Διεθνή
Βρετανία: Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιοι!

Φωτό: Getty Images

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το ξεδιάντροπο ξεπούλημα του ΔΕΔΗΕ στα αυστραλιανά funds προχωράει στην ιδιωτικοποίηση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, στη Βρετανία αναδεικνύονται με τον πιο ζοφερό τρόπο οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας από την εποχή της Θάτσερ μέχρι σήμερα.

«Ακόμα δύο βρετανικές εταιρείες παροχής φυσικού αερίου, η Avro Energy και η Green, κήρυξαν πτώχευση, ανεβάζοντας το σύνολο στις έξι μέχρι στιγμής στην κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση που βιώνει το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει στο ρεπορτάζ της στην DW η Ζωή Κατζαγιαννάκη από το Λονδίνο. «Πλέον 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές βρίσκονται προς αναζήτηση νέου -και πιθανότατα ακριβότερου- παρόχου, καθώς κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενέργειας δεν μπορούν να επιβιώσουν στο ράλλυ των τιμών στο φυσικό αέριο. ...Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική από φορείς της αγοράς, καθώς συνειδητά έχει αφήσει τις πιο αδύναμες εταιρείες ενέργειας αβοήθητες, ενώ φαίνεται πως η βασική στρατηγική της είναι να «τζογάρει» στο ότι οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας θα απορροφήσουν όλους τους πελάτες και θα αντέξουν την κρίση».

«Η βρετανική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια ξαφνική και βαθιά κρίση καθώς οι τιμές του φυσικού αέριου αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό», διαβάζουμε στην εφημερίδα Socialist Worker. «Υπάρχει πλέον ένα μεγάλο ρίσκο ο πανικός να εξελιχθεί σε ντόμινο καθώς η κρίση απειλεί να απλωθεί και στις μεγαλύτερες εταιρίες ενέργειας – αλλά και σε εταιρίες τροφίμων και άλλες που εξαρτώνται από το αέριο. Οι προειδοποιήσεις που δέχονται οι υπουργοί είναι ότι από τις 55 (!) εταιρίες που αφορούν τον κλάδο της ενέργειας, πιθανά μόνο 6 με 10 θα είναι ανοιχτές στο τέλος του χρόνου.  

Ιδιωτικοποιήσεις

Αυτό είναι το τελικό παράγωγο της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων που προώθησαν οι κυβερνήσεις των Τόρυδων και των Εργατικών. Όταν τη δεκαετία του ’80 η Θάτσερ ξεκινούσε το ξεπούλημα της British Gas και των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας στα χρηματιστήρια υποστήριζε ότι δημιουργούσε μια “δημοκρατία των μετόχων”. Στην πραγματικότητα οι επενδυτές άρπαξαν όλα τα κέρδη και ο κόσμος που πλήρωνε όλο και ακριβότερα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα». 

Οι μικρότερες «ευέλικτες» εταιρίες (που κλείνουν σήμερα στην Βρετανία) τα προηγούμενα χρόνια καμάρωναν, αλλά το έκαναν αυτό χωρίς να έχουν το οικονομικό απόθεμα ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ενέργεια για τους καταναλωτές τους αν κάτι πήγαινε στραβά. 

«Για ένα διάστημα αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται τις μεγάλες εταιρίες με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να πλουτίσουν θεαματικά», συνεχίζει το Socialist Worker. «Οι υπουργοί της κυβέρνησης επανειλημμένα μας έλεγαν ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πως η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισμός λειτουργούν προς όφελος όλων, ότι ο καθένας μπορούσε πλέον να επιλέξει τα φθηνότερα συμβόλαια. Αλλά έφτασε μια αύξηση των τιμών αγοράς του αερίου ώστε αυτές οι εταιρίες να χρεοκοπήσουν και εκατομμύρια άνθρωποι να ψάχνουν για ενέργεια. Και τώρα θέλουν να φτιάξουν μια “κακή” τράπεζα για να απορροφήσουν τα χρέη των μικρών και να σώσουν τις μεγάλες, για τις οποίες ετοιμάζουν και επιπλέον επιδοτήσεις για να τις υποστηρίξουν…» 

Αναζητoύν τώρα οι «ειδικοί αναλυτές» στην Βρετανία, με τις 55 εταιρίες ενέργειας, ποια είναι η «παροδική» πάντα αιτία που φταίει για το ξέσπασμα της κρίσης. Μην είναι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου μετά την πανδημία, μην είναι οι κλειστές λόγω συντήρησης πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου στη Β. Θάλασσα, μην είναι σαμποτάζ του Πούτιν, μην είναι τα (κακά πλέον) smart boys των αναδυόμενων εταιριών που μέχρι τώρα γλείφανε; Αλλά για ακόμη μια φορά είναι ο ανταγωνισμός για το ποιος καπιταλιστής θα έχει τα περισσότερα κέρδη, είναι το χάος της ελεύθερη αγοράς, είναι ο καπιταλισμός και μάλιστα στην ίδια του την κοιτίδα.