Καταπίεση και απελευθέρωση
Δικαιοσύνη για τον Ζακ

11/9, Αθήνα, Η διαδήλωση του Pride. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν την Τρίτη 21 Σεπτέμβρη από την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας. Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, ξεκινούσε διαδήλωση από τη Γλάδστωνος, μετά από κάλεσμα της πρωτοβουλίας Justice for Zak/Zackie Oh και με τη στήριξη δεκάδων οργανώσεων. 

Η παρουσία της οικογένειας του Ζακ, πλάι στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι, αλλά και άλλων θυμάτων ρατσιστικής, σεξιστικής και ομοφοβικής βίας δείχνουν ότι όλος ο κόσμος κάνει τις συνδέσεις ανάμεσα στις μάχες του κινήματος. Από το γυναικείο κίνημα και τη μάχη για τις εκτρώσεις μέχρι τη μάχη των μεταναστών/τριών για χαρτιά και από την μάχη ενάντια στην καταστολή μέχρι τους αγώνες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος για δικαιώματα, ο αντίπαλος είναι το σάπιο σύστημα που βάζει τις ζωές μας κάτω από τα κέρδη.

Η δίκη των έξι κατηγορούμενων για θανατηφόρο σωματική βλάβη έχει οριστεί εκ νέου στις 20 Οκτώβρη, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την προηγούμενη έναρξή της. Ο συνήγορος των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών, Θ. Πλεύρης, είχε καταφέρει την επ' αόριστον αναβολή της δίκης εκμεταλλευόμενος την ΚΥΑ που περιόριζε τον αριθμό των ατόμων σε κάθε δικαστική αίθουσα. Η κυβέρνηση, υπουργοποιώντας τον Πλεύρη, εκτός από το μήνυμα επίθεσης που στέλνει στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Υγεία, δίνει και το σήμα της κάλυψης της αστυνομίας. 

“Άμεση ευθύνη”

Η Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh” σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η καθυστέρηση της δίκης υπογραμμίζει αυτή την προσπάθεια: “Δεν είναι καθόλου τυχαία αυτή η καθυστέρηση! Έχει να κάνει με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μην αποδοθεί δικαιοσύνη γιατί οι πολιτικές της έχουν την άμεση ευθύνη γι αυτό το έγκλημα. Γιατί η δολοφονία του Ζακ ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του ρατσισμού, του σεξισμού, της καταστολής και ό,τι άλλο η ΝΔ εκπροσωπεί. Και επιπλέον η κυβέρνηση δεν θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη γιατί προστατεύει την αστυνομία -κάτι που φέτος έχουμε δει να συμβαίνει ξεδιάντροπα με τα περιστατικά γυναικοκτονίας ή κακοποίησης γυναικών στα οποία η αστυνομία ήταν από εγκληματικά αδρανής μέχρι συνένοχη”.

Η μάχη για τη δικαίωση του Ζακ είναι μπροστά και θα είναι μια μεγάλη μάχη ενάντια στο κράτος, ενάντια στην κυβέρνηση και ενάντια στον σεξισμό, την ομοφοβία, τον ρατσισμό συνολικά. Και γίνεται μέσα σε μια περίοδο που η ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει την οργή του κόσμου σε όλα τα μέτωπα. “Τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν σημάνει μια σειρά από επιθέσεις στο σύνολο της εργατικής τάξης. Πανδημία, απολύσεις, διάλυση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, καταστολή, πυρκαγιές”, συνεχίζει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας. “Πλάι σε αυτό, στις ολοένα δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης, έχει εξαπολύσει και μια οργανωμένη προσπάθεια να τσακίσει τα δικαιώματά μας και να μας διασπάσει. Από τη συγκάλυψη των πλούσιων (εκ)βιαστών μέχρι το διαβόητο συνέδριο για την υπογεννητικότητα, όπου το κίνημα επέβαλε την απόσυρσή του. Από την ισλαμοφοβία και τις απελάσεις προσφύγων και προσφυγισσών, μέχρι το να κάνει υπουργό Υγείας τον ομοφοβικό, ρατσιστή Πλεύρη.

Σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΝΔ και ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της πανδημίας, η εργατική τάξη και η νεολαία δεν έχει αφήσει καμία από αυτές τις επιθέσεις αναπάντητη. Έχει παλέψει ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία, ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Υγείας, ενάντια στους επενδυτές που καταστρέφουν το περιβάλλον. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη μάχη ενάντια στη σεξιστική βία και τις παρενοχλήσεις. Έχει παλέψει ενάντια στους νόμους Χατζηδάκη που διαλύουν τα εργατικά δικαιώματα και έχει σπάσει ξανά και ξανά τις απαγορεύσεις της αστυνομίας.”

Το κίνημα έχει ήδη την εμπειρία του πώς σπάει η προστασία του κρατικού μηχανισμού και αναγκάζονται οι θεσμοί να αποδώσουν δικαιοσύνη: την πολύχρονη μάχη για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Σε λίγες μέρες κλείνει ένας χρόνος από την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης και τα διδάγματα αυτής της μάχης είναι επίκαιρα τόσο στο με τι περιεχόμενο παλεύουμε, όσο και στο πώς μπορούμε να οργανώσουμε αυτή τη μάχη ώστε να είναι νικηφόρα.

Η Πρωτοβουλία τονίζει: “Φτάσαμε σε αυτή τη μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος οργανώνοντας για χρόνια, δικάσιμο τη δικάσιμο, τη μαζική παρουσία του κινήματος μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Εκατοντάδες διαδηλώσεις και αποφάσεις εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, κινήσεων και συλλογικοτήτων, έκαναν ξεκάθαρο στη δικαστική ηγεσία ότι δεν θα δεχόμασταν τίποτα λιγότερο σαν απόφαση. Θα διαδηλώσουμε για την επέτειο αυτής της καταδίκης στις 9 Οκτώβρη, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στη ρατσιστική εκστρατεία της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ξέρουμε πολύ καλά πως ο αποκλεισμός των προσφύγων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι απελάσεις του Μηταράκη όχι μόνο κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά στρώνουν το δρόμο στους φασίστες. Φασίστες σαν τον μεσίτη Θ. Χορταριά, γνωστό για τις ακροδεξιές απόψεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος χτύπησε θανατηφόρα τον Ζακ.

Στη μάχη για τη δικαίωση του Ζακ χρειάζεται να κινηθούμε όπως και για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις να κάνουμε γνωστή τη δίκη, να κερδίσουμε ότι κάθε χώρος κάνει δικό του το αίτημα της καταδίκης των δολοφόνων και να φέρουμε αυτή τη δύναμη στην αίθουσα του δικαστηρίου. Γι' αυτό χρειάζεται να οργανώσουμε την πρώτη μέρα της δίκης, την 20 Οκτώβρη, να έχει τη μαζική και ηχηρή παρουσία του κινήματος”.

Η Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh” προτείνει επομένως τρία επόμενα βήματα δράσης εν όψει της έναρξης της δίκης: τη συμμετοχή στην καμπάνια για τη διαδήλωση της 9 Οκτώβρη, ανοιχτή σύσκεψη στις 12 Οκτώβρη, στις 5μμ ,στην πλ. Κουμουνδούρου για την τελική ευθεία της πρώτης μέρας της δίκης, και μαζική διαδήλωση στα δικαστήρια στις 20 Οκτώβρη.