Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
“Φραγμό στο ρατσιστικό κρεσέντο”

7/9, Ανοιχτή σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7/9 η ανοιχτή σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ για τη διοργάνωση ενός μεγάλου αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 9 Οκτώβρη με κεντρικά συνθήματα “Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά”, “Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες”, “Κλείστε τα στρατόπεδα”, “Ποτέ ξανά φασισμός”.

“Δεν τελειώσαμε με τους φασίστες, η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης τούς στρώνει ξανά το δρόμο ήταν το μήνυμα της Ανοιχτής Σύσκεψης που πήρε την απόφαση για το συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη” αναφέρει Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ. “Είναι ένα συλλαλητήριο ενάντια στην κλιμάκωση της ρατσιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης, με την ψήφιση νέου νόμου παραπέρα καταστρατήγησης του δικαιώματος στο άσυλο, την οχύρωση των συνόρων με την γενίκευση των παράνομων επαναπροωθήσεων, το άνοιγμα νέων στρατοπέδων-φυλακών προσφύγων, την μετατροπή των στρατοπέδων σε τόπους θανάτου και εξαθλίωσης των προσφύγων. Αυτές οι πολιτικές στρώνουν το έδαφος ξανά στους φασίστες όπως έδειξαν και οι αντιδράσεις για την περιοδεία της κούκλας Αμάλ...”.

Τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου δήλωσαν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, η Κοινότητα Μπαγκλαντές, η Κοινότητα Καμερουνέζων στην Ελλάδα, η Κοινότητα Γουινέας, πρόσφυγες από τα στρατόπεδα του Σχιστού, της Μαλακάσας, του Ελαιώνα, της Ριτσώνας, της Κορίνθου, Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, το Δίκτυο Αφρικανικών οργανώσεων, η Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου και Αιγάλεω, συντονιστές εκπαίδευσης στα καμπ, οι Παιδαγωγοί της Αλληλεγγύης, φοιτητικοί σύλλογοι από την Αθήνα, η Κίνηση καλλιτεχνών με αναπηρία “Μηδενική Ανοχή”, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η Πρωτοβουλία φοιτητών ΤΕΑΠΗ, μαθητές από σχολεία της Αθήνας, αγωνιστές του ΣΦΕΑ, ομάδα δημοσιογράφων με επικεφαλής την Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ καθώς και δημοτικές κινήσεις και τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ από 15 γειτονιές της Αθήνας

“Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, τις κινήσεις γυναικών και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών να οργανώσουμε μαζί το συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη στην Ομόνοια 3μμ, με αποφάσεις και ψηφίσματα, με εκδηλώσεις στις γειτονιές, σε πανεπιστήμια και εργασιακούς χώρους, με πούλμαν από τα στρατόπεδα για την μαζική συμμετοχή προσφύγων, με μαζικά μπλοκ με πανό στη κινητοποίηση, με οικονομική στήριξη αυτής της προσπάθειας” αναφέρει το Δελτίο Τύπου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι κινήσεων, ο ΣΥΠΡΟΜΕ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, η ΚΕΔΔΑ, το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.

“Οι φασίστες βρίσκουν πάντα ευκαιρία να χτυπάνε τους μετανάστες όπως έκαναν με τους 11 μετανάστες στο Λασίθι” είπε, παίρνοντας τον λόγο μετά την εισήγηση του συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρου Κωνσταντίνου, ο Τζαβέντ Ασλάμ. “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους ανοίγει την πόρτα με τα κλειστά στρατόπεδα και τις μαζικές απελάσεις. Δεν ξεχνάμε το 2010 και το 2011 όταν υπήρχαν καθημερινές επιθέσεις και δεν θα τους αφήσουμε να μας ξαναγυρίσουν εκεί. Χρειάζεται το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα να τους δώσει μια δυνατή απάντηση. Γι' αυτό λέμε ότι η διαδήλωση πρέπει να γίνει το Σάββατο 9 Οκτώβρη, για να μπορούμε όλοι οι μετανάστες εργάτες και οι πρόσφυγες από τα στρατόπεδα να είμαστε εκεί. Για να τους κλείσουμε την πόρτα”.

“Με το λοκντάουν αφήσαν έναν στους τρεις μας χωρίς άδειες παραμονής. Μας λένε να κλείσουμε ηλεκτρονικά ραντεβού αλλά στην πράξη αυτό είναι αδύνατο” είπε ο Ντακούα από την κοινότητα του Μπανγκλαντές. “Πολλοί από αυτούς που έμειναν χωρίς χαρτιά ζούνε στην Ελλάδα εδώ και δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Ενηλικιώνονται τα παιδιά μας και δεν έχουν χαρτιά. Και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να πάμε στις γειτονιές που έχει πολύ κόσμο από το Μπανγκλαντές για να είμαστε όλοι στο δρόμο”.

Κυβέρνηση ρατσισμού

Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Αγίου Σάββα είπε πως “ο Σύλλογός μας δεσμεύεται πως θα συμμετάσχει και στη διαδήλωση στις 9 Οκτώβρη όπως κάναμε και πέρυσι στις 7 Οκτώβρη έξω από το Εφετείο”. Με τη σειρά του ο Νίκος Κοτρώτσος, δάσκαλος από το ΣΕΠΕ Αιγάλεω είπε πως “η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης εντάσσεται στην πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου που παίζει και θα συνεχίσει να παίζει το χαρτί του ρατσισμού για να διαιρεί την εργατική τάξη”. “Το ζήτημα της ένταξης των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη των σχολείων μας είναι ψηλά στην ατζέντα των Παρεμβάσεων και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτό” είπε. “Η συμμετοχή μας στις 9 Οκτώβρη πρέπει να είναι δεδομένη απέναντι σε μια κυβέρνηση που δίνει λεφτά για Ραφάλ και εξοπλισμούς και όχι για τα σχολεία. Κάηκαν τα δάση γιατί δεν έδωσαν λεφτά στη δασοπροστασία αλλά έδωσαν εκατομμύρια στην Aegean. Θέλουμε λεφτά για τα σχολεία και για τα νοσοκομεία και όχι για τις επαναπροωθήσεις όπως αυτές που έγιναν πρόσφατα στη Σάμο”.

Από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πήρε τον λόγο ο Δημήτρης Ζώτος. “Η τεράστια ήττα των εισβολέων του Αφγανιστάν ανέδειξε την υποκρισία και τον κυνισμό τους” είπε. “Λένε πως κινδυνεύουν οι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες αλλά τους αρνούνται το δικαίωμα να είναι πρόσφυγες και τους στέλνουν πίσω. Η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες που δεν σταμάτησε τις απελάσεις ακόμα και την ώρα της μαζικής αποχώρησης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Εγκαινιάζουν νέες κλειστές δομές, φυλακές, αληθινές παγίδες θανάτου και την ίδια στιγμή, εχθές, το Πενταμελές Εφετείο άφηνε ελεύθερο τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη βουλευτή, Αρβανίτη. Συγχρόνως δικάζονταν οι αιτήσεις τριών άλλων φασιστών: του Μίχου, του Ηλιόπουλου και του Μπαρμπαρούση. Η πρόταση του εισαγγελέα για τους δύο πρώτους, πριν καλά-καλά να περάσει ένας χρόνος από την καταδίκη, πριν καθαρογραφεί η απόφαση, ήταν να αποφυλακιστούν. Είναι μια τεράστια καμπάνα για όλο το αντιφασιστικό κίνημα την ίδια στιγμή που η ΝΔ κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στη φασιστική δεξιά με την τριάδα Βορίδη-Άδωνη-Πλεύρη”.

“Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αντιρατσιστική διαδήλωση για να βάλουμε ένα φραγμό στο ρατσιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης Μητσοτάκη” είπε ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την Ανταρσία στο Λιμάνι. “Γιατί δεν θέλουμε να γεμίσει η χώρα στρατόπεδα. Και δεν θέλουμε η απάντηση σε κάθε πρόβλημα να είναι περισσότερος ρατσισμός, περισσότερη καταστολή, περισσότερη τρομοκρατία. Γιατί δεν θέλουμε να δίνονται εκατομμύρια για κλειστά στρατόπεδα ενώ χρειαζόμαστε δασκάλους, γιατρούς και πυροσβέστες για να ζήσουμε καλύτερα. Μας χρειάζεται μια μεγάλη διαδήλωση για όσους πρόσφυγες είναι εδώ αλλά και για όσους θα έρθουν επειδή η πατρίδα τους είναι κόλαση. Για να μην αφήσουμε να γίνει και η δική μας πατρίδα κόλαση όπως ονειρεύεται ο Πλεύρης”. 

“Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση έχει κλείσει ερμητικά τα στρατόπεδα και οι αλληλέγγυοι δεν μπορούμε πλέον να μπούμε. Τώρα σηκώνουν φράχτες. Τα παιδιά που είναι κλεισμένα μέσα σε αυτά τα στρατόπεδα δεν πάνε στα σχολεία της περιοχής από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα και να κλείσουν τα στρατόπεδα. Από την πλευρά της ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων Προαστίων θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε αυτά τα θέματα με τους συλλόγους γονέων, τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς, να κερδίσουμε ψηφίσματα για να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά σχολείο και να συμμετέχουν όλοι στις 9 Οκτώβρη” είπε η Χρύσα Δουζένη. 

Τον λόγο πήραν ακόμα ο Ασράφ από το στρατόπεδο της Μαλακάσας, ο Αράς, αφγανός πρόσφυγας, από το στρατόπεδο του Σχιστού και ο Ναντίφ από το Αφγανιστάν, οι οποίοι μίλησαν για τις εμπειρίες τους τόσο μέσα στα στρατόπεδα, όσο και μέσα στην Αθήνα και τη συμμετοχή τους στο αντιρατσιστικό κίνημα. Μίλησαν επίσης η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής, ο Παύλος Αντωνόπουλος από τον ΣΥΠΡΟΜΕ, ο Μάριος, φοιτητής, μέλος της ΑΡΙΣ, η διεθνούς φήμης δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, η Μαρία Χαρχαρίδου, από το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Γεννηματάς, ο Σάνφο Μοχαμαντί από την ΚΕΕΡΦΑ Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου και ο Γιάννης Μαραβελάκης από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων.

Το αμέσως επόμενο ραντεβού δόθηκε για τις 18 Σεπτέμβρη, στο Κερατσίνι, για την διαδήλωση της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. 

Μπορείτε να βρείτε σχέδιο ψηφίσματος για το σωματείο σας ή το σύλλογο σας για το συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη εδώ