Η Αριστερά
Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ: Αυτοί με την πλάτη στον τοίχο - Εμείς μαζί με όλο πιο πολύ κόσμο

9/8, Διαδήλωση στηνΑθήνα για τις πυρκαγιές. Φωτό: Γιάννης Σουμπάσης

Πλούσια συζήτηση έγινε στο Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη. Μέσα από δύο συζητήσεις, συζητήθηκε η κρίση του συστήματος, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τα καθήκοντα της Αριστεράς. Δεκάδες συντρόφισσες και σύντροφοι από όλη την Ελλάδα πήραν τον λόγο. Διαβάσετε μια σύνοψη της εισήγησης της Μαρίας Στύλλου από τη μεριά της Κεντρικής Επιτροπής και παρουσίαση παρεμβάσεων.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξαναγυρίσουν πίσω από το 1973, όποτε αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην έκτρωση μετά από τεράστιες κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση του Τέξας αποφάσισε την απαγόρευση των εκτρώσεων και το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε το μέτρο νόμιμο. Ομάδες ακροδεξιών περιπολούν κλινικές και τις κλείνουν. Αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ “απελευθερώνουν” τις γυναίκες στο Αφγανιστάν! Αυτή είναι η υποκρισία τους που φτάνει μέχρι εδώ. 

Ο Μητσοτάκης κάνει υπουργό Υγείας τον Πλεύρη, δηλαδή υπεύθυνο μεταξύ άλλων και για τις εκτρώσεις. Ο Πλεύρης ήταν στο κέντρο της υποστήριξης εκείνου του πρώτου “συνεδρίου” που θα γινόταν για την υπογεννητικότητα και την αναπαραγωγή. Το οργάνωναν αντιδραστκοί καθηγητές στα Γιάννενα και το κίνημα το σταμάτησε. Δεν είναι μικρό γεγονός. 

Οι μάχες που δίνει ο κόσμος είναι διεθνείς και τεράστιες. Από το Αφγανιστάν στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Την ήττα που έπαθαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, να τη φέρουμε εδώ, μέσα στην ίδια μας τη χώρα.

Ο Μητσοτάκης πέταξε τον Χρυσοχοΐδη, το πουλέν του που κανόνιζε ότι όλα θα λυθούν με την καταστολή. Άλλαξε και τον Κικίλια με τον Πλεύρη. Ο Πλεύρης είναι φασίστας, αλλά είναι και η σύνδεση με τους μεγάλους καπιταλιστές του φαρμάκου που θα διεκδικήσουν τη γρήγορη ιδιωτικοποίηση. Αυτό το συνδυάζουν με την επίθεση στους ανεμβολίαστους. Είναι μια τεράστια απάτη για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησε ο Γεωργιάδης κλείνοντας μια σειρά νοσοκομεία.

Η κίνηση του Μητσοτάκη για ανασχηματισμό είναι κομμάτι της κρίσης του. Είναι η παραδοχή ότι δεν μπορεί να πάει παραπέρα, αλλά ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει να το προσπαθεί, με μια κυβέρνηση με χειρότερους δολοφόνους. Μια κυβέρνηση που ετοιμάζεται εκτός από τα νοσοκομεία και την εκπαίδευση να προχωρήσει και στην ιδιωτικοποίηση των καμένων εκτάσεων, με τον Τριαντόπουλο, τον Μπένο και τον αντικαταστάτη του Αποστολάκη που τον θέλανε όχι μόνο σαν κάλυψη αλλά και για συναίνεση από την αντιπολίτευση. Δεν τους έκατσε ο Αποστολάκης, αλλά ετοιμάζουν φαγοπότι στα καμένα, στα νοσοκομεία, στην Παιδεία και προφανώς στην πλάτη των γυναικών.

Η κυβέρνηση όμως είναι κολλημένη στον τοίχο και αυτή η εικόνα είναι διεθνής. Πριν μια βδομάδα η κεντρική τράπεζα της Αμερικής είχε την ετήσια σύνοδό της για να δει αν θα κρατήσει την μέχρι τώρα πολιτική της. Ο διοικητής της τράπεζας είπε δεν μπορώ να απαντήσω πριν το τέλος του χρόνου, η κατάσταση δεν είναι αυτή που προβλέπαμε. Εκείνες τις μέρες, οι μεγάλες πολυεθνικές αυτοκινήτου μείωσαν την παραγωγή τους κατά 40%. Αυτό επηρέασε τα χρηματιστήρια και επηρεάζει το αν θα πάνε για επενδύσεις. Στις 9 Σεπτέμβρη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα με το ίδιο ερώτημα. Ενώ ελπίζανε ότι ανεβαίνει η απασχόληση αυτή έχει κολλήσει. Έχουν να κινηθούν μέσα σε συνθήκες παρατεταμένης αβεβαιότητας και κρίσης.

Μέσα στον Σεπτέμβρη γίνονται εκλογές στη Γερμανία, το κέντρο που πάντοτε καθόριζε την πολιτική της ΕΕ. Το κόμμα της Μέρκελ πέφτει, αλλά δεν  κερδίζει η Αριστερά. Ψάχνουν τι μορφές συμμαχικών κυβερνήσεων θα μπορέσουν να διαμορφώσουν ώστε να έχει η Γερμανία μια κεντρική κυβέρνηση. Για δεκαετίες η γερμανική χριστιανοδημοκρατία ήταν ο πυλώνας για τους καπιταλιστές σε όλο τον κόσμο και τώρα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να την αντικαταστήσει. Αυτή η εικόνα τρομοκρατεί όλες τις κυβερνήσεις, στη Γαλλία, στην Αγγλία κλπ.

Κρίση Μητσοτάκη

Το “Μητσοτάκη έρχεται η σειρά σου” είναι μια πραγματικότητα. Η κρίση τους δεν είναι μόνο αντικειμενική. Είναι αποτέλεσμα του κινήματος και των αγώνων μιας ολόκληρης περιόδου. Πιο εύκολο να μετρήσουμε τις μέρες που ο κόσμος δεν βγήκε στον δρόμο το 2021 παρά τις μέρες των διαδηλώσεων. Μέσα στις πυρκαγιές φούντωσαν τα συνθήματα να πέσει ο Μητσοτάκης. Στις 9 Αυγούστου πήραμε την πρωτοβουλία και στηρίξαμε μια μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα. Έδωσε τον τόνο για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κυβέρνηση πλέον μαζικά: δεν τους φοβόμαστε, τους φοβίζουμε. Έγιναν συλλαλητήρια και επιτροπές στην Εύβοια. Στη μάχη για το περιβάλλον έχουν πλέον μπει ευρύτερες δυνάμεις όπως τα συνδικάτα της Εύβοιας και μπορούμε να τα κερδίσουμε παντού.

Μέσα στον Αύγουστο έγινε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες στην Υγεία με μαζικό συλλαλητήριο. Μετά από μια βδομάδα έγινε δεύτερη απεργία και κατέβηκε ακόμα περισσότερος κόσμος. Ήταν  η καλύτερη «υποδοχή» στον Πλεύρη. Η Κεραμέως ήρθε ήδη αντιμέτωπη με ένα συλλαλητήριο φοιτητικό που συγκρούστηκε με την αστυνομία και τον “δημοκρατικό” Θεοδωρικάκο. Αυτό τους περιμένει.

Σε όλα τα παραδείγματα της χρονιάς, μάχη τη μάχη, απεργία την απεργία, στις συγκρούσεις με τον σεξισμό, με τις καταστροφές από τις φωτιές κλπ, το κόμμα μας ήταν εκεί, όχι μόνο να συμμετέχει αλλά και για να οργανώνει, να προωθεί τη συνέχεια και να συνδέει τις καθημερινές μάχες με την προοπτική. Το σύστημα τρεκλίζει από διάφορες μεριές και κρίσεις. Μέσα από την πάλη και τη σύγκρουση τα αφεντικά αναγκάζονται να υποχωρούν όταν στριμώχνονται. Είναι σημαντικό, αλλά δεν παλεύουμε μόνο για αυτό, αλλά για να αλλάξουμε το σύστημα.

Το υποκείμενο είναι η εργατική τάξη, όχι στα λόγια αλλά στη πράξη και όλα κρίνονται στο δυνάμωμά της. Τα νοσοκομεία κατάφεραν να ενώσουν όλη την τάξη, παρά τα μπερδέματα που υπάρχουν για το εμβόλιο. Μας ενώνει ότι είμαστε ενάντια στον Πλεύρη, στους φασίστες, στην κυβέρνηση. Αυτό χρειάζεται να το κερδίσουμε παντού.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δημιουργία του ΣΕΚ. Θα το πανηγυρίσουμε με μεγάλες εκδηλώσεις και θα τις αξιοποιήσουμε για να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε: να συνδέουμε τους αγώνες μεταξύ τους, να αναγκάζουμε κυβέρνηση και αφεντικά σε υποχωρήσεις και ταυτόχρονα να κερδίζουμε τον κόσμο στην προοπτική της ανατροπής. 

Έχουμε πολλά συγκεκριμένα βήματα αυτούς τους μήνες: ΔΕΘ, άνοιγμα των σχολείων και των σχολών, μάχη ενάντια στον ρατσισμό, την επέτειο της 7 Οκτώβρη, μάχη για το κλίμα, ξεκινώντας από την πολιορκία των ηγετών της ΕΕ που κάνουν σύσκεψη καλεσμένοι του Μητσοτάκη στις 17 Σεπτέμβρη.

Δίνουμε τις μάχες με όλο και περισσότερο κόσμο, όλο και μεγαλύτερα ανοίγματα και συνεργασίες, όλο και πιο καθαρή προοπτική και όλο και πιο μεγάλο ΣΕΚ. 

Μαρία Στύλλου


Όλο τον Αύγουστο δεν σταματήσαμε ούτε δευτερόλεπτο μέσα και έξω από τα νοσοκομεία. Έγινε μια τεράστια διαδήλωση το κατακαλόκαιρο, στις 9 Αυγούστου. Ανακαλύψαμε ότι μέσα στο νοσοκομείο είχε και πολύ κόσμο από τις πυρόπληκτες περιοχές. Είχε μεγάλη απήχηση αυτό που λέγαμε -ότι για τις καταστροφές φταίει η κυβέρνηση- διότι είναι και εύκολη η σύνδεση της υποστελέχωσης στην Υγεία με την υποστελέχωση στη δασοπυρόσβεση. Όσον αφορά τα νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ έβγαλε κινητοποιήσεις διότι ξεκίνησε πρώτη η Πάτρα με καταλήψεις και τώρα έχουμε καταλήψεις σε μια σειρά νοσοκομεία. Κι αυτό συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να το δέσουμε και με το πόσο κόσμο ανεβάζουμε στη Θεσσαλονίκη.

Αργυρή Ε., Καλλιθέα

Επειδή ακριβώς συνδέουμε τις μάχες μεταξύ τους, το επόμενο διάστημα αυτές θα είναι πολύ αναβαθμισμένες και ποιοτικά. Στις εκδηλώσεις για το Αφγανιστάν έκανε μπαμ πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος την πολιτική συζήτηση, αλλά κι εμείς οι ίδιοι. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και από το κόμμα αλλά και απ' έξω, συμμετείχε πολύς κόσμος από σωματεία. Έτσι πρέπει να οργανώνουμε τα φόρουμ μας κάθε βδομάδα -να εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή όλων και να ξεκαθαρίζουμε βήμα βήμα τα ζητήματα βάζοντας την προοπτική και τα επιχειρήματα. Στις δυο τελευταίες απεργίες των νοσοκομείων το Δρομοκαΐτειο κατέβηκε πιο μαζικά από κάθε άλλη φορά. Αναβαθμίζονται τα καθήκοντά μας στο τι έχουμε να οργανώσουμε με αυτόν τον κόσμο.

Λίλιαν Μ., Δυτικά

Στον Πειραιά είδαμε να κατεβαίνουν μαζικά τα νοσοκομεία ενάντια στις απολύσεις. Νοσοκομεία που δεν είχαν συμμετοχή πριν, όπως το Τζάνειο και το Μεταξά. Έχουμε παρέμβαση και κερδίσαμε στο κόμμα και μια νοσηλεύτρια από το Τζάνειο. Έχουμε τις διαδηλώσεις ενάντια στην Cosco οι οποίες συμβαίνουν εδώ και χρόνια αλλά τελευταία έχουν γίνει πιο έντονες. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μια μαζική συγκέντρωση στα λιπάσματα Δραπετσώνας, διαμαρτυρία για τα καζάνια της Oil One αλλά και για την καύση σκουπιδιών. Και αποκορύφωμα ήταν το Σάββατο η διαδήλωση υποδοχής της Αμάλ με εκατοντάδες αντιρατσιστές. Βρεθήκαμε σε όλες τις μάχες και το κρίσιμο θα είναι να κερδίσουμε τον κόσμο στο αντικαπιταλιστικό κίνημα διότι έχει διαφορετικές αφετηρίες. Η “Ανταρσία στο Λιμάνι” επίσης μας δυναμώνει.

Πέγκυ Γ., Πειραιάς

Ο Μπακογιάννης αποφάσισε να φτιάξει τα περιβόητα κοντέινερ εν μέσω πανδημίας και καύσωνα. Πίστευε ότι δε θα υπάρξει αντίδραση λόγω καλοκαιριού, αντίθετα όμως δημιουργήθηκε μια οργανωμένη αντίσταση από τα κάτω. Στην Κυψέλη με τη ντουντούκα κάθε πρωί φωνάζαμε τον κόσμο να κατέβει να στηρίξει την πρωτοβουλία για να σταματήσουμε τα κοντέινερ. Έγιναν συνελεύσεις και είδαμε ότι ο κόσμος είναι ριζοσπαστικοποιημένος. Καλέσαμε τον κόσμο να συζητήσει μαζί μας και τις υπόλοιπες μάχες και προτείναμε να οργανωθούν στο κόμμα. Η Εργατική Αλληλεγγύη έπαιξε ρόλο γιατί συνδέει όλες τις μάχες, το περιβάλλον με τους ελεύθερους χώρους, την εκπαίδευση κλπ.

Βίκυ Β., Κυψέλη

Το Έλενα είναι το νοσοκομείο των γυναικών της εργατικής τάξης, των φτωχών, των μεταναστριών, των τρανς. Υπάρχει ενδοκρινολογικό φυλομετάβασης -βλέπουμε ακόμα και το χτυπημένο ΕΣΥ πόσο πολύτιμο είναι. Ο Πλεύρης θέλει να το κλείσει για να θησαυρίζουν τα ιδιωτικά μαιευτήρια. Οι απολύσεις με πρόσχημα τον εμβολιασμό είναι τέτοιου τύπου χτύπημα. Επικρατεί μέσα εκρηκτική κατάσταση. Πήρα την πρωτοβουλία για επιτροπή αγώνα και στην πρώτη απεργία κατεβήκαμε τουλάχιστον 30 άτομα. Την επόμενη εβδομάδα ξανακατέβηκε μαζικά ο κόσμος. Από την Αριστερά υπάρχει ελιτίστικη αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων παρότι συμφωνεί να μην γίνουν απολύσεις. Δεν θα οργανώνονταν αυτές οι απεργίες χωρίς τη δική μας παρέμβαση. Εργαζόμενες του νοσοκομείου αποφάσισαν να μην κατέβουν στο κυριακάτικο συλλαλητήριο, επειδή ακριβώς υπήρχε η απεργία στα νοσοκομεία και οργάνωσαν αυτή. Ο κόσμος συζητάει την εναλλακτική και μπορούμε να τον κερδίσουμε με τον τρόπο που παρεμβαίνουμε χωρίς σεχταρισμούς.

Κώστας Κ., Γκύζη

Το τι τονίζεις στη συζήτηση για τα εμβόλια δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε τσάμπα. Παίζει ρόλο κάθε βδομάδα και εξηγούμε ότι είμαστε ενάντια στις απολύσεις αλλά μαζί με αυτό συζητάμε για το εμβόλιο. Μπορεί να μην τους κερδίσεις από την πρώτη στιγμή, αλλά όταν θα επιστρέψουν νικηφόρα από αυτή τη μάχη έχει ανοίξει αυτός ο δίαυλος. Είναι δύσκολη δουλειά γιατί η κυβέρνηση το έχει πολώσει και τα σωματεία που ελέγχει η Αριστερά δεν το ανοίγουν. Χρειαζόμαστε δυνατούς και έτοιμους πυρήνες εφοδιασμένους με επιχειρήματα. Προτείνουμε πλέον  την κάρτα μέλους και στις εξορμήσεις. Στις εκδηλώσεις έχουμε ομάδα που κοιτάει τι κόσμος έρχεται και τι συζήτηση θα γίνει και εξασφαλίζουμε ότι στρατολογούμε. Το ίδιο χρειάζεται και στους εργατικούς χώρους.

Γιάννης Σ., Χαμοστέρνα

Η οργή έχει συσσωρευτεί. Στις 26 Αυγούστου είχαμε στη Θεσσαλονίκη μια μεγάλη συγκέντρωση με χαρακτηριστική τη συμμετοχή νοσοκομείων που βρίσκονται έξω από την πόλη. Πήραμε το πανό του Ιπποκρατείου και μετατρέψαμε τη συγκέντρωση σε διαδήλωση. Τα συνθήματα ήταν ενάντια στον Πλεύρη, τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Συνάδελφοι που είναι σε αναστολή αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στο κίνημα και ξέρουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιεμβολιαστές. Έχουν τους φόβους τους για τα εμβόλια. Είμαστε ταυτόχρονα υπέρ του εμβολιασμού αλλά και δίνουμε μαζί τους τη μάχη διότι δεν θα γίνουν καλύτερα τα νοσοκομεία αλλά χειρότερα με τις αναστολές. Απευθυνόμαστε και στις δυο μεριές και δεν αφήνουμε να πάρουν κεφάλι οι φασίστες ενώ έγιναν τεράστιες προσπάθειες. Το έχουμε σπάσει.

Γιάννης Κ., Χαριλάου 

Τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από τα κοντέινερ για τα νήπια και την ΕΒΕ μέχρι την αστυνομοκρατία, τις διαγραφές φοιτητών, την επιτήρηση καθηγητών από τους διευθυντές κλπ. Ως πρωτοετής δεν έχω ζήσει καθόλου τη σχολή μου, αντιθέτως όμως έχω προλάβει να ζήσω το φοιτητικό κίνημα. Η κυβέρνηση προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει και δεν κατάφερε τίποτα. Κρατήσαμε ζωντανές τις σχολές και αποτρέπαμε την εφαρμογή νόμων όπως την πανεπιστημιακή αστυνομία. Στείλαμε σπίτι του τον Χρυσοχοΐδη και το ίδιο θα κάνουμε με τον Θεοδωρικάκο. Μεγαλώνουμε τη δυναμική του ΣΕΚ στο ΠΑΔΑ. Αυτή τη βδομάδα με πανό και εξόρμηση για τη ΔΕΘ και σκοπεύουμε να οργανώσουμε εκδήλωση για την Παιδεία.

Γιάννης Μπ., Ελληνικό

Στη Βαρυμπόμπη έχει ανοίξει η προσπάθεια “ανάπλασης” της περιοχής με κέντρο τα ανάκτορα. Παρόμοια ετοιμάζουν και για την Εύβοια. Μιλάμε για το σύστημα και ταυτόχρονα πρέπει να δούμε την αυτονομία αυτού του μετώπου. Η διαδήλωση της 9/8 έγινε γιατί μας έσπρωξε ο κόσμος να την οργανώσουμε. Ήταν διάχυτη η αγανάκτηση και το ότι πρέπει να απαντήσουμε. Αν πηγαίναμε για μια συμβολική κίνηση μετά τις διακοπές θα ήταν λάθος. Ακόμη και όταν βρισκόμασταν στο Σύνταγμα οι άλλες οργανώσεις δεν πίστευαν ότι θα καταφέρει να γίνει διαδήλωση. Αλλά ο κόσμος ήρθε κατά χιλιάδες. Δεν πρέπει λοιπόν να κλωτσάμε ευκαιρίες περιμένοντας καλύτερες οργανωτικές συνθήκες.

Γιώργος Ρ., Ηράκλειο Αττικής

Στην Εύβοια ζήσαμε την εγκατάλειψη και τον κυνισμό της κυβέρνησης. Από την άλλη, είδαμε ότι αυτός που πρέπει να αναλάβει τη σωτηρία είναι ο απλός κόσμος, οι εργάτες, οι αγρότες που υφίστανται την καταστροφή. Το σβήσιμο της φωτιάς στην Εύβοια ήταν μια πολιτική πράξη που επέβαλε ο κόσμος συγκρουόμενος με την τακτική των εκκενώσεων και ανάγκασε τους μηχανισμούς να την αλλάξουν. Την επόμενη συγκροτήσανε ομάδα με δέκα άτομα αρχικά και η δεύτερη συνέλευση έγινε μαζική. Αυτό που έλεγαν είναι ότι χρειαζόμαστε κάποιον να μας οργανώσει. Ο κόσμος χρειάζεται το κόμμα. Οι Εύβοιες υπάρχουν παντού και πρέπει να τις βρούμε.

Σεραφείμ Ρ., Χανιά

Το σχέδιό τους στην εκπαίδευση είναι να μας τινάξουν στον αέρα. Με τα τεράστια κενά στο σύστημα φέρνουν και το 50+1, φανταστείτε πόσοι θα αρρωστήσουν. Και ταυτόχρονα οι αναπληρωτές θα αναπληρώνουν και όσους νοσούν, δηλαδή μιλάμε για μια τεράστια υποβάθμιση. Κάνουμε την προσπάθεια να οργανώσουμε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο άνοιγμα των σχολείων. Για να γίνει αυτό χρειάζεται οργάνωση, παρέμβαση το πρωί στις πύλες, κουβέντα και με τους γονείς. Θέλουμε να ενώσουμε όλα τα κομμάτια της εκπαιδευτικής κοινότητας γύρω από αυτό, γονείς, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, καθώς και όλα τα κομμάτια της Αριστεράς. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ένα αντίστοιχο “Συντονιστικό των Σχολείων”.

Εύα Η., Γκύζη

Με όλη αυτή τη διαδικασία στο Αφγανιστάν ξεκίνησε και εντάθηκε όλη η συζήτηση της ισλαμοφοβίας. Αυτό που λένε είναι ότι τώρα οι γυναίκες δε θα έχουν καμία προστασία. Πρέπει να δούμε ποια πρέπει να είναι η στάση της Αριστεράς. Υπάρχουν φεμινιστικές οργανώσεις, ακόμη και ριζοσπαστικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που υιοθετούν την άποψη ότι είναι απαράδεκτο που έφυγαν οι ΗΠΑ. Έχουμε δει στη Γαλλία που η Αριστερά συμφώνησε ενάντια στη μαντήλα κι αυτό τους γύρισε μπούμερανγκ. Αντίθετα στην Ελλάδα έχει αντιστραφεί αυτό το κλίμα. Το μόνο εχέγγυο είναι να πούμε ότι αυτές τις γυναίκες και αυτούς τους άντρες τους θέλουμε εδώ να παλέψουμε μαζί όπως και να είναι ντυμένοι. Έτσι μπορούμε να απαντήσουμε στις επιθέσεις και στις ψευδοπροσδοκίες κάποιων που υπόσχονται να τους “σώσουν”.

Μαρίζα Ψ., Νέα Σμύρνη

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Αφγανιστάν και το είδαμε στις εκδηλώσεις αλλά και στη σχολή. Όμως για τη γενιά που βρίσκεται τώρα στις σχολές δεν υπάρχει η ανάμνηση του πολέμου στο Αφγανιστάν και του αντιπολεμικού κινήματος. Τώρα που άνοιξε ξανά η συζήτηση άρχισε ένα τελείως καινούριο κεφάλαιο. Άρα χρειάζεται και οι δικοί μας σύντροφοι να ετοιμαστούν γι' αυτό. Μέσα στις σχολές δεν ανοίγει από την Αριστερά. Και εφόσον εξελίσσεται η μάχη ενάντια στην ισλαμοφοβία, τον ρατσισμό και τον σεξισμό, ανοίγουν πάρα πολλά ερωτήματα. Οι εκδηλώσεις που κάναμε στις γειτονιές ήταν πολύτιμες και πρέπει να γίνουν και στις σχολές. Δεν είμαστε στις σχολές μόνο για τα φοιτητικά, είμαστε για να μιλήσουμε και για το σύστημα συνολικά.

Μαρία Κ., Περιστέρι

Ο “φεμινισμός από τα πάνω” στη Γαλλία συντάχθηκε με την τακτική της απαγόρευσης στα κορίτσια που θέλανε να πάνε σχολείο με τις μαντήλες. Στο σήμερα εδώ συνάντησαν τον πρέσβη της δοσίλογης κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Η άλλη τακτική είναι η εμπιστοσύνη στο εργατικό κίνημα κι εκεί κι εδώ. Το πιο σημαντικό είναι τι κάνουμε εδώ με τις προσφύγισσες. Δείχνει και στις γυναίκες στο Αφγανιστάν ή όπου αλλού τον εργατικό πολιτισμό της Δύσης. Σύνορα ανοιχτά όχι με μισές κουβέντες και διευθέτηση της ΕΕ για το “πόσους θα πάρουμε” και καλύτερες συνθήκες για όσες και όσους έρχονται. Και πάνω από όλα τι μάχες δίνουμε εδώ και για το γυναικείο και το εργατικό. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κοιτάνε το τι γίνεται στη Δύση. Αν κάποιοι έχουν στραφεί στους Ταλιμπάν είναι γιατί βλέπουν το βρώμικο πρόσωπο της Δύσης. Πρέπει να φανεί η δική μας Δύση. Μπορούν να πάρουν αυτό το μήνυμα και έχουμε εμπιστοσύνη ότι μπορούν να το κάνουν πράξη εκεί.

Σταυρούλα Π., Κυψέλη