Εξορμήσεις στα στρατόπεδα του Σχιστού, της Μαλακάσας και του Ελαιώνα αλλά και στη δομή του δήμου Ρέντη πραγματοποίησαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ την Κυριακή 26/9, μοιράζοντας το κάλεσμα για το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα φαρσί και στα αραβικά, ενώ τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ βρέθηκε και στο στρατόπεδο της Ριτσώνας.
“Έφυγα ενθουσιασμένη από την εξόρμηση στην είσοδο του καμπ του Ελαιώνα γιατί η ανταπόκριση ήταν τεράστια”, μας είπε η Μαρία από την ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων-Θησείου-Ταύρου. “Παρά τις δυσκολίες που έβαλαν οι φύλακες, κλείνοντας σχεδόν την πόρτα, ήταν πάρα πολλοί αυτοί που βγήκαν έξω για να ακούσουν το κάλεσμα από τη ντουντούκα που διαβάζαμε σε όλες τις γλώσσες και για να πάρουν την προκήρυξη. Οι περισσότεροι από αυτούς έμειναν για να συζητήσουν μαζί μας και η ανταπόκριση για το συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη ήταν μεγάλη. Ακόμα και οι φύλακες αναγκάστηκαν να μοιράζουν τις προκηρύξεις, ενώ μέχρι και τη στιγμή που φεύγαμε μας ζητούσαν να την πάρουν και είκοσι άτομα μας έδωσαν το τηλέφωνο τους για να οργανώσουμε το συλλαλητήριο”.
“Χάσαμε το παιδί μας στα σύνορα στην προσπάθεια μας να έρθουμε στην Ελλάδα. Είμαστε τρία χρόνια στο στρατόπεδο με τη γυναίκα μου και έχω σοβαρά προβλήματα Υγείας. Έχω ΑΜΚΑ, αλλά δεν έχω πραγματική πρόσβαση στην Υγεία. Μόνο αν παλέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε κάτι. Γι' αυτό θα είμαι μαζί σας στις 9 Οκτώβρη”, είπε στην Εργατικη Αλληλεγγύη, ο Φαρσάντ από το Αφγανιστάν.
Στην εξόρμηση στον Ελαιώνα βρέθηκε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και η ομάδα ΣΑΜΑΤΟΣΑΒΒΑΤΑ που πραγματοποιεί παιδαγωγικές δράσεις στο καμπ του Ελαιώνα από το 2015. “Έχουμε δύο χρόνια να μπούμε λόγω του κορονοϊού και γι' αυτό αποφασίσαμε να έρθουμε για να ξεμουδιάσουν λίγο τα παιδιά και εμείς”, μας είπε ο Ορέστης. “Ωστόσο είναι και η πολιτική συγκυρία. Με όσα συμβαίνουν Ιδιαίτερα με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το ζήτημα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και το πώς μπορούμε εμείς ως παιδαγωγοί να δηλώσουμε ότι είμαστε δίπλα τους, να τους κάνουμε πιο ορατούς στην κοινωνία για να βοηθήσουμε στην ένταξη τους ώστε να βοηθήσουμε και αυτούς που δεν ξέρουν ποιοι και τι είναι οι πρόσφυγες να τους γνωρίσουν, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία”. Με τα τύμπανα, το τραγούδι και τα χορευτικά της παιχνίδια, η ομάδα ξεσήκωσε μεγάλους και μικρούς που μαζεύτηκαν στην είσοδο του στρατοπέδου για να την παρακολουθήσουν και για να ενημερωθούν.
Στη Μαλακάσα, και στα δύο στρατόπεδα, δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν την εξόρμηση μελών της ΚΕΕΡΦΑ Μαρουσίου-Κηφισιάς-Ν.Ερυθραίας και Ν.Ιωνίας. “Μας απαγόρευσαν να μπούμε στο ένα στρατόπεδο και απαίτησαν να βγούμε από το δεύτερο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη στόχευση της κυβέρνησης να απομονώσει τους πρόσφυγες πίσω από τα τείχη και τα συρματοπλέγματα τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά. Οι πρόσφυγες όμως ανταποκρίθηκαν και η προκήρυξη τελικά μοιράστηκε μέσα στο στρατόπεδο από τους ίδιους”, μας είπε ο Θάνος.
Πόρτα-πόρτα
“Στο Σχιστό μπήκαμε μέσα στο στρατόπεδο και μιλήσαμε με πολλούς πρόσφυγες πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα, τόσο για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν όσο και για την κατάσταση στα στρατόπεδα και τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης”, μας είπε ο Αντώνης, από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά. “Πολλοί ήταν αυτοί που έδειξαν ενδιαφέρον και δήλωσαν πως θα συμμετέχουν στην εκδήλωσή μας την επόμενη Κυριακή αλλά και στο ίδιο το συλλαλητήριο, αφήνοντας τα τηλέφωνά τους για να οργανώσουμε τη συνέχεια”.
Στη δομή του δήμου Ρέντη βρέθηκε η ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας. “Τα περισσότερα παιδιά της δομής πηγαίνουν σχολείο αν και κάποια από αυτά δεν έχουν τσάντες και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το κύριο πρόβλημα των οικογενειών που μένουν στη δομή είναι ότι τα ραντεβού τους είτε για ανανεώσεις, είτε για άσυλο, είτε για κάρτες παραμονής είναι μετά το 2022-23, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μείνουν στην δομή για δύο ακόμα χρόνια. Γι' αυτό απαιτούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά και συντόμευση των διαδικασιών.
Συζητώντας πάνω σε αυτά τα αιτήματα τους και την ανάγκη να τα παλέψουμε μαζί, και σε συνεννόηση με μία ομάδα Κούρδων προσφύγων, βάλαμε μπροστά να συμμετέχουν στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στη Νίκαια αυτή την Κυριακή και να συμμετέχουν οργανωμένα στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη”, μας είπε ο Μάνος από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. Οι εξορμήσεις της ΚΕΕΡΦΑ θα συνεχίσουν μέχρι τις 9 Οκτώβρη στις γειτονιές, στα στέκια μεταναστών και στους εργατικούς χώρους της Αθήνας και των άλλων πόλεων αλλά και σε όλες τις κινητοποιήσεις που μεσολαβούν.
Με τη σκέψη μας στον Παύλο και στα άλλα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης πανηγυρίσαμε την καταδίκη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Όμως δεν πέρασε πολύς καιρός και είδαμε την εισαγγελέα -αυτή, που δεν είδε στο εδώλιο εγκληματίες ναζί, αλλά μόνον έντιμους και φιλήσυχους νοικοκυραίους- να επιβραβεύεται από την Πολιτεία και να σκαρφαλώνει σε ανώτερα επίπεδα θεσμών της Δικαιοσύνης. Και πολύ γρήγορα είδαμε επίσης να αποφυλακίζονται ναζιστικά πρωτοπαλίκαρα, που μόλις είχαν καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Έτσι, δεν έμεινε κανείς που να μην κατάλαβε: ο αγώνας δεν τέλειωσε! Άλλωστε, παρόλο που οι χρυσαυγίτες είναι στη φυλακή, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ξυλοκοπούνται, δολοφονούνται ή οδηγούνται στην αυτοκτονία και σήμερα, αυτή τη φορά από τους υπηρέτες της επίσημης κρατικής πολιτικής. Από μόνο του αναδύεται λοιπόν το ερώτημα: παρέχουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια απλά να αναπολούμε τις νίκες του παρελθόντος και να μην αντιμαχόμαστε με λόγο και πράξη την πολιτική βαρβαρότητα που τείνει να επιβληθεί στην κοινωνία; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στην επέτειο τους ενός χρόνου από τη δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτονόητη η συμμετοχή μου σ’ αυτές.
Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός
Η 9 Οκτώβρη είναι μια σημαντική μέρα. Η καταδίκη της ΧΑ και των εγκληματιών δολοφόνων του Παύλου Φύσσα, των αιγύπτιων αλιεργατών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε αυτή την τεράστια και πολύκροτη δίκη που κράτησε τόσα χρόνια αποτελεί φάρο για τους αγώνες του αντιφασιστικού κινήματος.
Πρέπει να τιμήσουμε τους αγώνες που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Γι' αυτό θα είμαστε στο δρόμο στις 9 Οκτώβρη μαζί με τα άλλα εργατικά συνδικάτα και σωματεία, με τις άλλες αντιφασιστικές συλλογικότητες και φυσικά μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους δημοκρατικούς πολίτες να τιμήσουν την ημέρα που δικαιώθηκε το αντιφασιστικό κίνημα.
Δημήτρης Πολυχρονιάδης, δάσκαλος, μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου
Νίκαια: Σύσκεψη μεταναστών
Κοινή σύσκεψη πραγματοποίησαν την Κυριακή 26/9 η ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας με μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας στη Νίκαια για να οργανώσουν την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη.
Ο Χασάν είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη πως “συζητήσαμε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ για να είμαστε όσοι περισσότεροι γίνεται στην Ομόνοια στις 9 Οκτώβρη. Κάποιοι είμαστε εδώ είκοσι χρόνια και παλέψαμε ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Τώρα θέλουμε και πρέπει να παλέψουμε για να πάρουν οι μετανάστες χαρτιά, για να είναι οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι, για να ανοίξουν τα σύνορα για όλους, είτε είναι από το Αφγανιστάν είτε από την Αφρική, είτε είναι μαύροι ή άσπροι. Θέλουμε να ζήσουμε όλοι μαζί σε έναν καλύτερο κόσμο. Είμαστε σήμερα εδώ δέκα άτομα από την Πακιστανική Κοινότητα. Την επόμενη Κυριακή, 3 Οκτώβρη κάνουμε εκδήλωση για να συζητήσουμε με τον κόσμο από τη γειτονιά μας. Και ξεκινάμε να οργανώνουμε από τώρα το συλλαλητήριο με εξορμήσεις στη γειτονιά και στα στέκια των μεταναστών και όχι μόνο.”