Οικονομία και πολιτική
Σταματήστε τη λεηλασία της ΔΕΗ

Σύνταγμα 25 Μάη 2011, Απεργοί της ΔΕΗ μαζί με το κίνημα των πλατειών

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε ότι προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατομμύρια μέσω της οποίας το δημόσιο θα χάσει  το πλειοψηφικό πακέτο στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ. Η νέα αυτή επίθεση ήρθε λίγες βδομάδες μετά το ξεπούλημα του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε αυστραλιανό fund.

Μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ θα περάσει κατά περίπου 66% στους ιδιώτες  καθώς το υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχουν το 34% και το 17%, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτήν αφήνοντας ελεύθερο χώρο στα αρπακτικά της αγοράς. Η οριστική έγκριση αναμένεται να δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση, που κυριολεκτικά νύχτα μέσω της διοίκησης της ΔΕΗ, προχώρησε σε αυτή τη νέα επίθεση, ισχυρίζεται ότι στοχεύει στην ενίσχυση του επενδυτικού της προγράμματος στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 και την επέκταση της επιχείρησης σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με επενδύσεις στις ΑΠΕ. 

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια καθώς έρχεται μέσα σε μια περίοδο όξυνσης της ενεργειακής κρίσης και αύξησης των τιμών ενέργειας, σε μια περίοδο που στην Βρετανία οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και της ελεύθερης αγοράς στην ενέργεια αποδεικνύονται απολύτως καταστροφικές.  

Με τα αρπακτικά της αγοράς να συρρέουν στη ΔΕΗ για περισσότερα κέρδη, η πολιτική του ακριβού ρεύματος και των κοψιμάτων της παροχής στους εργαζόμενους και τα φτωχά κομμάτια του πληθυσμού θα ενταθούν. Όλως τυχαίως η ιδιωτικοποίηση έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αναμένει αρκετά δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ που θα αφορούν γενικά την ενέργεια και συγκεκριμένα τη ΔΕH. Συρρέουν οι «επενδυτές» για να πέσουν με τη μεγάλη κουτάλα στα «πράσινα προγράμματα» της ΕΕ. 

Μαύρες επενδύσεις

Αυτοί θα είναι ωφελημένοι και από την σχεδιαζόμενη επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια. Το τι θα αφήσουν πίσω τους οι επενδυτές στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων όταν θα σκάσει και αυτή η φούσκα, μας το δείχνουν οι προηγούμενες: Το ελντοράντο των ελληνικών τραπεζών που χτίστηκε τις δεκαετίες του 1990-2000 στα Βαλκάνια και τις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η «θωρακισμένη» ελληνική οικονομία, κατέρρευσε με πάταγο με το ξέσπασμα της κρίσης το 2008-09 επηρεάζοντας και τις γειτονικές οικονομίες. Το ποιος πλήρωσε το μάρμαρο, το γνωρίζουμε όλοι και το ίδιο ακριβώς πρόκειται να συμβεί όταν θα σκάσει η φούσκα των «πράσινων» επενδύσεων - που αποδεικνύονται μαύρες μιας και το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τους επενδυτές και την κυβέρνηση είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. 

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τα συνδικάτα της ενέργειας και συνολικά το εργατικό κίνημα χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα σε απεργίες και διαδηλώσεις για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση απαιτώντας την κρατικοποίηση του 100% της ΔΕΗ και συνολικά του κλάδου της ενέργειας κάτω από δημόσιο εργατικό έλεγχο. 


Αρπάζουν περιουσία 10 δις για 1,3 δις

Ένα παράδειγμα του μεγέθους του ξεπουλήματος που συντελείται μας δίνει και η ανακήρυξη στις 23/9 της Spear WTE Investments Sarl, μέλους του αυστραλιανού Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA) από την ΔΕΗ ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο συνδικαλιστής στη ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος: 

«Το ποσό που θα καταβάλει το αυστραλιανό fund είναι 1,3 δις… Η πραγματική αξία του ΔΕΔΔΗΕ έχει τεράστια απόσταση από την αναπόσβεστη αξία των παγίων του που παραπλανητικά χρησιμοποιούν για να πουν ότι το ποσό της πώλησης αντιστοιχεί σε αποτίμηση 1,45 φορές την αξία του. Η πραγματική αποτίμηση της αξίας του είναι πάνω από 12 δις ευρώ καθώς… η πραγματική αξία του εναέριου δικτύου είναι 5,7 δις ευρώ. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο ΔΕΔΔΗΕ εκτός από το εναέριο δίκτυο έχει άλλα 26.000 χιλιόμετρα υπόγειο δίκτυο θα δει ότι πρέπει να προσθέσει στην αξία του ΔΕΔΔΗΕ άλλα 2,3 δις. Εάν λάβει υπόψη του ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 163.431 μετασχηματιστές χαμηλής τάσης θα δει ότι πρέπει να προσθέσει στην αξία του ΔΕΔΔΗΕ άλλο 1,14 δις. Εάν λάβει υπόψη του ακόμη ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 241 Υποσταθμούς-ΚΥΤ υψηλής τάσης με πάνω από 500 μετασχηματιστές που ο καθένας κοστίζει δεκάδες εκ. ευρώ, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 993 χιλιόμετρα δίκτυο υψηλής τάσης που κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στην κατοχή του τεράστιες εδαφικές εκτάσεις, εκατοντάδες οικόπεδα φιλέτα και χιλιάδες κτίρια - στα ήδη μέχρι στιγμής 9,4 δις πρέπει να προσθέσει πολλά δις ακόμη».


Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 19 Οκτωβρίου – την ημέρα που έχει προγραμματισθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – αποφάσισε την Τρίτη 28/9 το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.