Πέντε εβδομάδες απομένουν μέχρι τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP 26) και ήδη, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 50.000 αναμένονται να είναι οι διαδηλωτές που θα τους υποδεχτούν στη Γλασκώβη στη Σκωτία το Σάββατο 6 Νοέμβρη, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
Στα πλαίσια αυτής της παγκόσμιας μέρας δράσης, το διευρυμένο συντονιστικό της Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή που συνεδρίασε την Κυριακή 26/9 καλεί σε συλλαλητήρια στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα -στο Σύνταγμα στις 2μμ- και σε άλλες πόλεις.
“Το Σάββατο 6 Νοέμβρη ξεσηκωνόμαστε σε όλο τον πλανήτη! Θα διαδηλώσουμε ενάντια στις κυβερνήσεις και το σύστημα που βάζει τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία. “Αλλά και ενάντια και στη μισητή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είναι υπεύθυνη για τα 1,3 εκατομμύρια δασικά στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και που νιώθοντας ότι τελειώνουν οι μέρες της τρέχει να διευκολύνει τα αρπαχτικά της αγοράς να λεηλατήσουν την Ενέργεια, την Υγεία και την Παιδεία, τα δάση και τη φύση συνολικά.
Οι συνομιλίες στη Γλασκώβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, υποσχέθηκε να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Οι κυβερνήσεις όμως συνέχισαν να αυξάνουν τα ποσά που επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα, παρόλο που εκατό εταιρείες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για το 71% των παγκόσμιων εκπομπών!
Οργή
Σήμερα η οργή του κόσμου και οι εκτεταμένες καταστροφές αναγκάζουν τους ηγέτες των χωρών να μιλάνε για στροφή σε «καθαρές πηγές ενέργειας». Στην πράξη όμως συνεχίζουν την ίδια ρυπογόνα πολιτική. Στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας θα καταναλώνουν 16% περισσότερο άνθρακα το 2021 από ό,τι το 2020. Στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Nέα Συμφωνία σημαίνει τη προώθηση του ρυπογόνου φυσικού αερίου ως «μεταβατικού καυσίμου» μέχρι να επιτευχθεί ο λογιστικός στόχος των «μηδενικών εκπομπών» μέσω αντισταθμιστικών μέτρων. Το ίδιο προκλητική είναι η προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω των μηχανισμών της αγοράς και του εμπορίου ρύπων, που στην πράξη ενθαρρύνει τις κερδοφόρες ρυπογόνες βιομηχανίες να πληρώνουν για να συνεχίζουν να ρυπαίνουν.
Όσο για τις «πράσινες επενδύσεις» δεν είναι παρά η πριμοδότηση των καπιταλιστών που βλέπουν την κλιματική αλλαγή σαν ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη. Από τον Μπιλ Γκέιτς και τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που προωθεί ο Μπάιντεν, μέχρι τα αρπαχτικά της αγοράς στην ενέργεια που περιμένουν τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας της ΕΕ για να προχωρήσουν στην αλόγιστη και χωρίς σχεδιασμό εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών και άλλων «ΑΠΕ».
Είναι εξοργιστικό να μιλάει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ, στη πρόσφατη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ αλλά και στη συνέχεια, για «περιβαλλοντική ευαισθησία» και «πράσινη ανάπτυξη». Όταν συνεχίζει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και πριμοδοτεί τους διάφορους Μυτιληναίους, Λάτσηδες και Κοπελούζους για το φυσικό αέριο και τις άχρηστες ανεμογεννήτριές τους που καταστρέφουν τα βουνά και τα νησιά. Όταν επιμένει στο ξεπούλημα ολόκληρης της ΔΕΗ στο όνομα της «απολιγνιτοποίησης» δίνοντας προβάδισμα στους ιδιώτες που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.
Εργατικός Έλεγχος
Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ζωές μας σ’ αυτούς που κυβερνάνε. Η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι δική μας υπόθεση! Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Των ακτιβιστών/τριών που παλεύουν ενάντια στις εξορύξεις, τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, την επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους. Των εργαζόμενων και της νεολαίας που ξεσηκώνονται ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης κι έχουν τη δύναμη να την τσακίσουν.
Συνδέουμε και γενικεύουμε τις διεκδικήσεις μας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει να πληρώσει το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού που ευθύνεται για το 50% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημαίνει σύγκρουση με τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και των ΒΑΠΕ. Ενάντια στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ απαιτούμε όλοι οι κλάδοι της προμήθειας, της διανομής και της μεταφοράς να επανέλθουν στο δημόσιο, με προσλήψεις και επενδύσεις σε πραγματικά καθαρές μορφές ενέργειας.
Για αυτό είναι αναγκαίος ο δημόσιος εργατικός έλεγχος στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στις κατασκευές κατοικιών, στην οικονομία, παντού. Ένα τόσο τεράστιο μέγεθος των αλλαγών που απαιτούνται χρειάζεται τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης για να προχωρήσει. Χρειαζόμαστε το εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή της πάλης για να σώσουμε τον πλανήτη, χρειαζόμαστε τα συνδικάτα να υιοθετήσουν το πρόγραμμα των ριζοσπαστικών αλλαγών που είναι απαραίτητες για να σταματήσουμε την κλιματική καταστροφή. Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει αλληλεγγύη και ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και τους πάνω από 20 εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες. Όλες και όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ριζικά και άμεσα το βρόμικο σύστημα της εκμετάλλευσης, της περιβαλλοντικής καταστροφής, του ρατσισμού, του σεξισμού και της καταπίεσης!
Στις 6 Νοέμβρη βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Έλα μαζί μας!»
Διεθνής συνάντηση
“H επαναστατική εναλλακτική στην κλιματική καταστροφή του καπιταλισμού» είναι το θέμα του διαδικτυακού συνεδρίου που οργανώνει η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση την Κυριακή 14 Νοεμβρίου με ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα.
Το συνέδριο -που θα γίνει στα αγγλικά- θα απασχολήσουν θέματα όπως «Τα όρια της COP26 και οι καπιταλιστικές λύσεις», «Μαρξισμός, τάξεις και Οικολογία», «Σταματώντας την περιβαλλοντική καταστροφή-παλεύοντας για αλλαγή συστήματος».
Ανάμεσα στους ομιλητές που θα πάρουν το λόγο θα είναι οι Sabrina Fernandez από την Βραζιλία, Ozdes Ozbay από την Τουρκία, John Molyneux από την Ιρλανδία, Gyekye Tanoh από την Γκάνα, Michelle Robidoux από τον Καναδά, Erima Dall από την Αυστραλία, οι Amy Leather, Martin Empson και Alex Callinicos από την Βρετανία.
«Φέτος τον Νοέμβριο, η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη. Θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια ενός έτους κλιματικής καταστροφής και σηματοδοτεί την αποτυχία της επικρατούσας πολιτικής να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική κρίση στο πρώτο τέταρτο αυτού του αιώνα» αναφέρει η πρόσκληση στο συνέδριο. «Οι νεοφιλελεύθερες λύσεις που προσφέρει η ελεύθερη αγορά στην φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), όπως και οι προηγούμενες, δεν θα κάνουν τίποτα για τους απλούς ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστροφές.
Αντίθετα, οι ισχυρές οικονομίες του Παγκόσμιου Βορρά θα χρησιμοποιήσουν την COP26 για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα – “λύσεις” που θα κάνουν ακόμη πιο πλούσιο το 1% και δεν θα αφορούν την πλειοψηφία του κόσμου. Είναι η ίδια ανισότητα που έχει οδηγήσει τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο να υποφέρουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid.
Η COP26 δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Ακτιβιστές που απαιτούν ριζοσπαστικές εναλλακτικές λύσεις για το κλίμα θα πραγματοποιήσουν μεγάλες διαμαρτυρίες, απεργίες για το κλίμα και αντισυνόδους. Η αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα του καπιταλισμού – ενός συστήματος εθισμένου στα ορυκτά καύσιμα, εθισμένου στο κέρδος για χάρη του κέρδους.
Για να αποκτήσουμε κλιματική δικαιοσύνη χρειαζόμαστε επαναστατική πολιτική για να αμφισβητήσουμε το καπιταλιστικό σύστημα. Στο διαδικτυακό συνέδριο που οργανώνει η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση το σαββατοκύριακο αμέσως μετά τη Διάσκεψη COP26 και τις διαμαρτυρίες, ακτιβιστές και επαναστάτες σοσιαλιστές απ’ όλο τον κόσμο θα συζητήσουν από κοινού τη σοσιαλιστική απάντηση στην περιβαλλοντική καταστροφή».
Για να δηλώσετε συμμετοχή (δωρεάν) στο συνέδριο, εδώ. Πληροφορίες μπορείτε επίσης να βρείτε στο σχετικό event στο facebook.