απλά το κράτος θα καλείται να συμπληρώσει σε περίπτωση που δεν θα φτάνουν το επικουρικό συντάξιμο που αναλογεί στο κατώτατο ημερομίσθιο. Και βέβαια πρόκειται για ψίχουλα αν συνυπολογίσει κανείς τις τεράστιες περικοπές που έπεσαν στις κύριες συντάξεις αναπηρίας και χηρείας με τους μνημονιακούς νόμους -με τελευταίο τον νόμο Κατρούγκαλου το 2016 που για παράδειγμα μείωσε κατά 50% τη συνταξη θανάτου αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη- νόμους τους οποίους η Νέα Δημοκρατία ψήφισε και διατηρεί.
Στο ίδιο άρθρο στην Καθημερινή διαβάζουμε ότι η «διαχείριση των ατομικών λογαριασμών θα γίνεται μέσω του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) που θα είναι δημόσιος φορέας και θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες, θα λειτουργεί επαγγελματικά και υπό ισχυρή εποπτεία».
Εποπτεία “αρίστων”
Το ποιόν των «πιστοποιημένων επαγγελματιών» μπορούμε να το φανταστούμε από άλλες τοποθετήσεις «αρίστων» της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και από τις «διεθνείς πρακτικές» σύμφωνα με τις οποίες οι ίδιοι «άριστοι ειδικοί» στελεχώνουν τη μια τις διοικήσεις των ασφαλαιστικών εταιρειών και την άλλη τις διοικήσεις επιτροπών και υπουργείων. Αλλά το πιο εξωφρενικό είναι ότι, την ίδια στιγμή που το νομοσχέδιο εγγυάται την ισχυρή εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για θέματα αρμοδιότητάς τους – έρχεται να καταργήσει την τελευταία! (βλέπε δίπλα).
Ενώ στο ίδιο το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ομολογείται ότι στο ΤΕΚΑ «που θα συνάπτει συμβάσεις διαχείρισης μέρους των περιουσιακών του στοιχείων (δηλαδή των εισφορών των εργαζομένων) και με εξωτερικούς διαχειριστές επενδύσεων» θα «πρέπει να αποφεύγονται η υπέρμετρη εξάρτηση από συγκεκριμένο στοιχείο ή εκδότη ή όμιλο επιχειρήσεων, καθώς και η υπέρμετρη συσσώρευση κινδύνων στο χαρτοφυλάκιο συνολικά», η «εποπτεία» έχει καταργηθεί πριν ακόμη καν ξεκινήσει.
Όσον αφορά τώρα στην βασική «φιλοσοφία» του νομοσχεδίου, τη σύνδεση δηλαδή της σύνταξης με την χρηματοπιστωτική επένδυση των αποθεματικών των ταμείων και στην βεβαιότητα των σχετικών “μελετών” των ειδικών του Χατζηδάκη ότι το τζογάρισμα των εισφορών των νεοασφαλισμέων στο ΤΕΚΑ στις διεθνείς αγορές θα οδηγήσει σε σίγουρη αύξηση των συντάξεων «43%, 68%, το λιγότερο 11% σε σχέση με τις υφιστάμενες» - τι να πει κανείς... Αν αυτοί γνωρίζουν τι θα γίνεται στην παγκόσμια οικονομία και στην ελληνική οικονομία μετά από είκοσι ή τριάντα χρόνια, ας μας το πούνε και εμάς να το ξέρουμε. Μπορούν πάλι και να κοιτάξουν τις αντίστοιχες προβλέψεις των προκατόχων τους πριν απο είκοσι ή τριάντα χρόνια.