Η επιτυχία της απεργίας των υγειονομικών στις 26/8 ενάντια στις απολύσεις (βλέπε σελίδες 8-9) άνοιξε αμέσως το δρόμο για την κλιμάκωση. Την ίδια μέρα συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ αποφασίζοντας τα επόμενα βήματα της μάχης, ενώ σε μια σειρά νοσοκομεία τα Σωματεία κυκλοφόρησαν ανακοινώσεις που εξειδίκευαν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα.
Τα επόμενα μεγάλα ραντεβού είναι, σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας, οι συγκεντρώσεις στις πύλες όλων των νοσοκομείων την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρη το πρωί, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις απολύσεις. Καθώς και η νέα πανελλαδική στάση εργασίας 10πμ-3μμ την επόμενη μέρα, Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, με συγκεντρώσεις στις 11πμ, στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων, αν εκδοθεί έστω και μία πράξη αναστολής εργασίας υγειονομικού.
Η απόφαση πρότεινε επίσης δράσεις και για τις προηγούμενες μέρες σε κάθε νοσοκομείο, όπως γενικές συνελεύσεις, συνέχιση της απεργίας-αποχής από την κατάθεση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, καταλήψεις στις Διοικήσεις. Αυτό αξιοποίησαν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους, ανοίγοντας την εβδομάδα των αναστολών με μπαράζ κινητοποιήσεων.
Κατάληψη
Έτσι, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου τα γραφεία της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Πάτρα βρέθηκαν κατειλημμένα από διοικητικούς υπαλλήλους, που ταυτόχρονα γέμισαν το προαύλιο με μαύρες σημαίες και συγκεντρώθηκαν μαζικά έξω από το γραφείο του Διοικητή. Η κίνησή τους είχε τη στήριξη του Σωματείου, αν και δεν ήταν δική του απόφαση, αλλά πρωτοβουλία των ίδιων από τα κάτω.
Όπως είπε ο Δημήτρης Μπελιάς, τραυματιοφορέας στο Πανεπιστημιακό, στη σύσκεψη του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης που έγινε την ίδια μέρα το απόγευμα: «Ήταν μια αυθόρμητη δράση των συναδέλφων χωρίς να περιμένουν πότε θα γίνει η πρώτη απόλυση. Και είχε ανταπόκριση σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις ειδικότητες και κλινικές που κατέβαιναν όλη μέρα ανά ομάδες για βάρδιες στην κατάληψη. Κι αυτό σε μέρα γενικής εφημερίας και χωρίς να καλύπτονται από κάποια στάση εργασίας του Σωματείου. Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρεται πρακτικά η διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα και για μας εδώ και για όλους. Θέλουμε πολύ περισσότερα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απεργία διαρκείας στα νοσοκομεία, αυτό πρέπει να κάνουμε».
Την ίδια μέρα έγινε γενική συνέλευση στο νοσοκομείο Ικαρίας, αποφασίζοντας κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου και του ΚΥ Ευδήλου την 1/9, καθώς και συμμετοχή στην πανελλαδική στάση εργασίας στις 2/9. Ενώ ενημέρωση στην πύλη κάλεσε το Σωματείο Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Ξάνθης.
Την επόμενη μέρα, Τρίτη 31 Αυγούστου, παραμονή της εφαρμογής των απολύσεων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε την τοποθέτηση του φασίστα Θάνου Πλεύρη ως υπουργού Υγείας, οι κινητοποιήσεις απλώνονταν. Ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους στο Πανεπιστημιακό Πάτρας, οι εργαζόμενοι/ες στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας προχωρούσαν σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης. Στο Ασκληπιείο Βούλας, με απόφαση γενικής συνέλευσης μια ημέρα μετά την απεργία στις 26/8, γινόταν στάση εργασίας 7πμ με 3μμ και συγκέντρωση στη διοίκηση -κινητοποίηση που θα επαναλαμβανταν την επόμενη μέρα.
Στο ΓΝΑ Γεννηματάς η γενική συνέλευση που καλούσε ο Σύλλογος Εργαζόμενων με απόφαση της πλειοψηφίας του είχε μεγάλη συμμετοχή και πολλή οργή για την επίθεση. Οι εργαζόμενοι/ες αποφάσισαν συγκέντρωση στην πύλη την επόμενη μέρα στις 7πμ, οποιαδήποτε στιγμή εκδοθεί έστω και μια αναστολή κατάληψη στο γραφείο προσωπικού με στάση εργασίας καθώς και συμμετοχή στην κεντρική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ. Το νέο της τοποθέτησης Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας συζητήθηκε επίσης πολύ, με όλους να συμφωνούν ότι το μόνο που δείχνει είναι πόσο πιεσμένη αισθάνεται η κυβέρνηση από τους αγώνες των υγειονομικών. «Οι εργάτες της Υγείας ξέρουν από απεργίες. Ξέρουν και από αντιφασισμό», ήταν το πρώτο σχόλιο της Αργυρής Ερωτοκρίτου, γιατρού στο νοσοκομείο.
Η ίδια συζήτηση γινόταν ταυτόχρονα σε γενική συνέλευση στον Άγιο Σάββα, με συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων. «Ακόμα και συνοδοί ασθενών σταματούσαν επί τόπου για να δηλώνουν πόσο προκλητικό είναι να γίνουν απολύσεις στα νοσοκομεία και πόσο εξοργιστική είναι η υπουργοποίηση Πλεύρη», μας είπε η Νίκη Αργύρη από το συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης που παραβρέθηκε στη συνέλευση. «Εξαγριωμένοι εργαζόμενοι πήραν το λόγο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις απολύσεις, καλώντας στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών στην πύλη και το υπουργείο Υγείας».
Γενική συνέλευση καλούσε την ίδια ώρα και το Σωματείο Εργαζόμενων στο ΠΑΓΝΗ, έχοντας ήδη αποφασίσει να ακολουθήσει το απεργιακό πρόγραμμα της ΠΟΕΔΗΝ. Ενώ περιοδείες σε όλα τα τμήματα με στόχο την ενημέρωση όλων των εργαζόμενων γίνονταν στο Αγία Όλγα. Αντίστοιχες ενημερώσεις οργανώνονταν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της πόλης για την επιτυχία των νέων κινητοποιήσεων Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη.
«Μόνο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης απειλούνται με απόλυση περίπου 150 εργαζόμενοι», είπε στη σύσκεψη του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης τη Δευτέρα ο Γιάννης Κούτρας, αντιπρόεδρος ΕΝΙΘ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου στο νοσοκομείο. «Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει τόσος κόσμος να χάνει τη δουλειά του, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στο νοσοκομείο, σε ένα Σεπτέμβρη με νέο κύμα πανδημίας. Θα γίνει ξανά μιας νόσου, με κλεισίματα-συγχωνεύσεις κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού, αναβολές χειρουργείων κλπ. Το ίδιο θα συμβεί παντού. Είναι μια μεγάλη επίθεση που πρέπει και μπορούμε να την σταματήσουμε».
Δείτε εδώ ενημερώσεις από τις κινητοποιήσεις της 1ης Σεπτέμβρη