Εργατικό κίνημα
Απεργία 26 Αυγούστου: ­Οι εργάτες της Υγείας παλεύουν για όλους μας

21/5/2020, Κινητοποίηση εργατών Υγείας στο υπ. Υγείας. Φωτό: Λένα Βερδέ

Την Πέμπτη 26 Αυγούστου οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα δημόσια νοσοκομεία απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια στην κυβέρνηση που συνεχίζει τη δολοφονική πολιτική της. Αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, με αύξηση της χρηματοδότησης για υποδομές και εξοπλισμό που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση επιμένει στη διάλυση της δημόσιας Υγείας προχωρώντας σε απολύσεις.

Η απάντηση των εργαζόμενων είναι με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ απεργιακή, με πανελλαδική στάση εργασίας (10πμ-3μμ) και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11 πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στην Ικαρία η κινητοποίηση θα γίνει στις 12μ στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου και στη Ξάνθη στις 11πμ στην είσοδο του νοσοκομείου. Σε όλες τις πόλεις οι Σύλλογοι Εργαζόμενων θα βρεθούν έξω από τις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων. Την απεργία στηρίζει η ΑΔΕΔΥ.

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί το ζήτημα των εμβολιασμών με χυδαίο τρόπο έτσι ώστε να απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους από τα δημόσια νοσοκομεία», αναφέρει η προκήρυξη που κυκλοφορεί το Συντονιστικό Νοσοκομείων και μοιράζεται μαζικά αυτές τις μέρες στους χώρους. «Οι επιλογές της προβλέπουν το άγριο πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, ακόμη και για την Υγεία εν μέσω πανδημίας και ψάχνουν αποδιοπομπαίο τράγο, τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, για να φορτώσουν την δολοφονική τους διαχείριση της πανδημίας.

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία της αναστολής εργασίας στις προνοιακές μονάδες, ενώ στα νοσοκομεία η τρομοκρατία και οι μεθοδεύσεις των διοικήσεων χτυπάνε κόκκινο, εξοργίζοντας το σύνολο του προσωπικού και όχι μόνο τους ανεμβολίαστους συνάδελφους... Είναι οι βαλτές αυτές διοικήσεις που την ίδια ώρα που απειλούν με καταγγελία της σύμβασης των ανεμβολίαστων, την ίδια ώρα “ετοιμάζουν” τα νοσοκομεία μας για το 4ο κύμα του κορονοϊού, δηλαδή ξανά καταργούν ολόκληρους ορόφους και κλινικές...».

Απεργία-αποχή

Η απεργία της Πέμπτης ενισχύεται με την απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ για απεργία-αποχή από τη διαδικασία της προσκόμισης πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή εξαίρεσης, καλύπτοντας το σύνολο των εργαζομένων (νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού μη ιατρικού προσωπικού), συμπεριλαμβανομένων και των προϊσταμένων τμημάτων που θα πρέπει να συλλέξουν αυτά τα πιστοποιητικά.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι για όλα φταίνε οι ανεμβολίαστοι», συνεχίζει η ανακοίνωση του Συντονιστικού. «Το πρόβλημα όμως ΔΕΝ είναι αυτό, αλλά η κατάσταση στα ίδια τα νοσοκομεία μας. Αν πράγματι νοιάζονταν για την δημόσια Υγεία θα είχαν προσλάβει προσωπικό, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν προσλάβει ούτε ένα μόνιμο εργαζόμενο αυτούς τους 17 μήνες της πανδημίας. Θα είχαν μονιμοποιήσει τους πάνω από 20.000 συμβασιούχους που για ενάμιση χρόνο δίνουν ηρωικά τη μάχη με τον κορονοϊό. Αντίθετα ετοιμάζονται να απολύσουν χιλιάδες συμβασιούχους σε τρεις δόσεις. Στις 31 Οκτώβρη, στις 31 Δεκέμβρη και τον Φλεβάρη του 2022».

Η απεργία της Πέμπτης είναι η συνέχεια όλων των σκληρών αγώνων που έχουν δώσει οι υγειονομικοί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της πανδημίας. Των κινητοποιήσεων στις πύλες των νοσοκομείων για μέσα προστασίας και μαζική ιχνηλάτηση, για νέες κλίνες ΜΕΘ, για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις. Των απεργιών και των συγκεντρώσεων στο υπουργείο Υγείας και τις ΥΠΕ ενάντια στα υποκριτικά χειροκροτήματα του Κικίλια και του Κοντοζαμάνη, την ώρα που άφηναν τα δημόσια νοσοκομεία να καταρρέουν και τον κόσμο να πεθαίνει ενώ πριμοδοτούσαν με κάθε δυνατό τρόπο τους ιδιώτες κλινικάρχες. Των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στη στοχοποίηση και τις διώξεις συνδικαλιστών και εργαζόμενων για την αγωνιστική τους δράση με κορυφαία την απόπειρα απόλυσης του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Άγιο Σάββα, Κώστα Καταραχιά, που ανατράπηκε κάτω από ένα δυνατό κύμα αλληλεγγύης.

Αυτοί οι αγώνες απέτρεψαν μια σειρά επιθέσεις της κυβέρνησης που θα οδηγούσαν σε διάλυση το ΕΣΥ και ακόμα μεγαλύτερες τραγωδίες. Την ίδια σημασία έχει η απεργία της Πέμπτης για να μην περάσει το νέο κυβερνητικό χτύπημα με τις απολύσεις, Και γι' αυτό χρειάζεται να έχει τη στήριξη και τη συμπαράσταση όλων των εργαζόμενων και της κοινωνίας.


Με το Συντονιστικό στην πρώτη γραμμή

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η απεργία στην Υγεία στις 26 Αυγούστου. Σε πολλά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι/ες ξεσηκώνονται ενάντια στη νέα επίθεση της κυβέρνησης με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους. Μπροστά στη μάχη βρίσκονται οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων, της Εργατικής Αλληλεγγύης και της πρωτοβουλίας Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας – Support Health Workers. Με περιοδείες, αφισοκολλήσεις, καλέσματα για συνελεύσεις και συσκέψεις, παντού οργανώνουν την επιτυχία της και τη μαζική παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

«Παραμονές 15αύγουστου, με τους μισούς εργαζόμενους να λείπουν με άδεια η διοίκηση του ΓΝΑ Γεννηματάς ζητούσε λίστες με τους ανεμβολίαστους», περιέγραψε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο, σε έκτακτη ανοιχτή σύσκεψη που οργάνωσε στο Συντονιστικό Νοσοκομείων το περασμένο Σάββατο 21/8. «Χρειάζεται να ενημερώσουμε και να εξηγήσουμε στους συναδέλφους ότι η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει απεργία-αποχή από το καθήκον κατάθεσης πιστοποιητικών, όπως το κάναμε με την αξιολόγηση επί Μητσοτάκη και Γεροβασίλη παλιότερα. 

Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά δεν αφήσουμε αυτό να γίνει λόγος απόλυσης για κανέναν. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι απεργούμε όλοι μαζί στις 26/8. Στο Γεννηματάς συγκεντρωνόμαστε στην πύλη του νοσοκομείου στην έναρξη της στάσης εργασίας στις 10πμ και κατεβαίνουμε οργανωμένα με το πανό μας».

Ανοιχτή σύσκεψη εργαζόμενων στο προαύλιο του νοσοκομείου Έλενα θα γινόταν την Τρίτη 24/8. Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, που πλέον υπηρετεί εκεί ως μόνιμος γιατρός, είπε για αυτή την πρωτοβουλία: «Η απεργία στις 26/8, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση με την πιο μισητή και απομονωμένη κυβέρνηση με όλη την καταστροφή που προκαλεί, αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία τώρα από ότι όταν προκηρύχτηκε. 

Και στο Έλενα ισχύει η ίδια δυναμική για σύγκρουση με την κυβέρνηση. Σε εξόρμησή μας αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο, οι συνάδελφοι έδειχναν μεγάλη ανάγκη για συζήτηση. Με πρωτοβουλία μας και τη στήριξη όλων των παρατάξεων της Αριστεράς, υπάρχει σύσκεψη στο προαύλιο για την οργάνωση της συμμετοχής. Και οργανώνουμε τη συνέχεια. Διεκδικούμε γενική απεργία για όλα, όπως για το ασφαλιστικό, διεκδικούμε μαζικό ανέβασμα στη ΔΕΘ».

«Η κυβέρνηση το παίζει σκληρά με τον Κοντοζαμάνη να λέει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, παρότι και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στα νοσοκομεία», τόνισε ο Γιάννης Κούτρας, από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. «Αλλά δεν θα κάνουν μόνοι τους πίσω. Πρέπει να τους αναγκάσουμε. Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη βράζουν. Το έδειξαν οι κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες, στην καρδιά του Αυγούστου, έξω από το Παπαγεωργίου και το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Χτες 20 Αυγούστου έγινε συνέλευση στο Ιπποκράτειο με 60 άτομα και παρέμβαση του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Στο Ψυχιατρείο, το ΔΣ του Σωματείου που δεν είχε τοποθετηθεί για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πήρε θέση ενάντια και αποφάσισε συνέλευση, κάτω από την πίεση των εργαζόμενων που μάζευαν υπογραφές. Η επιτυχία της απεργίας είναι που θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε υποχώρηση. Την παραμονή έχουμε κοινή σύσκεψη του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, όπου θα συζητήσουμε και για τον επόμενο κεντρικό σταθμό, τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ στις 10 και 11 Σεπτέμβρη. Οι υγειονομικοί κάνουμε ξανά την έναρξη του φθινοπώρου σύγκρουσης με την κυβέρνηση».

Ενάντια στην υποχρεωτικότητα

Σε εξόρμηση των εργαζόμενων του νοσοκομείου Ικαρίας βρισκόταν ο Σωτήρης Δρούλιας, πρόεδρος του Συλλόγου, όταν πήρε διαδικτυακά το λόγο. «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη εξόρμηση του Συλλόγου μας στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου», είπε. «Ο Σύλλογός μας με σειρά αποφάσεων, ανακοινώσεων και συνελεύσεων το τελευταίο διάστημα τάσσεται κι αυτός ενάντια στην υποχρεωτικότητα. Το σύνθημά μας είναι ναι στα εμβόλια, όχι στην υποχρεωτικότητα, ναι σε ένα δυνατό σύστημα Υγείας.

Το νοσοκομείο Ικαρίας έχει κρατηθεί με αγώνες ανοιχτό όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με την τοπική κοινωνία. Αυτή η προσπάθεια τώρα ξηλώνεται. Έχουμε συμβασιούχους διαφόρων ειδικοτήτων, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν από τον επόμενο μήνα και αυτό θα σημάνει ότι κοντά στο 40% της συνολικής δύναμης του νοσοκομείου θα απολυθεί. Η υποχρεωτικότητα έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή. Βγαίνουμε ανοιχτά και προπαγανδίζουμε την απεργία στις 26/8 και τη συγκέντρωσή μας στις 12μ στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε την κοινωνία, με περιοδείες στα χωριά της Ικαρίας. Τη Δευτέρα θα είμαστε στο Καραβόσταμο, την Τρίτη στον Εύδηλο, την Τετάρτη στις Ράχες. Και θα συνεχίσουμε για να κορυφώσουμε όσο πλησιάζει η 1η Σεπτέμβρη».

Γενική συνέλευση την Τετάρτη 25/8 και στο Αγία Όλγα. «Ήταν μάχη να αποφασιστεί η συνέλευση από το ΔΣ του Σωματείου και η πρόταση είναι να επισκεφτούμε επί τόπου το διοικητή», ενημέρωσε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο νοσοκομείο. «Θα φτιάξουμε εκείνη τη ώρα πανό για την απεργία. Η μάχη ενάντια στις απολύσεις μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση και σίγουρα το να την χάσει θα τροφοδοτήσει και όλες τις άλλες μάχες, σε όλους τους χώρους και όλα τα μέτωπα όπως το ασφαλιστικό. Άρα είναι πολύ κρίσιμη αυτή η απεργία και με αυτή τη διάσταση την οργανώνουμε».

Στάση εργασίας 1μμ με 3μμ και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου κάλεσε τη Δευτέρα 23/8 το Σωματείο Εργαζόμενων στο Αγλαϊα Κυριακού. «Δεκάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν, από όλες τις ειδικότητες και σχέσεις εργασίας, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι που απειλούνται με την αναστολή εργασίας», μας είπε η Κατερίνα Σεβαστάκη από την Εργατική Αλληλεγγύη που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση. «Ενημερώσαμε για την απεργία στις 26/8 με την προκήρυξη του Συντονιστικού και τη στήριξη του αγώνα τους».


6/2, Κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας

 

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μαζί

Την ώρα που το 4ο κύμα της πανδημίας φουντώνει, η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Υγείας προσπαθούν να πείσουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διάδοση του κορονοϊού είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. 

Πρώτα απ' όλα, δεν υπάρχει καμιά επιστημονική βάση για τη θέση ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ευθύνονται για τη διασπορά του κορονοϊού στα νοσοκομεία. Για έναν ολόκληρο χρόνο από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία μέχρι την έγκριση και τη διάθεση των εμβολίων στη χώρα μας, δηλαδή στο πρώτο, το δεύτερο και το μεγαλύτερο μέρος του τρίτου κύματος, οι εργαζόμενοι στην Υγεία ήταν προφανώς όλοι ανεμβολίαστοι. Κανείς όμως δεν τολμούσε -και ούτε τώρα τολμά- να ισχυριστεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι υγειονομικοί ευθύνονταν για την έξαρση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, των νεκρών.

Αντίθετα, ήταν αυτοί που πάλευαν ενάντια στην πανδημία. Έσωζαν ζωές ακόμα και με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τα πενιχρά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, με εξαντλητικά ωράρια και σε ανοχύρωτα νοσοκομεία που το υπουργείο αρνούνταν πεισματικά να ενισχύσει. Έδιναν μάχη για να μην μετατρέπονται τα νοσοκομεία, λόγω της εγκληματικής αυτής κυβερνητικής πολιτικής, σε εστίες μετάδοσης. Απαιτούσαν από τις διοικήσεις και το υπουργείο μαζικά συχνά δωρεάν τεστ και μέσα ατομικής προστασίας για όλους ανεξάρτητα από ειδικότητα και θέση. Και τελικά γίνονταν κι οι ίδιοι θύματα της δολοφονικής διαχείρισης της κυβέρνησης που ευνοούσε την μετάδοση του κορονοϊού, νοσώντας κατά χιλιάδες και μετρώντας ήδη σαν κλάδος 28 νεκρούς.

Επιπλέον, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι αυτή τη στιγμή εμβολιασμένοι σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%. Στην πραγματικότητα είναι αυτοί που πρώτοι από όλους όχι μόνο έκαναν μαζικά το εμβόλιο αλλά και αγωνίστηκαν για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου. Ενάντια στις αντικρουόμενες οδηγίες και συστάσεις της κυβέρνησης και της επιτροπής των επιστημόνων της. Ενάντια στα παιχνίδια της με τις ηλικιακές ομάδες και το είδος του εμβολίου που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν. Ενάντια στις φαρμακοβιομηχανίες και τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι λοιπόν προκλητική υποτίμηση της νοημοσύνης μας η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι μέσα στα νοσοκομεία κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κορονοϊό από το μικρό ποσοστό εργαζόμενων που δεν έχει κάνει το εμβόλιο (και που τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας και υγειονομικά πρωτόκολλα) κι όχι από τη δική της πολιτική που συνεχίζει να τσακίζει το ΕΣΥ. Όπως έγραψε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο Γεννηματάς, για τις πραγματικές αιτίες διασποράς στα νοσοκομεία:

«Ανύπαρκτη ιεράρχηση κινδύνων για τη μετάδοση του κοροναϊού στα δημόσια νοσοκομεία: 1. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν τηρούνται ποτέ οι αποστάσεις διότι πολύ απλά δεν χωράει κανείς. 2. Το επισκεπτήριο δεν απαγορεύτηκε ποτέ διότι πολύ απλά οι επισκέπτες κάνουν δουλειά νοσηλευτών: ταϊζουν, καθαρίζουν τους ασθενείς που δεν φτάνει ούτε κατά διάνοια το προσωπικό των νοσοκομείων. 3. Οι υγειονομικοί δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια. Έχουν να πάρουν ρεπό από το 2020 και την έναρξη της πάνδημίας -κάποιοι και πριν από αυτό. Κουρασμένο προσωπικό= κίνδυνος λάθους. 4. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων σε πανικό σπέρνουν κλινικές covid-19 όπου να ναι διότι πολύ απλά 18 μήνες τώρα δεν φτιάχτηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΛΙΝΗ για την πανδημία. Έτσι στον ίδιο όροφο υπάρχουν κλινικές covid και non-covid. στους ίδιους διαδρόμους κυκλοφορούν θετικοί και αρνητικοί ασθενείς. 5. Πόσο χρόνο αφιέρωσε η πολιτεία στους συναδέλφους με τους ενδοιασμούς περί εμβολιασμού για να γίνει πραγματική συζήτηση; 6. Αν κάποιος φταίει για τα παραπάνω σίγουρα δεν είναι οι λίγοι, ανεμβολίαστοι συνάδελφοι. Αν κάποιος πρέπει να απολυθεί είναι η κυβέρνηση που φέρει ακέραια την ευθύνη για τα παραπάνω».

Στην πραγματικότητα η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν είναι τίποτα άλλο από το όχημα για απολύσεις εργαζόμενων στα νοσοκομεία, επιστροφή των εργολάβων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται για κλεισίματα και συγχωνεύσεις τμημάτων, για παράδοση ολόκληρων κομματιών ξανά στα εργολαβικά συνεργεία, για ακόμα μεγαλύτερη είσοδο των ιδιωτών στο ΕΣΥ.

Είναι μια μεγάλη επίθεση που πρέπει και μπορεί να ανατραπεί με αρχή την απεργία της Πέμπτης.


Κόντρα στην τρομοκρατία

Η τακτική της κυβέρνησης για να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς μπορεί να περιγραφεί μόνο με δυο λέξεις: Ωμή τρομοκρατία.

Οι απειλές και οι πιέσεις έχουν αρχίσει εδώ και βδομάδες, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση στον Άγιο Σάββα όπου εργαζόμενοι οδηγήθηκαν από τη Διοίκηση σε παραίτηση λόγω του εμβολιασμού. Οι εκβιασμοί συνεχίστηκαν με τις οδηγίες για συλλογή πιστοποιητικών εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων υγειονομικών, ακόμα και χωρίς τη δική τους γνώμη ή γνώση. Στο μεταξύ οι Διοικήσεις των ΥΠΕ έστελναν έγγραφα στις Διοικήσεις για κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων λειτουργίας των νοσοκομείων χωρίς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους (με συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, μείωση χειρουργείων κλπ, που θα φέρουν τα νοσοκομεία σε νέα ασφυξία και το προσωπικό και τους ασθενείς σε χειρότερη θέση). Και ο Κοντοζαμάνης έβγαινε με πυγμή να δηλώσει ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί».

Η δυσκολία της κυβέρνησης να κάνει πράξη το νόμο και να πετάξει προσωπικό έξω από τα νοσοκομεία, την ώρα που η πανδημία ξαναφουντώνει, είναι μεγάλη. Γι' αυτό και δεν έχει άλλο τρόπο από τις απειλές και τους εκβιασμούς. Τώρα κυκλοφορούν σενάρια για παράκαμψη της απεργίας-αποχής της ΠΟΕΔΗΝ από την κατάθεση των πιστοποιητικών με νέα πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών που θα καταγράφει απευθείας τους ανεμβολίαστους και θα τους παύει αυτόματα από τα καθήκοντά τους. Αλλά και πληροφορίες ότι για την αντικατάστασή τους εξετάζεται το ενδεχόμενο της γενικής επιστράτευσης στα νοσοκομεία με ανάκληση όλων των αδειών του Σεπτέμβρη(!) ώστε να καλυφτούν τα κενά που θα προκύψουν.

Η απεργία της Πέμπτης θα κόψει τη φόρα στην κυβέρνηση και θα στείλει το μήνυμα ότι οι υγειονομικοί δεν τρομοκρατούνται.