Τεράστια καταστροφή αφήνει πίσω του φεύγοντας από τις ΗΠΑ ο τυφώνας Άιντα. Πάνω από 75 μέχρι στιγμής είναι οι καταγεγραμμένοι νεκροί στη Λουϊζιάνα, την Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι. Χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλού από τους ισχυρούς ανέμους και αλλού από τις πλημμύρες ενώ σοβαρό πλήγμα έχουν δεχθεί βασικές υποδομές.
Στην Λουϊζιάνα που χτυπήθηκε πρώτη, μια βδομάδα μετά το πέρασμα του τυφώνα, 600.000 κατοικίες εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια παρέμεναν χωρίς ρεύμα και στη Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσι και την Πενσιλβάνια. Στη Νέα Υόρκη έχει παραλύσει ακόμη και το μετρό με πολλούς σταθμούς και σήραγγες να έχουν πλημμυρίσει και τα σωστικά συνεργεία να απεγκλωβίζουν κόσμο και εργαζόμενους.
Οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 150 μίλια την ώρα στη Λουϊζιάνα με την καταιγίδα Άιντα να αναβαθμίζεται σε τυφώνα κατηγορίας 4 μέσα σε μόλις 6 ώρες – κάτι εξαιρετικά σπάνιο μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η διαδικασία της «ραγδαίας αύξησης της έντασης» του φαινομένου εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα γίνει πιο συχνή και πιο καταστροφική.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έσπευσε να χαρακτηρίσει τον τυφώνα Άιντα «μεγάλη καταστροφή», αλλά στην πράξη το μόνο που έκανε ήταν να στείλει αστυνομία και εθνοφρουρά για να αποτρέψουν τάχα το «πλιάτσικο». Στην πραγματικότητα ήθελαν να κρατήσουν σε τάξη τους χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους που, αφού έχασαν ό,τι κατείχαν, ανησυχούν ότι θα μείνουν αβοήθητοι, όπως οι πληγέντες της μεγάλης καταστροφής του τυφώνα Κατρίνα το 2005.
Όπως και τότε, αυτοί που χτυπήθηκαν περισσότερο από την καταστροφή είναι οι φτωχοί, οι εργάτες, οι μετανάστες, οι άνεργοι. Ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνα δήλωσε ότι αρκετοί από τους νεκρούς έχασαν τη ζωή τους λόγω της εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα από τις γεννήτριες που χρησιμοποίησαν προκειμένου να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν πνιγμένοι στα υπόγεια των σπιτιών όπου διέμεναν. Μόνο στη Νέα Υόρκη υπάρχουν περίπου 160.000 κατοικίες -οι περισσότερες από αυτές σε υπόγεια- που από αποθήκες και βοηθητικοί χώροι έχουν μετατραπεί τις τελευταίες δεκαετίες παράνομα σε κατοικίες.
Στο φινάλε της σχεδόν ομόηχης με τον τυφώνα όπερας του Βέρντι, η Αΐντα και ο Ρανταμές θάβονται ζωντανοί σε μια υπόγεια κρύπτη, με το μαρτυρικό τους τελευταίο σφιχταγκάλιασμα να συμβολίζει τη νίκη της αγάπης απέναντι στον θάνατο. Στην περίπτωσή του τυφώνα, το σφιχταγκάλιασμα πολυεθνικών του πετρελαίου και κυβερνήσεων της ελεύθερης αγοράς - την αμετανόητη προσήλωση να συνεχίσουν μέχρι τέλους το καταστροφικό τους τανγκό.