Εκπαίδευση και νεολαία
Εκπαιδευτικοί: Δεν περνάει η “αξιολόγηση”

15/9/21, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Aντιμέτωπη με ένα νέο Βατερλώ είναι η Κεραμέως όπως έδειξε η συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που έγινε το Σάββατο 25/9, μετά από τον γύρο γενικών συνελεύσεων που προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα. 

Με 92% (72 ΕΛΜΕ υπέρ – 6 λευκό) αποφασίστηκε η απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, ενώ αποφασίστηκε και αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία.

«Η συνέλευση των προέδρων θύμισε άλλες αντίστοιχες σε μαχητικές περιόδους», σχολιάζει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σταυρούλα Πανίδου από το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”. 

«Αποφασίστηκε η συνέχεια και η διεύρυνση της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση και η άμεση απεργιακή απάντηση με τα πρώτα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης. Από δεκάδες σημεία ερχόταν η εικόνα για μαζικοποίηση των συνελεύσεων. Ακόμη και στις ΕΛΜΕ που το καταστατικό είχε αυξημένες πλειοψηφίες για να θεωρηθεί Γενική Συνέλευση και οι εκπρόσωποι έρχονταν με αποφάσεις ΔΣ, όλοι μιλούσαν για μεγάλες συγκεντρώσεις και κυρίως ότι οι συνάδελφοι ζητούν συνεχή ενημέρωση κι επαφή με το σωματείο. Με άλλα λόγια εγώ θα το έλεγα ότι ο κόσμος μαζικά ξαναγυρνά στο συνδικάτο.

Κλιμάκωση

Οι εκπρόσωποι που πολιτικά πρόσκεινται στις Παρεμβάσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μεταφερθεί αυτό το κλίμα και στη συνέλευση των προέδρων. Μπήκε η πρόταση για ακόμα πιο μαχητική απεργιακή κλιμάκωση, με προκήρυξη απεργίας στις 5 Οκτώβρη, κατόπιν νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και απεργιακή κλιμάκωση στη συνέχεια. Πιο οργισμένοι είναι οι νεοδιόριστοι και οι αναπληρωτές που μπαίνουν μπροστά στη μάχη. Παίζονται πολλοί εκβιασμοί σε βάρους τους κι αντί να φοβηθούν βγαίνουν πιο μαχητικά. 

Επίσης τονίστηκε από μια σειρά τοπικές ΕΛΜΕ η ανάγκη της σύνδεσης με τον αγώνα των υγειονομικών που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις. Η συνέλευση των προέδρων ξεκίνησε άλλωστε με τοποθέτηση εκπαιδευτικού που μπήκε σε αναστολή και καθόρισε το κλίμα. Η σύνδεση με άλλα κομμάτια τόσο της εκπαίδευσης όσο κι ευρύτερα των εργαζομένων και της νεολαίας ήταν ένα ακόμα ζήτημα που έμπαινε από τις τοποθετήσεις. Παράδειγμα οι αναφορές στον νικηφόρο αγώνα των εργαζόμενων της efood. Ή η αναφορά του συναδέλφου από την ΕΛΜΕ των Κυκλάδων για τον αγώνα στην Τήνο ενάντια στις ανεμογεννήτριες, του συναδέλφου από την ΕΛΜΕ Ικαρίας για τον κοινό απεργιακό αγώνα που δίνουν στο νησί μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, της συναδέλφισσας από την Εύβοια σε σχέση με τους πυρόπληκτους. Και προφανώς ο κοινός αγώνας με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Μεταξύ των αποφάσεων είναι και η αποχή από τις διαδικτυακές διδασκαλίες μέσω webex όταν αυτές λειτουργούν απεργοσπαστικά απέναντι στις μαθητικές καταλήψεις. Δεν πρόκειται οι συνάδελφοι/ισσες να παίξουν κατασταλτικό ρόλο για χάρη του υπουργείου. Tα αιτήματα του μαθητικού κινήματος για κατάργηση της ΕΒΕ, λιγότερους μαθητές ανά τάξη με προσλήψεις εκπαιδευτικών, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων είναι αιτήματα και των εκπαιδευτικών».