Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Αγώνας διαρκείας μέχρι τη νίκη!

21/9, Υπουργείο Υγείας. Φωτό: Λένα Βερδέ

21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ 14 ΟΚΤΩΒΡΗ

Δυναμικά ενάντια στις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση

Δυναμική συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έδωσαν την Τρίτη 21 Σεπτέμβρη οι υγειονομικοί όλης της χώρας. Η απεργιακή κινητοποίηση που είχε καλέσει η ΠΟΕΔΗΝ και στηρίχτηκε από την ΟΕΝΓΕ αποτέλεσε ένα κρίσιμο βήμα εν όψει της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα που θα ακολουθήσει στις 14 Οκτώβρη (η πιο πιθανή ημερομηνία). 

Η απεργία στην Αθήνα συνδυάστηκε με μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Με τα πανό τους συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, το ΓΝΑ Γεννηματάς, το Αγία Όλγα, το Κρατικό Νίκαιας, τον Ευαγγελισμό, το Θριάσιο, το ΚΑΤ, το Μεταξά, το Τζάνειο, το Ελπίς, το Δρομοκαϊτειο, το Παίδων Πεντέλης, καθώς και η επιτροπή αγώνα εργαζόμενων στο Έλενα Βενιζέλου και το Συντονιστικό Νοσοκομείων. Το παρών έδωσαν επίσης εργαζόμενοι/ες από πολλά ακόμα νοσοκομεία, όπως το Αττικό και τον Ερυθρό.

Η οργή για τις αναστολές εργασίας-απολύσεις λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού που έχουν στερήσει από τα νοσοκομεία πάνω από 7.000 εργαζόμενους/ες, καθώς και για όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης στο ΕΣΥ εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας, ξεχείλιζε για ακόμα μια φορά. Η σύγκρουση με τη δολοφονική κυβερνητική πολιτική κυριαρχούσε στα συνθήματα και τις συζητήσεις που έκαναν μεταξύ τους οι υγειονομικοί, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μαζί.

Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς, μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων, κάλεσε όλες και όλους σε απεργιακή κλιμάκωση. «Όποιος πιστεύει ότι αν πάμε σε συναντήσεις και διάλογο με τον μεταφασίστα υπουργό Υγείας Πλεύρη μπορεί και να δικαιωθούμε, κάνει τεράστιο λάθος», είπε. «Πάμε για άμεση απεργιακή κλιμάκωση μαζί με τους εργαζόμενους των σχολείων, της efood κι όλων των χώρων για να ρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. Πρώτος σταθμός στις 14 Οκτώβρη».

Πράγματι, στη συνάντηση που πραγματοποίησε επί τόπου η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ με τον Πλεύρη, ο ακροδεξιός υπουργός επέμεινε προκλητικά στις αναστολές εργασίας λέγοντας ότι είναι κυβερνητική απόφαση. Και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποσχέθηκε την παράταση των συμβάσεων των 4.000 του ΟΑΕΔ που λήγουν στις 31 Οκτώβρη για ακόμα ένα χρόνο, καθώς και των επικουρικών που λήγουν την ίδια ημερομηνία για ακόμα έξι μήνες.

Μονιμοποιήσεις τώρα

Πρόκειται για κοροϊδία. Τα νοσοκομεία χρειάζονται εδώ και τώρα μονιμοποιήσεις και χιλιάδες περισσότερες προσλήψεις, όχι παράταση της ομηρίας χιλιάδων εργαζόμενων που χρόνια τώρα σώζουν ζωές και ιδιαίτερα στην πανδημία έχουν γίνει θυσία για να κρατήσουν το ΕΣΥ όρθιο. Ακόμα και αυτή η παράταση των συμβάσεων είναι αποτέλεσμα των αγώνων των υγειονομικών κι όχι της ευαισθησίας του Πλεύρη και της κυβέρνησής του. Αν ήταν στο χέρι τους θα τους απέλυαν όλους για να δώσουν τις θέσεις στους ιδιώτες. Γι'αυτό άλλωστε ο Πλεύρης αρνήθηκε να απαντήσει τι θα γίνει με τους χιλιάδες εργαζόμενους με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), οι συμβάσεις των οποίων επίσης λήγουν στις 31 Οκτώβρη. Για αυτούς τους εργαζόμενους (που βρίσκονται κύρια στις υπηρεσίες όπως της σίτισης, της φύλαξης, της καθαριότητας) έχει ήδη αποφασίσει ότι θα τους πετάξει έξω για να επιστρέψουν οι εργολάβοι που περιμένουν σαν τα κοράκια έξω από τα γραφεία των διοικήσεων.

Κινητοποιήσεις έγιναν την ίδια ώρα σε όλη τη χώρα, έξω από τις ΥΠΕ, σε πύλες νοσοκομείων και άλλα σημεία. Συγκέντρωση στην πλατεία του Άγιου Κήρυκου κάλεσε το Σωματείο Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Ικαρίας, έχοντας τη συμπαράσταση της τοπικής ΕΛΜΕ με στάση εργασίας. Μαχητική ήταν η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ.

Όπως αναφέρουν οι σύντροφοι/ισσες από την Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη: «Τον τόνο έδωσε το Συντονιστικό Νοσοκομείων, με συνθήματα όπως “Πλεύρη-Μητσοτάκη ακούστε το καλά – όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν στη δουλειά” και “Aναστολές συμβάσεων και τρομοκρατία – Kάτω η Νέα Δημοκρατία” που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση. Για άλλη μια φορά, 5η κατά σειρά τον τελευταίο μήνα, απεργοί από τα νοσοκομεία όλης της πόλης συμμετείχαν στην κινητοποίηση –βήμα κλιμάκωσης ενόψει της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας στις 14/10. Με τα πανό τους συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζόμενων του Ιπποκράτειου, του Θεαγένειου, του ΓΝ Κιλκίς, η επιτροπή αγώνα εργαζόμενων του ΨΝΘ, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, οι Health Workers, κ.ά. Επόμενος μεγάλος σταθμός, η 24ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 14/10 με κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα».

21/9, Οι απεργοί των νοσοκομείων έξω από το Υπουργείο Υγείας. Φωτό: Λένα Βερδέ

Γιατροί και νοσηλευτές μαζί

Στην απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης 21 Σεπτέμβρη συμμετείχε και η ΟΕΝΓΕ, ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι η απόφασή της και για την νέα απεργία στις 14 Οκτώβρη. Όπως μας είπε έξω από το υπουργείο Υγείας ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ: «Είναι πολύ καλή εξέλιξη ότι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών καλεί σήμερα στη στάση εργασίας. Είναι μια απόφαση που προέκυψε μετά από παρέμβαση των συντρόφων/ισσών του Νυστεριού μέσα στο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, για να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ στις απεργιακές δράσεις ενάντια στις αναστολές και συνολικά για μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Δεν μπορεί να είναι ξεχωριστός ο βηματισμός των νοσοκομειακών γιατρών από την ΠΟΕΔΗΝ. Είναι μια λάθος τακτική που έχει οδηγήσει την Ομοσπονδία των Γιατρών σε παράλυση αφού δεν έχει καλέσει κινητοποίηση εδώ και πάρα πολύ καιρό, παρότι υπάρχουν γιατροί σε αναστολή. Η τοποθέτησή της για μεγάλο διάστημα ότι τα Σωματεία είναι αυτά που αποφασίζουν, ήταν υπεκφυγή. Είναι άρα σημαντικό ότι καταφέραμε να κερδίσουμε την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να καλέσει στη σημερινή κινητοποίηση και να δεσμευτεί ότι θα κάνει το ίδιο και στην επόμενη μεγάλη κινητοποίηση που πιθανότατα θα γίνει στις 14 Οκτώβρη.

Οργάνωση από τα κάτω

Αυτή τη στιγμή χρειάζεται οργάνωση από τα κάτω με επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις, συζητήσεις με κάθε τρόπο, είτε καλούν τα Σωματεία είτε γίνονται με συγκέντρωση υπογραφών, για να συναντηθούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή και το υπόλοιπο προσωπικό, και να απαντήσουν σε μια τεράστια επίθεση που δεν μπορεί να γίνει κανονικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ χτες καμία παράταξη πλην εμού ως εκπροσώπου του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των αναστολών και της σημερινής κινητοποίησης. Αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση ότι είμαστε ενάντια στις αναστολές. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Επίσης, επειδή κανονίζουν συνάντηση με τον μεταφασίστα Υπουργό Υγείας, έκανα τοποθέτηση ότι δεν συμμετέχουμε από τη μεριά μας σε μια τέτοια συνάντηση, καλώντας και την υπόλοιπη Αριστερά και τα άλλα μέλη του Ενωτικού να κάνουν το ίδιο. Δεν κάνουμε συναντήσεις με έναν τέτοιο υπουργό, που λέει να πυροβολούμε τους πρόσφυγες στα σύνορα, που απολύει και φέρνει τους ιδιώτες. Μόνο απεργίες και σύγκρουση. Σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων αποκαλύψαμε τους στόχους του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήδη από τον Ιούλιο με την κινητοποίηση που οργανώσαμε έξω το υπουργείο Υγείας. Και ανοίξαμε το δρόμο για τις μεγάλες κινητοποιήσεις στις 26 Αυγούστου και τις 2 Σεπτέμβρη, για τη φοβερή διαδήλωση στη ΔΕΘ και για σήμερα. Έτσι θα συνεχίσουμε».

 


«Ο Πλεύρης θα πάει σπίτι του»

Είμαστε πάλι σήμερα έξω από το υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων της ΔΕΘ και όλων των προηγούμενων, ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στο ΕΣΥ που κλιμακώνεται. Είναι πια σαφές σε όλη την κοινωνία ότι φορτσάρει για συγχωνεύσεις τμημάτων και κλεισίματα νοσοκομείων, για ιδιωτικοποιήσεις. Το είπε άλλωστε και προχτές ο νυν υπουργός Υγείας ότι το ΕΣΥ δεν χρειάζεται να είναι κρατικό. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είμαστε σε εγρήγορση, σε πολύ μεγάλο θυμό και αγανάκτηση. Δεν έχουν αναπληρωθεί τα τεράστια κενά που έχουν αφήσει πίσω τους οι αναστολές εργασίας, αλλά ακόμα κι αν έρχονταν λίγοι επικουρικοί για να κουτσοβολευτεί το πράγμα, η εμπειρία των συναδέλφων δεν αναπληρώνεται με τίποτα.

Τα προβλήματα στην φροντίδα των ασθενών κάθε μέρα αυξάνονται και φαίνονται. Και σιγά σιγά θα αποτυπωθούν και σε νοσηρότητα, θνησιμότητα κλπ. Επομένως εμείς είμαστε εδώ, συνεχίζουμε, δεν σταματάμε και στο τέλος εμείς θα νικήσουμε. Ο Πλεύρης θα πάει σπίτι του. Η επίθεση είναι σκληρή, στόχος της είναι να κάμψει και το φρόνημα των υγειονομικών. Αλλά αυτό που υπερτερεί είναι η διάθεση για αγώνα. Πρέπει παντού, σε όλους τους χώρους της Υγείας, να προχωρήσουμε με συνεχείς δράσεις και επιτροπές αγώνα ώστε να οργανωθούν μαζικά οι επόμενες κινητοποιήσεις. Έχουμε ήδη μπροστά την επόμενη απεργία στις 14 Οκτώβρη με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Δεν είναι πολλές οι ημέρες, να την οργανώσουμε όπως της πρέπει.

Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων ΓΝΑ Γεννηματάς

«Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί στο δρόμο»

Δεν είμαστε κατά των εμβολίων, αλλά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτό το μέτρο για να διαλύσει τα νοσοκομεία. Είμαστε ο μόνος κλάδος εργαζόμενων που έχουμε δεχτεί αυτή την πίεση, ενώ είμαστε και ένας κλάδος με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και ο πιο προσεκτικός. Δεν έχει ποτέ κολλήσει ασθενής από το προσωπικό, αντίθετα το προσωπικό κολλάει από τον ασθενή. Βλέπουμε πού το πάει η κυβέρνηση, ήδη έχουν ξεκινήσει σε νοσοκομεία να μπαίνουν ιδιώτες μέσα, με ενοικιαζόμενους νοσηλευτές κλπ. Αυτός είναι ο στόχος τους, ο εμβολιασμός είναι το πρόσχημα. Ήδη ήμασταν με τρομακτικές ελλείψεις, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα, γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων, δεν βγαίνουν οι εφημερίες, όσοι έχουν μείνει πίσω έχουν γονατίσει, χειρουργία αναστέλλονται.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί στο δρόμο. Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών. Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ιδιαίτερα δεν έχουμε καμιά στήριξη. Όλα φοβούνται να υπερασπιστούν ανθρώπους που είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με το φόβο μήπως κλείσουν το μάτι στην ακροδεξιά. Και κλείνουν τελικά το μάτι σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση που επιβάλλει αυτούς τους νόμους. Καλούμε επίσης όλους τους κλάδους, εκπαιδευτικούς κλπ, να στηρίξουν τον αγώνα, προσπαθούμε να γίνει κάτι ενωτικό, αλλά δεν έχουμε ακόμα και από τους Συλλόγους μας τη συμπαράσταση που χρειαζόμαστε μέσα στα νοσοκομεία μας.

Μαργαρίτα Χαϊδή, βοηθός φαρμακείου, Αγία Όλγα

«Έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία»

Είμαστε εδώ σήμερα για να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας που έχουν βγει σε αναστολή. Στο Δρομοκαΐτειο είναι περίπου 40 συνάδελφοι/ισσες. Είμαστε ένα από τα πιο υποστελεχωμένα νοσοκομεία, έχουμε γύρω στις 1.000 οργανικές θέσεις κενές. Το γεγονός αυτό τσακίζει το νοσοκομείο, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχιατρικά και κάνει μέχρι τρεις 24ωρες εφημερίες τη βδομάδα. Είμαστε εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μαζί ενάντια σε αυτό που θεωρούμε ότι είναι ένα χτύπημα στο ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία. Θα μπορούσαν να κρατήσουν τους συναδέλφους μας στη δουλειά με επαναλαμβανόμενα ράπιντ τεστ κλπ, αλλά δεν το κάνουν γιατί αυτό που θέλουν είναι να φέρουν τους ιδιώτες στα νοσοκομεία. Το μέλλον γι' αυτούς είναι οι ΣΔΙΤ.

Ιδιαίτερα στα ψυχιατρικά είναι κάτι που εφαρμόζεται πολλά χρόνια με τις ΜΚΟ. Οι δομές, ιδιαίτερα οι αποκαταστασιακές, ανήκουν κατά 50% με 60% στους ιδιώτες. Αυτό που θέλουμε είναι οι συνάδελφοί μας να γυρίσουν στη δουλειά, να υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα των νσοκομείων, δεν θέλουμε τους ιδιώτες. Στο Δρομοκαΐτειο έχουμε κάνει και στάσεις και συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες στη Διοίκηση. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε είναι ο απεργιακός δρόμος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα διαλόγου με τους κυβερνώντες αυτή τη στιγμή, από τα κάτω πρέπει να διεκδικήσουμε όλα τα αιτήματά μας. Ο κάθε χώρος μπορεί να συμβάλλει στον αγώνα.

Μαρία Μπολοβίνα, ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός, Δρομοκαϊτειο

«Κλιμακώνουμε τις αντιδράσεις μας»

Διαδηλώνουμε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας για τις τρομερές ελλείψεις προσωπικού, για τα μέτρα που δεν πάρθηκαν ποτέ για την πανδημία, για την αναστολή εργασίας των συναδέλφων. Είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, δηλαδή εργαζόμενοι 15 και 20 χρόνια να πετιούνται στο δρόμο χωρίς μισθό, χωρίς κανένα επίδομα, χωρίς καν να μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας, ουσιαστικά να καταδικάζονται στην πείνα. Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων, όπως ζευγάρια που και οι δυο υγειονομικοί βγήκαν σε αναστολή, όπως μονογονεϊκές οικογένειες πολύτεκνες. Είμαστε επίσης εδώ για την καταπάτηση όλων των δικαιωμάτων μας με το νόμο Χατζηδάκη και όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης.

Πρέπει να αντισταθούμε όλοι μαζί συλλογικά, όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αλλά όλες οι κοινωνικές ομάδες για να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση και να παλέψουμε για κάτι καλύτερο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πάρα πολλές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία μέσα από τα Σωματεία Εργαζόμενων, την ΠΟΕΔΗΝ αλλά και τις επιτροπές αγώνα που έχουν συσταθεί σε κάθε νοσοκομείο από τα κάτω. 

Κλιμακώνουμε τις αντιδράσεις μας στο άμεσο προσεχές μέλλον, οργανώνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, συμμετέχουμε στις απεργίες και δεν το βάζουμε κάτω λόγω της τρομοκρατίας από αφεντικά, προϊσταμένους ή διευθυντές. Έτσι θα προχωρήσουμε.

Ευάγγελος Παππάς, νοσηλευτική υπηρεσία, Κρατικό Νίκαιας

«Να ενωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι»

Η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να μας προφυλάξει από τον ιό και μας καταδικάζει στην πείνα. Τα έχουν ισοπεδώσει όλα. Και δικαιώματα και τα πάντα. Εμείς θα συνεχίσουμε με κινητοποιήσεις. Όσο περισσότεροι βγαίνουμε στο δρόμο τόσο καλύτερα. Και αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο πρέπει να συμμετέχουν ως συμπαράσταση μαζί μας και γενικά να ενωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση θέλει να κασταστρέψει το ΕΣΥ, να τα κάνει όλα ιδιωτικά. Ο καθένας το καταλαβαίνει.

Γλυκερία, εργαζόμενη καθαριότητας, Κρατικό Νίκαιας

«Θέλουμε προσλήψεις»

Έχουμε τεράστια έλλειψη τραυματιοφορέων. Τρέχουμε πάρα πολύ, ένα άτομο πάει σε όλα τα τμήματα, σε όλους τους ορόφους και τα ιατρεία. Είμαστε 23 τραυματιοφορείς, από τους οποίους μόνο οι 7 είναι μόνιμοι, για μένα θα θέλαμε τουλάχιστον άλλα 20 άτομα για να δουλεύουμε αξιοπρεπώς, να παίρνουμε τις άδειες και τα ρεπό μας. Το ίδιο ισχύει σε όλες τις ειδικότητες, με 30 και 35 ασθενείς για μια νοσηλεύτρια. Είμαστε κατά των απολύσεων και του τσαμπουκά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Πιστεύω ότι θέλουν να τα δώσουν όλα σε ιδιώτες και εργολάβους για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με 500 ευρώ. Κι εγώ με 22 χρόνια δουλειάς σε αυτές τις συνθήκες που φτάνω τα 900 ευρώ, τα θεωρώ ψίχουλα. Αλλά τι να κάνουμε, που έχουμε ανάγκη. Στις εφημερίες γίνεται πανικός. Ο κόσμος ταλαιπωρείται ώρες έξω στα ιατρεία. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, είναι τραγική.

Κυριακούλα, τραυματιοφορέας, Ερυθρός