Ακόμα μια γυναικοκτονία έγινε στη Ρόδο στις 22 Σεπτέμβρη. Πρόκειται για την ενδέκατη μέσα στη χρονιά και ακολουθεί το, γνωστό πλέον, μοτίβο: ο σεξισμός και η ακραία κτητικότητα, αλλά και όλες οι πράξεις που έχουν ήδη γίνει και που θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει τις αρχές να προστατέψουν πιθανά θύματα. Για παράδειγμα η πρώην γυναίκα του δράστη αυτής της γυναικοκτονίας τον έχει καταγγείλει για απαγωγή με τη χρήση όπλου, εισβολή στο σπίτι της, παρακολούθηση με κάμερα, εκβιασμό, σωματική βία. Κι όμως αυτός ο άνθρωπος κυκλοφορούσε ελεύθερος και είχε τη δυνατότητα ακόμη και να οπλοφορεί.
Η 31χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με σφαίρες μέσα στη μέση του δρόμου, μια ημέρα αφότου χώρισε τον 40χρονο με τον οποίο είχε σχέση τους τελευταίους μήνες. Η μητέρα του θύματος δήλωσε ότι η κόρη της τής είχε πει ότι φοβάται κι ότι θέλει να φύγει. Το διάστημα που ζούσαν μαζί έλεγχε τη ζωή της σε βαθμό εφιαλτικό. Για μια ακόμη φορά μέσα σε μικρό διάστημα, μια γυναίκα που αντιμετωπίζεται από τον σύντροφό της σαν ιδιοκτησία του, κάνει την κίνηση να φύγει και το πληρώνει με τη ζωή της.
Επίθεση
Όλα τα περιστατικά δείχνουν ανάγλυφα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στην κυρίαρχη ιδεολογία, ότι η γυναίκα ανήκει στο σπίτι, στην οικογένεια, επομένως στον άντρα της. Μια ιδεολογία που διαιωνίζεται και αναπαράγεται, άλλοτε ευθέως κι άλλοτε έμμεσα, άλλοτε από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη και άλλοτε από παρατρεχάμενους. Αλλά πάνω από όλα, αυτή η ιδεολογία διαιωνίζεται επειδή είναι αυτό ακριβώς που προσπαθεί να εφαρμόσει στην πράξη η Νέα Δημοκρατία με τις επιθέσεις της στην εργατική τάξη. Επισφαλώς εργαζόμενες γυναίκες που δεν θα έχουν την επιλογή να χωρίσουν και να φύγουν. Διαλυμένη κοινωνική πρόνοια που δεν θα αφήνει στις οικογένειες άλλη επιλογή από το να φροντίζουν τα πάντα μόνες τους.
Ταυτόχρονα, η ίδια η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται την ΕΛΑΣ στο απυρόβλητο και γι' αυτό την προστατεύει. Ξέρει ότι μόνο με την πυγμή της ΕΛΑΣ μπορεί να συνεχίσει τις επιθέσεις της. Κάθε συζήτηση ευθυνών αποκρούεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και κάπως έτσι δηλώνει προκλητικά ο Τσιάρας όταν ρωτάται για τη θέσπιση της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα: “δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Αστυνομία δεν κάνει καλά την δουλειά της και ότι δεν αντιμετωπίζει σε άμεσο χρόνο τα περιστατικά.”