Εργατικό κίνημα
Διανομείς e-food: Αντεπίθεση κόντρα στους εκβιασμούς

20/9, Θεσσαλονίκη, Συνέλευση εργαζομένων στην e-food. Φωτό: Νίκος Χατζάρας

Πανελλαδική στάση εργασίας 12μες με 4μμ και κινητοποιήσεις σε Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις πραγματοποιούν την Τετάρτη 22/9 οι εργαζόμενοι στην e-food. Το εκβιαστικό μήνυμα που έλαβαν 115 εργαζόμενοι της e-food από την εταιρία που τους προέτρεπε να μπουν σε καθεστώς τύπου Wolt, δηλαδή αυτοαπασχολούμενου-συνεργάτη με την εταιρία, με την απειλή ότι δεν θα ανανέωνε τη σύμβασή τους, είχε τα αντίστροφα αποτελέσματα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε έναν κλάδο που ζει στο πετσί του την εντατικοποίηση της δουλειάς και την επισφάλεια. 

Η συσσωρευμένη οργή γίνεται αυτή τη στιγμή μαζική οργανωμένη δράση, μια απεργιακή έκρηξη, που ανάγκασε την e-food μέσα σε δύο μέρες να ζητάει συγγνώμη και να κάνει αναδίπλωση. Η γενική κατακραυγή της κοινωνίας και η στήριξη στους διανομείς έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έμπνευση στους εργαζόμενους να δώσουν πιο δυνατά αυτόν τον αγώνα. Δεν είναι μεμονωμένη στήριξη στους διανομείς, αλλά έκφραση μιας γενικευμένης αντίστασης στην κυβέρνηση και στα αφεντικά, που δυναμώνει κάθε εργατικό αγώνα.  

Στην Αθήνα η στάση εργασίας δεν αφορά μόνο την e-food, αλλά όλο τον κλάδο. Στις 11πμ θα ξεκινήσει μοτοπορεία από το Πεδίον του Άρεως, θα κατευθυνθεί στο Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Ενδεικτικό της μεγάλης δυναμικής που υπάρχει στη βάση είναι το κοινό κάλεσμα -για πρώτη φορά στα χρονικά- του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής και της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).  

Κλιμάκωση

Στη σύσκεψη που κάλεσε την Κυριακή 19/9 το πρωί το Συνδικάτο συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι της e-food, ανάμεσά τους και εργαζόμενοι στα κεντρικά της εταιρίας (διοικητικοί και τηλεφωνικά κέντρα) και μέλη της ΣΒΕΟΔ. Εκτός των άλλων, εκεί άνοιξε και η συζήτηση για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων στις αρχές του Οκτώβρη, τονίζοντας ότι η στάση εργασίας την Τετάρτη 22/9 είναι προειδοποιητική και όχι το τέλος των κινητοποιήσεων. Αυτή ήταν η τοποθέτηση και του Βασίλη Μυρσινιά, μέλους της Καμαριέρας, υπογραμμίζοντας ότι “αξιοποιώντας απεργιακά αυτή τη δυναμική, μπορούμε να βγούμε επιθετικά και να κερδίσουμε όλα τα αιτήματά μας απέναντι στην εταιρία”.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η στάση εργασίας για τους εργαζόμενους της e-food και συγκέντρωση στις 12μες στο Άγαλμα Βενιζέλου από όπου θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία. Συνεχίζουν απεργιακά την Παρασκευή 24/9 με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 7μμ. Οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις πάρθηκαν το Σάββατο 18/9 στο ΔΣ του Συνδικάτου Εμποροϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής) (ΣΕΤΕΠΕ) και στην πολύ μαζική συνέλευση των εργαζομένων της e-food στην Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/9.

Στην Πάτρα, οι εργαζόμενοι της e-food αποφάσισαν μετά από συνέλευση να κηρύξουν 4ωρη στάση εργασίας στις 22/9 12μες-4μμ με συγκέντρωση στις 12.30μμ στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο πήρε την απόφαση για να καλύψει με στάση εργασίας τους εργαζόμενους της e-food. Στα Χανιά, την απόφαση για τη στάση εργασίας πήρε το Σωματείο Διανομέων-Delivery ν. Χανίων «Ιωσήφ Μαρινάκης» και καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς στις 11.30πμ.

19/9, Αθήνα, Σύσκεψη του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Αττικής. 


“Δεν κάνουμε πίσω”

Οι απειλές της e-food για απολύσεις συναδέλφων έπεσαν στο κενό. Τώρα τρέχουν να τα μαζέψουν, αλλά εμείς δεν κάνουμε πίσω, οργανωνόμαστε και απαντάμε απεργιακά. Οι εργαζόμενοι στην e-food έχουμε συμβόλαιο όχι με την ίδια την εταιρία, αλλά με την “δουλεμπορική” εταιρία MANPOWER GROUP.

Επίσης, μας κάνουν ψυχολογικό πόλεμο με τις αξιολογήσεις, αναγκάζοντάς μας να τρέχουμε να φτάσουμε σε πολλές παραγγελίες για να κερδίζουμε μπόνους. Αυτά τα λεφτά πρέπει να είναι σταθερά στον μισθό. Είναι και άδικο γιατί δεν μετρούν τα χιλιόμετρα, αλλά μόνο το πόσες είναι οι παραγγελίες. Μας βάζουν σε ανταγωνισμό μεταξύ μας και λόγω της κούρασης και της εντατικοποίησης γίνεται η δουλειά μας πιο επικίνδυνη. Δεν μας δίνουν κινητά τηλέφωνα και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε και κλήσεις και δεδομένα ιντερνετ. Τα μηχανάκια είναι δικά μας, οπότε αν χαλάσουν είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε και αυτά. Τώρα θέλουν να μας κάνουν σαν τη Wolt που είναι ακόμα χειρότερα. Γι’ αυτό χρειάζεται να παλέψουμε όλοι μαζί, μισθωτοί και freelancers διανομείς, σε συντονισμό με τον υπόλοιπο κλάδο του Επισιτισμού, αλλά και με τους άλλους κλάδους κόντρα στην κυβέρνηση που δίνει τη δυνατότητα με τους νόμους που ψηφίζουν να επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας.

Κωνσταντίνος Τσάνης, εργαζόμενος e-food, υποψήφιος με την Ενωτική Πρωτοβουλία Αγώνα


Η e-food είναι μια πολυεθνική εταιρία, που σε όλες τις υπόλοιπες χώρες λειτουργεί με το καθεστώς των freelancers, δηλαδή με εργαζόμενους χωρίς σταθερό μισθό, που πληρώνονται «με το κομμάτι», χωρίς ασφαλιστικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα, βαφτίζοντάς τους ανεξάρτητους συνεργάτες. Υπάρχει πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης που η εταιρία διάλεξε αυτή τη στιγμή να μεταβάλλει τις εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η κινητοποίηση των διανομέων την Τετάρτη 22/9 θα περάσει από το υπουργείο Εργασίας.

Ο νόμος Χατζηδάκη για την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης και την επίθεση στον συνδικαλισμό, όπως επίσης και το νομικό πλαίσιο που είχε περάσει λίγους μήνες πριν για να νομιμοποιήσει θεσμικά το καθεστώς του ανεξάρτητου συνεργάτη-διανομέα, λύνει τα χέρια στην e-food και στην Wolt, η οποία ήδη λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Με αυτήν την αλλαγή, η εργοδοσία μειώνει το μισθολογικό κόστος και γλιτώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, εις βάρος των εργαζόμενων. Οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη επίσης. Ήδη το κατάστημα KFC του Παγκρατίου προχώρησε σε απολύσεις 13 διανομέων και σε τηλεφωνική παρέμβαση της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ) παραδέχθηκαν πως το έκαναν για να συνεργαστούν με e-food και Wolt.

Η πανελλαδική αντίσταση και ο συντονισμός των εργαζόμενων της e-food με τα Συνδικάτα είναι η καλύτερη απάντηση στους εργοδότες και στην κυβέρνηση. Γίνεται παράδειγμα πώς θα πετάξουμε ανεφάρμοστους στα σκουπίδια όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει. Αντί για διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικάτων, μπορούμε να κερδίσουμε εργασιακά δικαιώματα και να δυναμώσουμε τα σωματεία, ακόμα και σε κλάδους που φαινομενικά ο συνδικαλισμός δεν υπάρχει, όπως στους διανομείς delivery.

Με βάση την κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού και της ΣΒΕΟΔ μετά τη σύσκεψη της Κυριακής 19/9 στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι της e-food διεκδικούν:

• Nα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την e-food και με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

• Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.

• Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.

• Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. (Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Εταιρικό κινητό και δίκυκλο).

• Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων. Μάνος Νικολάου