Εκπαίδευση και νεολαία
40.000 μαθητές εκτός πανεπιστημίων - Να καταργηθεί τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω οι προβλέψεις για τις φετινές πανελλήνιες. Το αποκορύφωμα σε μια χρονιά τηλεκπαίδευσης, ατομικής ευθύνης και κυβερνητικής αδιαφορίας ήταν οι 40.000 αποκλεισμένοι μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πλήθος σχολών με ελάχιστους ή μηδέν εισακτέους, 16.000 κενές θέσεις, με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης. Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι ψηφίσαμε την Ε.Β.Ε. για να μη μπαίνουν στις σχολές μαθητές που έγραψαν 3.000 μόρια κατέρρευσε καθώς ακόμα και φοιτητές που έγραψαν μέχρι και 14.000 έμειναν εκτός. 

Η Κεραμέως υποκριτικά δηλώνει πώς όλο αυτό είναι για το καλό των υποψηφίων καθώς «οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια». Αυτό πρακτικά σημαίνει είτε φοίτηση σε ιδιωτικά κολλέγια είτε στο εξωτερικό για όσους έχουν τη δυνατότητα και οι υπόλοιποι θα πρέπει να δουλεύουν με τους δυσμενείς όρους του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για να πληρώνουν τα δίδακτρα. Η κυβέρνηση εγκλωβίζει τη νέα γενιά στην ανεργία, την επισφάλεια και τη διάλυση κάθε προοπτικής. Εξοργιστικό είναι ακόμη ότι, μετά την ολοφάνερη αδιαφορία της κυβέρνησης στο θέμα των πυρκαγιών, οι εισακτέοι σε όλα τα τμήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, τη δασολογία και την πυροπροστασία είναι μόλις 125 στις 3.033 θέσεις.

Παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο, η εφαρμογή της ΕΒΕ ήταν καταστροφική για τους μαθητές και άλλη μια παταγώδης αποτυχία για την κυβέρνηση. Για να μετριάσει την οργή προαναγγέλλει αλλαγές για τις εξετάσεις του χρόνου και τάζει περισσότερες θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ. Συνολικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στη χειρότερη κρίση της, καθώς δέχεται χτυπήματα από τον κόσμο που διαμαρτύρεται. Οι εκπαιδευτικοί όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τα συνδικάτα τους απάντησαν στις επιθέσεις του Υπουργείου, σημειώνοντας σημαντικές νίκες. Οι μαθητές και φοιτητές το ίδιο μέσα από καταλήψεις και διαδηλώσεις. Καθώς όμως δεν μπορεί η κυβέρνηση να πείσει την κοινωνία και να εξασφαλίσει συναίνεση, από την αρχή αντιμετώπιζε το κίνημα με καταστολή και συκοφαντίες. Όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει ακόμα περισσότερη οργή, φουντώνοντας το κύμα των καταλήψεων, απεργιών και πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων. 

Μαζί με τους εργάτες

Αυτή τη στιγμή είναι σε χειρότερους όρους για να επιβάλουν μέτρα που θέλουν. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, έχουμε να παλέψουμε με κοινά αιτήματα την κατάργηση του ταξικού σφαγείου της Ε.Β.Ε, της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και για μαζικές προσλήψεις στην παιδεία, ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς. Μπορούμε να επιβάλλουμε τα δικά μας αιτήματα για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση των πυρκαγιών και των περικοπών, αλλά και για να ανατρέψουμε το καταστροφικό σύστημα του καπιταλισμού. Ώστε να διαμορφώσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δε θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες της αγοράς (όπως περήφανα δηλώνει ότι επιτυγχάνει η Κεραμέως), αλλά με βάση τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και που θα δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να αναπτύξει τα ταλέντα του. 

Τους περιμένει νέο κύμα αντίστασης. Οι αγώνες μας να συνδεθούν με τους υπόλοιπους αγώνες της εργατικής τάξης, με πρώτο σταθμό την αντικυβερνητική διαδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη. Δίπλα στους εργαζόμενους στην Υγεία που ο Μητσοτάκης απειλεί με απολύσεις, δίπλα στους εργαζόμενους στις δασικές υπηρεσίες, την πυροσβεστική, στη ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και όλους τους πυρόπληκτους που διεκδικούν να προασπίσουν το περιβάλλον, τα σπίτια και τις δουλειές τους. Και  να συνεχίσουμε αμέσως μετά οργανώνοντας την αντίσταση σε κάθε σχολείο και σχολή με όλον τον κόσμο που αντιστέκεται, με απεργίες και καταλήψεις ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί.

Φίλιππος Κοντοδήμας