Εργατικό κίνημα
Θεσσαλονίκη, 10-11 Σεπτέμβρη: Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα

10/9, Το “Καραβάνι της Υγείας” στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Επιμέλεια - ρεπορτάζ: Στέλιος Μιχαηλίδης, Λένα Βερδέ, Γιώργος Πίττας

Τα Νοσοκομεία μπροστά!

Με την μεγάλη απεργιακή διαδήλωση των υγειονομικών από δεκάδες νοσοκομεία όλης της χώρας άνοιξε την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη το αγωνιστικό διήμερο στη Θεσσαλονίκη. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες όλων των ειδικοτήτων και σχέσεων εργασίας, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μαζί, έκφρασαν την οργή τους για τη δολοφονική διαχείριση της πανδημίας και τις νέες επιθέσεις της κυβέρνησης στο ΕΣΥ. 

Το φετινό «Καραβάνι της Υγείας», όπως έχουν ονομαστεί οι κινητοποιήσεις που τα τελευταία χρόνια γίνονται την παραμονή των συλλαλητηρίων στη ΔΕΘ, ήταν το μαζικότερο από το 2016 όταν και ξεκίνησαν. Στο κέντρο ήταν η αντίσταση στις χιλιάδες απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αλλά και η διεκδίκηση όλων των αιτημάτων του υγειονομικού κινήματος, τις μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, την ένταξη στα ΒΑΕ, την αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων για υποδομές και εξοπλισμό που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Η συγκέντρωση έγινε νωρίς το πρωί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Από τα πρώτα πανό που άνοιξαν ήταν των Συλλόγων Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα και το ΓΝΑ Γεννηματάς, της Επιτροπής Αγώνα του Έλενα Βενιζέλου και του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Εκεί διαδήλωσαν οι απεργοί από ακόμα 11 νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας της Αθήνας (Αττικό, Ασκληπιείο Βούλας, Λαϊκό, ΚΥ Ελευσίνας, Ερυθρός, Παμμακάριστος, Τζάνειο, Ευαγγελισμός, Αγία Όλγα, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΚΥ Περιστερίου) που ταξίδεψαν για τη διαδήλωση με το λεωφορείο του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Στη συνέχεια άνοιξε το πανό του Σωματείου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και πολλών ακόμα Νοσοκομείων: Παπαγεωργίου, Κιλκίς, Γουμένισσας, Σερρών, Λάρισας, Άρτας. Ένα μεγάλο «Ντροπή» έγραφε το πανό του Σωματείου του ΕΚΑΒ.

Με σφυρίχτρες, αυτοσχέδια πλακάτ και μαύρα μπαλόνια στα χέρια, οι διαδηλωτές/τριες ξεκίνησαν μια πορεία πολλών χιλιομέτρων ως το κέντρο της πόλης. Στη διαδρομή, μέσα σε πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα, ενώθηκε μαζί τους το Σωματείο Εργαζόμενων στο Θεαγένειο. Το ίδιο επαναλήφθηκε λίγο μετά και με το Σωματείο του ΑΧΕΠΑ, που στο ένα από τα τρία πανό του είχε ένα τεράστιο «Μητσοτάκη παραιτήσου». Σε όλη τη διάρκεια, μαζικά οι περαστικοί έκφραζαν τη συμπαράστασή τους στους υγειονομικούς με επευφημίες και υψωμένες γροθιές. 

«Πλεύρη-Μητσοτάκη ακούστε το καλά, όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν στη δουλειά», «Μητσοτάκη κάθαρμα» και «Λιτότητα απολύσεις τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν και κορυφώθηκαν έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου κατέληξε η πορεία. Όλοι όσοι μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη έδειξαν τη διάθεση και την αποφασιστικότητα που κυριαρχεί στον κλάδο για κλιμάκωση του αγώνα. Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε τόσο στη συνέλευση του Συντονιστικού Νοσοκομείων αμέσως μετά, όσο και στις νέες απεργιακές αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ το ίδιο απόγευμα (βλέπε σελίδες 4-5). Αλλά και στη δυναμική παρουσία των υγειονομικών στην πανεργατική πολιορκία του Μητσοτάκη την επόμενη μέρα.


«Θα του φάμε το λαρύγγι», λέει μεταφορικά ο σύζυγός μου για το Μητσοτάκη. Γι' αυτό είμαστε εδώ, για να δείξουμε τη δύναμή μας. 

Όλος ο λαός, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, χρειάζεται να είμαστε μαζί. Δεν παλεύουμε ο ένας ενάντια στον άλλο, αλλά μαζί για να τους γκρεμίσουμε. Για να είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίσοι. Να έχουμε τη ζωή μας όπως τη θέλουμε και μας αξίζει. Με αγάπη, ειρήνη, σύμπτυξη των λαών. Για να ταξιδεύουμε από χώρα σε χώρα, να γνωριζόμαστε μεταξύ μας, να ερχόμαστε σε επαφή με άλλες κουλτούρες. Τις ανάγκες που έχω εγώ για να μεγαλώσω τα παιδιά μου, τις έχουν όλες οι γυναίκες και οι άνθρωποι του πλανήτη. Αυτό πιστεύω κι έτσι σας το λέω. Κι αυτοί πρέπει να φύγουν, γιατί μας ροκανίζουν την ψυχή.

Ζαχαρένια Πατρικίου, νοσηλεύτρια, ΚΥ Περιστερίου

Έχουμε μια κυβέρνηση και μια άρχουσα τάξη που πρώτη φορά μετά τη χούντα πετάει τόσες χιλιάδες εργαζόμενους εκτός ΕΣΥ. 

Όλοι αυτοί ήταν τόσο καιρό στον αγώνα ενάντια στην πανδημία και τώρα ξαφνικά έγιναν υγειονομική βόμβα. Είναι καθαρά τιμωρητικό. Ο σκοπός τους είναι η υποταγή του κόσμου και η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, την είχαν εξαγγείλει, δεν το κρύβουν. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί από όλους μας. Κάποια πράγματα μας ακουμπάνε όλους, ο μισθός είναι δικαίωμα όλων. Έχω τέσσερα παιδιά, έχω βιώσει την ανεργία και ξέρω. Δεν είμαι αισιόδοξος, ποτέ δεν κερδίζουμε εύκολα. Όμως οι αγώνες κερδίζονται όταν όλοι επαναστατούν.

Διαμάντης Καραγιώργος, οδηγός, ΨΝΘ

Είμαστε εδώ για τους συναδέλφους μας που έχουν μπει σε διαθεσιμότητα με συνέπεια την απόλυση, για τις προσλήψεις που είναι αναγκαίες, για τα ΒΑΕ. 

Αυτά είναι τα βασικά αιτήματα. Στο Ιπποκράτειο είναι γύρω στα 120 άτομα, κυρίως διοικητικό προσωπικό, σε αναστολή κι ήδη έχει βγει προκήρυξη για εργολάβους και τρίμηνες συμβάσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να παραμείνει το προσωπικό και να γίνουν οι προσλήψεις που πρέπει. Υπάρχει συρρίκνωση εδώ και καιρό σε όλα, γιατί η ΝΔ θέλει να περάσει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Εμείς στα νοσοκομεία το βλέπουμε ότι ο κόσμος καταφεύγει στα ιδιωτικά διαγνωστικά και κλινικές. Αυτή είναι η πολιτική του Μητοστάκη. Σήμερα έχει πολύ κόσμο, όλος ο λαός είναι αγανακτισμένος, όχι μόνο οι επαγγελματίες υγείας. Και αυτό σημαίνει ότι θα γίνει συσπείρωση και με άλλους κλάδους.

Αναστασία Σαχινίδου, νοσηλεύτρια καρδιολογικής κλινικής, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Είμαστε εδώ για να πούμε όχι στις αναστολές και να απαιτήσουμε προσλήψεις προσωπικού. 

Γιατί και πριν τις αναστολές υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία και τώρα ακόμα περισσότερο. Πώς αλήθεια θα διασπείρει τον κορονοϊό στους ασθενείς ένας ανεμβολίαστος που δουλεύει σε κλινική κόβιντ; Αφού εκεί οι ασθενείς έχουν ήδη κόβιντ. Ή σε άλλα πόστα, πχ η τηλεφωνήτρια ή ένας τεχνικός που δεν έχει επαφή με ασθενείς. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους νοιάζει η υγεία, αν τους ένοιαζε θα έφερναν κόσμο στα νοσοκομεία. Εμείς οι τραυματιοφορείς έχουμε πολλά προβλήματα, κυρίως ορθοπεδικά, μυοσκελετικά κλπ γιατί είμαστε λίγοι και τρέχουμε όλη μέρα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα.

Παναγιώτης, τραυματιοφορέας, Τζάνειο

Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού και κατά της υποχρεωτικότητας. Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε για τα δίκαια αιτήματά μας, δηλαδή μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ. 

Στο νοσοκομείο Σερρών γύρω στα 150 άτομα είναι συμβασιούχοι, πρώην εργολαβικοί, ΟΑΕΔ, επικουρικό προσωπικό. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν μόνιμοι. Έβαλαν πλάτη στην πανδημία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους εμπαίζει. Το νοσοκομείο μας, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπήθηκε σφοδρά. Δέχτηκε πολύ μεγάλη πίεση κι όλοι οι συνάδελφοι ήταν παρόντες. Αυτή τη στιγμή γύρω στα 130 άτομα είναι σε αναστολή και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Θα συνεχίσουμε με κινητοποιήσεις, απεργίες, στάσεις εργασίας και όσο περνάει ο καιρός ακόμα πιο δυνατά και πιο μαζικά. Τώρα μονιμοποίηση όλων, έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία.

Κωνσταντίνος Πετρίδης, εργαζόμενος φύλαξης, νοσοκομείο Σερρών

Είναι ιδιαίτερη μέρα για την εργατική τάξη η σημερινή καθώς με αφορμή τη ΔΕΘ, εκφράζουμε με μαζικό κι ορμητικό τρόπο την αντίθεσή μας στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του Χατζηδάκη. 

Ο Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει ένα ξέχειλο ποτάμι οργής κι αγανάκτησης. Είναι η αρχή για την πτώση αυτής της κυβέρνησης και η αρχή του ξεδιπλώματος νέων αγώνων. Αργά ή γρήγορα η εργατική τάξη με αυτούς τους αγώνες θα θέσει νέα πολιτικά δεδομένα. Οι επιθέσεις της κυβέρνησης έχουν να κάνουν με την κρίση της άρχουσας τάξης. Σαν τις βδέλες προσπαθούν να ρουφήξουν το αίμα των εργαζομένων για να επιβιώσουν οι ίδιοι. Τόσο σε επίπεδο εργασιακό όσο και στο ζήτημα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, ο αγώνας είναι θέμα ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη. 

Πέτρος Πομόνης, εργαζόμενος ΕΡΤ3

Οι επιθέσεις της Κεραμέως μας έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και γι’ αυτό ήρθαμε να διαδηλώσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους ενάντια στην κυβέρνηση. 

Με το νέο νόμο της Κεραμέως προωθούνται τα ιδιωτικά κολλέγια. Πετάχτηκαν πολλά παιδιά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είχαμε πολλούς συμμαθητές/

τριες που κοπήκαν λόγω της ΕΒΕ. Αλλά όταν αγωνιζόμαστε πετυχαίνουμε και νίκες όπως το πάγωμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πιστεύω ότι πρέπει να κατέβουμε όλοι στους δρόμους και να συνεχίσουμε συλλογικά τον αγώνα.

Θέμις, φοιτήτρια Πάτρα

Θέλουμε να μονιμοποιηθούμε ως καθαρίστριες. Να μην μπαίνουν οι εργολάβοι και να εκμεταλλεύονται τη δουλειά μας. 

Συνολικά δουλεύουμε 30 άτομα στη ΣΤΑΣΥ, με σύμβαση που έχει λήξει και δουλεύουμε με προσωρινή διαταγή. Είμαστε εδώ με το ΣΕΛΜΑ και διαδηλώνουμε για τη δουλειά μας.

Άννα, καθαρίστρια στο Μετρό

Ο Μητσοτάκης εκτελεί τα μεγάλα σχέδια των βιομηχάνων. Προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά αυτό δεν συγκρίνεται καν με το μεγάλο έγκλημα που συντελείται ταυτόχρονα. 

Η περιβαλλοντική καταστροφή που επιχειρείται μέσω των ΑΠΕ είναι τεράστια. Στην περιοχή μας παραμένουν δεκάδες ανοιχτά ορυχεία παρότι σταμάτησε η εξόρυξη, που καθημερινά αυτοαναφλέγονται και παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα που είναι πολύ επικίνδυνο. Παραμένουν ανοιχτοί τάφροι 300 μέτρων βάθους και χιλιομέτρων πλάτους που δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ. Και η κυβέρνηση έκανε νόμο που σταματά τη ΔΕΗ από το να έχει την ευθύνη σύμφωνα με τους περιβαλλοντολογικούς κανόνες. Υποτίθεται θα φτιάξει μια εταιρεία που στο βαθύ μέλλον θα κλείσει αυτά τα ορυχεία. Από την άλλη μεριά δε λέει να αφήσει ούτε βουνό ούτε λιβάδι χωρίς ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουν βιομηχανίες καύσης σκουπιδιών. Μιλάμε για περιβαλλοντολογική κόλαση. Όλα αυτά θα τα πληρώσουμε εμείς. Ο λαός θα είναι αυτός που έχει το μεγάλος κόστος, όχι μόνο γιατί καταστρέφεται ο κόσμος που ζει, αλλά και γιατί θα το πληρώσει από την τσέπη του. Το ρεύμα θα ακριβύνει, το περιβάλλον καταστρέφεται και απολύονται χιλιάδες εργάτες. 

Σπύρος Κωνσταντινίδης, εργάτης στη ΔΕΗ

Είμαστε σε αναστολή εργασίας. Υπάρχουν οικογένειες σαν τη δική μας που είναι και οι δύο σύζυγοι σε αναστολή. 

Μας λέγανε ήρωες και μας χειροκροτούσαν και τώρα μας αφήνουν χωρίς δουλειά. Δεν είμαστε κατά του εμβολίου, ούτε αντιεμβολιαστές. Είμαστε κατά της υποχρεωτικότητας. Στοχοποιούμαστε ως ένα σκαλοπάτι για να προχωρήσει παρακάτω τις επιθέσεις. Επόμενο βήμα είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. 

Δημήτρης, εργαζόμενος ΕΚΑΒ

Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει. Είμαστε παράνομα απολυμένοι. 133 οικογένειες στο δρόμο με την ανοχή της κυβέρνησης. 

Παρότι ο Χατζηδάκης υποσχέθηκε ότι θα έκανε κάτι για το θέμα μας, δεν έκανε τίποτα. Έκανε πλάτες στο Λαυρεντιάδη. Έχουμε κατέβει μαζικά σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Βρήκαμε και τον Χατζηδάκη. Την ώρα που 133 οικογένειες πετιούνται στην ανεργία, αυτός έπινε αμέριμνος τον καφέ του. Ε, πήγαμε κι εμείς να μιλήσουμε μαζί του. Μας είπε ότι θα μας βάλει σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημά μας. Όλη η κυβέρνηση για τον Λαυρεντιάδη δουλεύει. 

Νίκος, εργάτης ΒΦΛ Καβάλας 


11/9, Οι εργαζόμενοι των Βιομηχανικών Λιπασμάτων Καβάλας στη διαδήλωση στη ΔΕΘ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ένα είναι το σύνθημα που όλους μας ενώνει…

Το σύνθημα «Κάτω η Νέα Δημοκρατία» κυριάρχησε στη μαζική και οργισμένη πανεργατική διαδήλωση με την οποία κορυφώθηκε το διήμερο αντίστασης το Σάββατο 11/9 στη ΔΕΘ. Την ώρα που ο Μητσοτάκης ανακοίνωνε το νέο πακέτο παροχής… data από το βήμα του Βελίδειου, χιλιάδες εργαζόμενοι/ες και φοιτητές/τριες γέμιζαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. 

Δυναμική παρουσία είχαν τα μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού Νοσοκομείων που ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση στην Εγνατίας και Αγ.Σοφίας. Εκεί ενώθηκαν με την πορεία των φοιτητικών συλλόγων που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο Πολυτεχνείο και βάδισαν προς τη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων στο Άγαλμα Βενιζέλου. Ανάμεσα στα σωματεία και τις κινήσεις που διαδήλωσαν με το Συντονισμό, ήταν σωματεία νοσοκομείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων που για δεύτερη μέρα έδωσαν μαζικό παρών ενάντια στις απολύσεις του Πλεύρη. Μαζί τους βάδισαν εργαζόμενοι/ες από δεκάδες εργατικούς χώρους. Οργανωμένη παρουσία είχαν αγωνιστές κι αγωνίστριες από το Υπουργείο Οικονομικών, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η ΚΕΕΡΦΑ, οι φοιτητές/τριες του ΣΕΚ στις Σχολές κ.α. Στην προσυγκέντρωση Εγνατίας κι Αγ. Σοφίας συμμετείχαν επίσης η Επιτροπή Διανομέων και οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς.

Το μπλοκ που ξεκίνησε από την προσυγκέντρωση του Συντονισμού μεγάλωσε κι άλλο όταν ενώθηκε με τα εργατικά συνδικάτα λίγες δεκάδες μέτρα παρακάτω. Ανάμεσα στα σωματεία που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που κάλεσαν ΑΔΕΔΥ κι ΕΔΟΘ, ήταν οι εργάτες των Βιομηχανικών Λιπασμάτων από την Καβάλα – που νωρίτερα «τα έψαλλαν» στον Χατζηδάκη, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας έπινε αμέριμνος τον καφέ του κοντά στη συγκέντρωση. 

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία προσφύγων από το Αφγανιστάν φωνάζοντας συνθήματα στη γλώσσα τους και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «stop killing Afghanistan».

Στο συλλαλητήριο των συνδικάτων συμμετείχαν μεταξύ άλλων το ΣΕΛΜΑ, το σωματείο του ΟΑΣΘ, η ΕΝΙΘ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, σωματεία νοσοκομειακών, η ΔΟΕ, η ΠΟΕ-ΥΕΘΑ, το σωματείο των καθηγητών χορού, η ΕΜΔΥΔΑΣ, εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ του ΙΚΑ κ.α.  

Οι εργάτες των ΒΦΛ μπήκαν στην κεφαλή της πορείας δίνοντας παλμό με τα ταμπούρλα και τα καπνογόνα τους. Ακολουθούσαν τα πανό της ΑΔΕΔΥ - ΕΔΟΘ και της ΠΟΕΔΗΝ, πρωτοβάθμια σωματεία υγειονομικών, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια με όλα τα επί μέρους κομμάτια που βάδισαν στις γραμμές του, κι ακολουθούσαν πλήθος σωματείων κι οργανώσεων της αριστεράς.

Στην οδό Τσιμισκή η πορεία των συνδικάτων συνάντησε τους διαδηλωτές που είχαν ξεκινήσει από την Καμάρα και παρά τον αρχικό φραγμό που σχημάτισαν τα ΜΑΤ ανάμεσα στις δύο πορείες, τελικά ένα μαζικό ποτάμι διαδήλωσε μέχρι το Βελίδειο, εκεί που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί και οι διαδηλωτές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.