Σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, οι εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ παρουσίασαν το πρόσφατο βιβλίο της Δήμητρας Κυρίλλου «Σινεμά και επανάσταση» την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη.
«Eστιάζει στις διαρκείς εναλλαγές στην τέχνη και στις τεχνικές του κινηματογράφου με στόχο να αναδείξει ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό χαρακτήρα, κι αυτό φαίνεται μέσα από το έργο και τη ζωή των σκηνοθετών που περιλαμβάνει το βιβλίο», άνοιξε την εκδήλωση ο εκδότης του ΕΝΕΚΕΝ, Γιώργος Γιαννόπουλος.
«Το μικρό αυτό βιβλίο είναι πολύ περιεκτικό γι’ αυτά που θέλει να μας πει η συγγραφέας, ως βαθιά πολιτικοποιημένο άτομο», τόνισε η Ιφιγένεια Καλατζή, θεωρητικός κριτικός κινηματογράφου. «Στις ταινίες που έχει συμπεριλάβει, δεν αρκείται σε μια κινηματογραφική ανάλυση αλλά διερευνά τις υπόγειες διαδρομές της πολιτικής τους διάστασης. Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο και μπορεί να προσφέρει πολλά, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το σινεμά ώστε να μπορέσουν να αφουγκραστούν κινηματογραφικά έργα με πολιτικό περιεχόμενο».
«Kρατάει ζωντανή για το αύριο μια συζήτηση για ταινίες που μας έχουν επηρεάσει», συνέχισε ο Χρήστος Σκυλλάκος, κριτικός κινηματογράφου. «Έχει συνδέσει πολλές και διαφορετικές κινηματογραφίες και φόρμες. Τον Οσίμα από την Ιαπωνία, τον Κιαροστάμι από το Ιράν, τον Καουρισμάκι από την Φιλανδία, ταινία του Χόλλυγουντ, ταινίες του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά κ.ά. Βρίσκει σε αυτές το κοινό στοιχείο: τις ρωγμές στο κυρίαρχο αφήγημα που παράγει η κυρίαρχη τάξη».
«Ακόμα και ταινίες που μοιάζει ότι δεν πολιτικολογούν άμεσα, έχουν να μας πουν πάρα πολλά πράγματα», τόνισε παίρνοντας τελευτάια το λόγο η συγγραφέας. «O κινηματογράφος έχει τη δυνατότητα να φωτίζει την εποχή του και να μας δίνει να καταλαβαίνουμε πράγματα, ακόμα κι αν δεν μας τα λέει ευθέως. Μπορεί να μη λέει ότι ο καπιταλισμός είναι κακός, αλλά σου λέει πώς σε κάνει να είσαι ανταγωνιστικός ενώ χρειάζεται να είσαι αλληλέγγυος».
Το βιβλίο «Σινεμά και Επανάσταση» της Δ. Κυρίλλου μπορείτε να το βρείτε στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.