Με μια μεγάλη πανεργατική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή απάντησαν τα συνδικάτα στον νέο αντιασφαλιστικό νόμο του Χατζηδάκη, το απόγευμα της Τετάρτης 1/9, πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Αντίστοιχα πραγματοποιήθηκε εργατική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Οι «οπισθοδρομικές αντιδράσεις», όπως τις χαρακτήρισε μετέπειτα ο Χατζηδάκης, απομόνωσαν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που παρά τις προσπάθειες δεν έπεισε κανέναν ότι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης που προωθεί θα είναι για το καλό των ασφαλισμένων.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με τα πανό τους δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες της Αριστεράς. Ανάμεσά τους οι υγειονομικοί, με τα πανό του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και των Σωματείων Εργαζομένων των νοσοκομείων Αγίου Σάββα και Γεννηματάς, που την ίδια μέρα το πρωί έδιναν πανελλαδικά τη μάχη ενάντια στις αναστολές εργασίας με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων. Εκεί ήταν και οι εκπαιδευτικοί με τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθηνών και «Κ. Σωτηρίου» και το δίκτυο εκπαιδευτικών «η Τάξη μας», οι καθαρίστριες σχολείων του Δ. Αθήνας, αλλά και οι φοιτητές με κοινό μπλοκ των συλλόγων Φυσικού, Μαθηματικού, ΣΕΜΦΕ, Παντείου, ΗΜΜΥ και Φιλοσοφικής.
Με πανό κατέβηκαν επίσης η ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, το Συνδικάτο Μετάλλου, η Ομοσπονδία Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, το Συνδικάτο Φαρμάκου, το Συνδικάτο Κλωστ/γιας-Ιματισμού, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, κα.
Με κεντρικό πανό «Κάτω τα χέρια από τα ταμεία – Κλιμάκωση του αγώνα», ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης συγκεντρώθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και διαδήλωσε μέχρι το Σύνταγμα. Στο μπλοκ του βάδισαν εργατικά σωματεία, η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη και το ΣΕΚ. «Κούλη, Χατζηδάκη, ακούστε το καλά, αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά» και «Αναστολή εργασίας και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία» ήταν τα συνθήματα που έδιναν τον τόνο και εξέφρασαν την οργή απέναντι στην κυβέρνηση της καταστροφής, των πυρκαγιών, της διάλυσης της δημόσιας Παιδείας, Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.
Στη μικροφωνική στο Σύνταγμα πήραν τον λόγο πλήθος συνδικαλιστών/ριων, εργαζόμενων και φοιτητριών που έδωσαν την εικόνα όλων αυτών των μαχών. Πιο δίπλα, η μικροφωνική και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Λόγω της μαζικότητας οι συγκεντρώσεις ενώθηκαν σε μια ενιαία, στέλνοντας πιο δυνατά το μήνυμα της εργατικής αντίστασης.
Θεσσαλονίκη
Μαχητικά διαδήλωσαν και στη Θεσσαλονίκη σωματεία, εργατικές κινήσεις, συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς. Με τα πανό τους συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί με ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ της πόλης, οι φοιτητικοί σύλλογοι Γαλλικού και Ιστορικού-Αρχαιολογικού, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, η ΛΑΕ, η Ταξική Πορεία, η ΟΚΔΕ, το ΜΛ-ΚΚΕ. Κυριάρχησαν αντικυβερνητικά συνθήματα, καθώς και συνθήματα ενάντια στο ξεπούλημα της επικουρικής ασφάλισης στα ιδιωτικά funds. Η νέα ηγεσία του υπ. ΠΡΟ.ΠΟ. έδειξε με το καλημέρα το αυταρχικό της πρόσωπο, εμποδίζοντας χωρίς σαφή εξήγηση τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το ΥΜΑΘ, το οποίο (σαν τον κλέφτη) θα επισκεπτόταν σήμερα ο Μητσοτάκης.
Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης οργάνωσε με όλες του τις δυνάμεις και υποδειγματικά τη μάχη ενάντια στο τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση. Ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης και ξεσηκωμού ήδη από τα μέσα Ιούλη με αφίσα, προκήρυξη και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να βάλει από νωρίς την πίεση στις Εργατικές Ομοσπονδίες να κινηθούν έγκαιρα. Τις μέρες πριν τη ψήφιση βρέθηκε με νέα υλικά σε πολλούς χώρους εργασίας, καλώντας τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση της Τετάρτης.
Η συνέχεια βρίσκεται στη σύγκρουση με την κυβέρνηση, ώστε και αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά. Η απεργιακή κλιμάκωση είναι εφικτή, έστω κι αν η ΓΣΕΕ απείχε πλήρως από αυτή τη μάχη, ενώ η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ που κάλεσαν τελευταία στιγμή στο συλλαλητήριο, είχαν συμβολική παρουσία. Η οργή για τις αποτυχίες και τις επιθέσεις της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και η δυναμική του εργατικού κινήματος έχουν τη δυνατότητα να βάλουν την πίεση για να κινηθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως έγινε στις πανεργατικές απεργίες του Ιούνη και στις απεργίες της ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, βάζοντας σαν πρώτο μεγάλο σταθμό το αγωνιστικό διήμερο στη Θεσσαλονίκη στις 10 και 11 Σεπτέμβρη.