Εκπαίδευση και νεολαία
Μαζικές-μαχητικές συνελεύσεις ΕΛΜΕ

22/9, μαζική συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά. Φωτό: ΣΕΚ Πειραιά

Την επιστροφή των εκπαιδευτικών στις συλλογικές διαδικασίες των ΕΛΜΕ έδειξε ο γύρος των γενικών συνελεύσεων που έγινε την περασμένη εβδομάδα. 

«Περισσότερα από 90 συνάδελφοι/ισσες συμμετείχαν στη συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά» μεταφέρει η Μαρία Ανδρέου. «Από πολλά σχολεία ερχόταν η εικόνα της συμμετοχής στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Στα αξιοσημείωτα της επόμενης ημέρας είναι η έγκριση της συγκρότησης των ολιγομελών τμημάτων μετά από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και παρά την αρχική άρνηση της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και το σπάσιμο πολυπληθών τμημάτων σε μικρότερα και πάλι κατόπιν των διεκδικήσεων από τους συναδέλφους/ισσες». 

Από την ίδια ΕΛΜΕ η Εύα Ηλιάδη, συμπληρώνει: «Στη συνέλευση ήταν εμφανής η περιρρέουσα οργή απέναντι σε ένα υπουργείο που κυνικά υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο και τις ευκαιρίες των παιδιών μας και κυρίως αδιαφορεί για τις ζωές μας. Ήταν κοινή η παραδοχή ότι η κυβέρνηση με τη διαχείριση της πανδημίας έχει δημιουργήσει μια υγειονομική βόμβα».

«Στη Γ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής έγινε συνέλευση με 120 άτομα. Ήταν μια θυελλώδης συνεδρίαση. Υπερίσχυσε η πρόταση των Παρεμβάσεων που εκτός από τη απεργία – αποχή από την αξιολόγηση πρότεινε κι επόμενα απεργιακά βήματα με 24ωρη στις 5 Οκτώβρη και κλιμάκωση αμέσως μετά» μας λέει η Ιωάννα Παυλοπούλου. 

«Την Τετάρτη 22/9 πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας. Συμμετείχαν δεκάδες συνάδελφοι/ισσες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε είδους αξιολόγηση, τον φόβο τους για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του covid και τον προβληματισμό τους για τη διάκριση των εκπαιδευτικών σε εμβολιασμένος και μη» μας λέει η Αθανασία Κατσούλη, μέλος της Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας. «Παρόλα αυτά το ΔΣ της ΕΛΜΕ αρνήθηκε να επικυρώσει την απαρτία της συνέλευσης  και ψήφισε Λευκό στη Συνέλευση Προέδρων. Ωστόσο είναι γεγονός ότι μέσα σε 12 μήνες στην ΕΛΜΕ μας έχουν γίνει δυο συνελεύσεις, οι πολυπληθέστερες από το 2015».

«Η συνέλευση της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας  επιβεβαίωσε την απόφαση για απεργία – αποχή από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Πήγαμε σαν ΕΛΜΕ στη συνέλευση των προέδρων με πρόταση για 24ωρη απεργία και συνελεύσεις μετά για κλιμάκωση και συντονισμό με άλλα κομμάτια εργαζομένων. Μεταξύ των αποφάσεων είναι η συμπόρευση με τους υγειονομικούς, η συμμετοχή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 9/10 και η στήριξη του αγώνα των σχολικών καθαριστριών. Τη Δευτέρα σύλλογοι διδασκόντων συνεδρίασαν σε δύο σχολεία κι αποφάσισαν τη συμμετοχή στην απεργία – αποχή. Συνολικά μέχρι τη Δευτέρα 27/9, ξεπερνούν τα 500 σχολεία που συμμετέχουν στην απεργία – αποχή» μας είπε η Ντίνα Γκαρανέ.

«Η συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων ήταν από τις πιο μαζικές εδώ και καιρό. Νεοδιόριστοι αναπληρωτές συνάδελφοι ήρθαν να ακούσουν και να ξεκαθαρίσουν πράγματα σε σχέση με τη συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση. Υπερψηφίστηκε η πρόταση για 24ωρη απεργία μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη, νέες συνελεύσεις και κλιμάκωση με 48ωρες απεργίες. Τα πρώτα δείγματα από τα σχολεία σχετικά με την αποχή είναι πολύ θετικά. Σαν ΕΛΜΕ  πηγαίνουμε από σχολείο σε σχολείο και  συζητάμε με τους συναδέλφους για το αγωνιστικό πρόγραμμα και τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση» μεταφέρει η Δώρα Κιντή, γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων.

«Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης είναι ΔΑΚΕ και υπέρ της αξιολόγησης. Ουσιαστικά “πετάχτηκε” έξω από τη γενική συνέλευση και στη θέση της οι συνάδελφοί της έστειλαν στη συνεδρίαση των προέδρων μια εκπρόσωπο που πρόσκειται στις Παρεμβάσεις, ως πιο αξιόπιστη για να μεταφέρει την άποψη της συνέλευσης που είναι κατά της αξιολόγησης και υπέρ της απεργίας αποχής. Η οργή στα σχολεία και της Ξάνθης είναι τεράστια» σημειώνει ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ.